가야 Confederația Gaya (prima parte)

                Gaya era o confederație situată în bazinul râului Nakdong din sudul Coreei, dezvoltându-se din confederația Byeonhan a perioadei Samhan.  Perioada tradițională folosită de istorici pentru cronologia acestei confederații este 42-562 (d.H.).

                Nume

                Deși  este cel mai bine cunoscută sub numele de Gaya (가야; 加耶, 伽耶, 伽倻), probabil din cauza impreciziei transcrierii cuvintelor coreene cu hanja, sursele istorice folosesc o varietate de denumiri pentru această confederație  printre care Garak (가락; 駕洛, 迦落), Gara (가라; 加羅, 伽羅, 迦羅, 柯羅), Garyang (가량;加良) și  Guya (구야; 狗耶). Conform profesorului de studii eurasiatice Cristopher I. Beckwith, „pronunția Gaya reprezintă citirea coreeană modernă a caracterelor folosite petru scrierea numelui confederației, pronunția Gara fiind cea precisă.”

                În sursele istorice japoneze, Gaya este menționată ca Mimana (任那), un nume cu conotații politice considerabile. Totuși, cuvântul kara (から、唐、漢、韓), care cel mai probabil a derivat de la denumirea regatului antic Gaya, a fost păstrat în limba japoneză cu sensul de „China sau Coreea, Asia de Est continentală” și, mai recent,cu un sens chiar mai vag de „națiuni de peste mări; țară străină”.

                Istorie

                Conform unei legenede din Samguk Yusa, în anul 42, 6 ouă au coborât din cer cu un mesaj înscripționat destinat unor 6 viitori regi, iar în același timp s-au născut 6 copii care, în 12 zile, au crescut până la maturitate. Unul dintre ei, numit Suro, a devenit regele Geumgwan Gaya, iar ceilalți 5 au fondat celelalte 5 state Gaya, cunoscute ca Daegaya, Seongsan Gaya, Ara Gaya, Goryeong Gaya și Sogaya.

                Organizarea statală a Gayei a evoluat de la structurile politice ale celor 12 triburi din Byeonhan la cele 6 state cunoscute astăzi ca statele componente ale confederației, acestea fiind concentrate în jurul Geumgwan Gaya.  Pe baza surselor aheologice și a celor scrise, învățați ca Sin K.C. au identificat secolul al III-lea ca fiind perioada de tranziție de la Byeonhan la Gaya, având loc câteva schimbări majore printre care intensificarea activităților militare și schimbarea tradițiilor și obiceiurilor funerare.  Sin dezbate mai departe că acest lucru a fost asociat cu înlocuirea fostei elite  în unele principate (inclusiv în Daegaya)   de elemente elitiste  ce aparțineau regatului Buyeo, ceea ce  a dus la o ideologie mai militaristică și un alt stil de conducere.

Cupă în formă de corn din Gaya care poate fi dovadă a legăturilor dintre aceasta și Persia prin intermediul Drumului mătăsii.

                Confederația Gaya s-a dezintegrat sub presiunea Goguryeo-ului între 391-412, deși unul dintre cele 6 state a rămas independent până în 562, când a fost cucerit de Silla deoarece ajutase Baekje în răboiul cu aceasta.

                ”Pierdut, dar nu uitat”

                În istoria coreeană, confederația Gaya este de multe ori menționată ca „regatul pierdut”. De cele mai multe ori, poveștile despre un regat pierdut sunt înrădăcinate în mituri și legende deoarece doar câteva urme ale existenței sale sunt găsite. Totuși, nu se poate afirma același lucru și despre Gaya, deoarece aceasta era foarte cunoscută pentru tehnologia avansată a fierului și a culturii ceramicii, iar numele său încă dăinuiește în denumirea gayageumului, un instrument cu coarde tradițional reprezentativ pentru Coreea.  

                Și totuși de ce este Gaya văzut ca un regat pierdut?  Așa cum știm cu toții, istoria antică a Coreei este centrată asupra perioadei celor Trei Regate, acestea fiind Goguryeo (37 î.H.- 668 d.H.), Baekje (18 î.H.-660 d.H.) și Silla (57 î.H.-935 d.H.). În cele din urmă, Silla a reușit să învingă Goguryeo și Baekje, unificând astfel toată peninsula sub conducerea sa. Remarcabila carte istorică Samguksagi, scrisă în timpul dinastiei Goryeo (918-1392) care a succedat Silla Unificată, nu include și istoria Gayei deoarece cartea a fost scrisă din perspectiva Goguryeo-ului  care perpetua diferite distorsiuni istorice atribuite Sillei. Deși Silla a putut cuceri Gaya în 562, Baekje în 660 și Goguryeo în 668, consemnările sale istorice nu cuprindeau nicio referință despre Gaya deoarece aceasta era văzută ca o parte din teritoriul sillan. În secolul al XVII-lea, unii  învățați din Joseon, spre exemplu Han Baek-gyeom, au încercat să clarifice istoria antică a Coreei prin recunoașterea Gayei ca un al patrulea regat alături de Goguryeo, Baekje și  Silla. Totuși, două secole mai târziu, pentru a putea ocupa peninsula coreeană cu un „motiv bine întemeiat”, japonezii încep să afirme că Gaya ar fi fost un teritoriu nipon din Antichitate aflat sub controlul administrativ al Mimana Nihonfu al Japoniei. Mai mult, în timpul ocupației japoneze asupra Coreei (1910-1945), această afirmație despre Gaya a fost răspândită nu doar în regiunea asiatică, ci și la nivel de mapamond, ceea ce a dus la denumirea de „regat pierdut”. Însă, când arheologii coreeni au început să excaveze bazinul râului Nakdonggang din Gyeongsang-do în anii ’70, au fost descoperite numeroase artefacte valoroase din perioada regatului Gaya, iar datorită cercetărilor de peste 40 de ani care încă sunt în curs de desfășurare, caracteristicile culturii din Gaya au devenit mult mai clare.

Coroană din Gaya

                Politica

                Câteva consemnări istorice, printre care și Goryeo Saryak (고려사략; 高麗史略), indică o listă a statelor din Gaya, acestea fiind uneori în număr de cinci (Geumgwan Gaya, Goryeong Gaya, Bihwa Gaya, Ara Gaya și Seongsan Gaya),  alteori în număr de șase (Daegaya, Seongsan Gaya, Ara Gaya, Goryeog Gaya,  Geumgwa Gaya și Sogaya).

                Aceste state au format o confederație bine-cetralizată abia în secolele 2-3 cu  nucleul în Geumgwan Gaya  situat pe teritoriul orașului actual Gimhae. După o perioadă de declin, confederația a fost „reînviată” în jurul secolelor al V-lea – al VI-lea, de această dată nucleul aflându-se în Daegaya, care era situată pe teritoriul actual al orașului Goryeong. Totuși, nu era îndeajuns de puternică pentru a se apăra de atacurile regatului vecin, Silla, ceea ce a dus la prăbușirea sa în 562.

Îmbrăcămintea unui soldat din Gaya

A doua parte a articolului

Sursa: wikipedia.org, hongik.ac.kr

Traducere: 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet