고구려 Statul Goguryeo

Goguryeo
 
Goguryeo a fost fondat în 37 î.Hr. de către Jumong. Se crede că Jumong avea origini în Buyeo, un stat aflat în bazinul fluvial Sungari. Oamenii din Goguryeo se ocupau cu agricultura (Choi 1971:21; Hatada 1969:8; Nelson 1993:207; Osgood 1951:171), dar pământul lor nu era suficient de fertil pentru o agricultură intensivă.
Goguryeo s-a aflat  sub amenințarea constantă a invadării forțelor chinez și a triburilor nobadice în frontiera de nord. Ca răspuns, oamenii din Goguryeo au devenit călăreți războinicii și au stabilit dominația militară asupra Baekje-ului și asupra Sillei.Goguryeo-ului a atins vârful sub regele Gwanggaeto, care a domnit între 391 - 413. 

 
Palmarezul lui militar impresionant este sculptat în stela (mic monument cu caracter comemorativ, în formă de coloană sau de pilastru, alcătuit dintr-un singur bloc de piatră și purtând de obicei inscripții sau sculpturi, specific antichității) memorială la mormântul său aflat în modernul T'ung-kou, de partea manciuriană a râului Yalu. Sub conducerea regelui Gwanggaeto, peninsula Liao-tung devine teritoriu Goguryeo-ului.
Dinastia Sui (589-618) a lansat atacuri cu pretenții împotriva Goguryeo-ului în 598 și 612, dar eșecul ca urmare a acestor raiduri militare nu a intarziat sa apara si a contribuit chiar  la prăbușirea Sui, în 618, facilitând creșterea dinastiei T'ang (618-907). T'ang a trimis o expediție împotriva Goguryeo-ului în 645 și 647, care, de asemenea, a eșuat din cauza sistemului puternic de apărare a Goguryeo-ului. 
Descoperirile arheologice din Goguryeo includ morminte din piatra cu picturi murale, precum și orașe și forturi înconjurate de ziduri de piatră. Documentele scrise indică faptul că Goguryeo era o societate stratificată cu o elită bogată și puternică, capabilă să mobilizeze o forță mare de muncă pentru a construi morminte pentru clasa superioară și alte proiecte de lucrări publice. Picturile murale de pe morminte arată scene de vânătoare viu colorate, și  scene cu bărbați și nevestele lor impreuna, ceea ce înseamnă că femeile se bucurau de egalitate considerabilă. Stilurile de îmbrăcăminte și stilul caselor din această perioada arată o anumită continuitate cu cele din istoria Coreei. 
Singurul sistem de scriere din acel momentul a fost compus din caractere chinezești, pe care elita îl învata în scopul de a funcționa în mod eficient. În 372, Goguryeo a înființat Academia Națională Confucianistă sau "Universitatea". Elita Goguryeo a emulat modelul chinezesc,  menținând în același timp cultura și tradițiile lor (Nelson 1993:211). Budismul a fost introdus în Goguryeo din nordul Chinei și a fost recunoscut oficial în 372. Cu toate acestea, nativii practicanți în religiile șamanice au continuat să coexiste cu budismul. 
Pentru un stat din frontiera de nord, realizările culturale ale Goguryeo-ului au fost considerabile. Coreenii contemporani tind sa creadă că Goguryeo era un regat puternic care a oprit agresiunea militară chineză și chiar a extins teritoriul său spre China. Goguryeo a cucerit un total de șaizeci și patru de cetăți, inclusiv 1.400 de sate din China (Lee 1984-1938), extinderea domeniului sau incluzând o mare parte din Manciuria. Din acest motiv, Goguryeo a devenit un simbol pentru  mândria coreenilor .
 
 
 
sursa: "Kimchi and it" de Choong Soon Kin
 
traducerea în limba română: Admin Roxy
 
editat: Kang Hyeon-jae
Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet