동명성왕 Regele Dongmyeong, întemeietorul regatului Goguryeo

            Regele Dongmyeong al Goguryeo (37 î.H. – 19 î. H.) sau Dongmyeongseongwang (동명성왕, 東明聖王) – „Sfântul rege al estului”-, cunoscut și sub numele Jumong (주몽, 朱蒙), numele său de naștere, este fondatorul regatului Goguryeo, unul dintre cele Trei Regate coreene. Pe Stela lui Gwanggaeto apare sub numele de Chumo-wang (regele Chumo). De asemenea, în Samguk Sagi și în Samguk Yusa, apare sub numele de Go Jumong. Tot în Samguk Sagi mai apare și cu numele de Sanghae (상해, 象解), iar în alte consemnări istorice ca Domo (도모, 都牟).

            Viața

            Miturile fondatoare ale Goguryeo prezentate pe Stela lui Gwanggaeto, dar și în Samguk Sagi, Samguk Yusa și în Dongmyeong Wangpyeon (동명왕편, 東明王篇, Volumul regelui Dongmyeong) din Donggukyisanggukjip (동국이상국집, 東國李相國集, Lucrarea ministrului Yi al Coreei), scrisă de Yi Kyu-Po, descriu mai multe variante despre nașterea lui Jumong.

            Există numeroase dispute în ceea ce-l privește tatăl adevărat al lui Jumong. O faimoasă legendă afirmă că acesta ar fi fiul lui Hae Mo-su (해모수, 解慕漱), fondatorul Buyeo și zeul soarelui, și a lui Yuhwa (유화, 柳花), fiica zeului râurilor numit Habaek (하백, 河伯). Hae Mo-su a întâlnit-o pe Yuhwa în timp ce se îmbăia și s-a îndrăgostit pe loc de ea. Aceștia s-au căsătorit în secret, iar peste puțină vreme Yuhwa a rămas însărcinată, însă Hae Mo-su a plecat pentru a-și îndeplini visul, acela de a uni statele vechiului Joseon (Gojoseon).

            Zeul râurilor, când a aflat că fiica sa s-a căsătorit în secret, s-a înfuriat și a alungat-o pe Yuhwa în Ubalsu. În timp ce aceasta rătăcea prin Ubalsu, Geumwa, regele regatului Buyeo ascultându-i  povestea, i s-a făcut milă de ea și a luat-o drept concubină. După ceva timp, Yuhwa a dat naștere unui ou mare și, temându-se de ce s-ar întâmpla dacă s-ar afla despre sarcina neobișnuită, a încercat să scape de ou, însă nu a reușit. După puțin timp, din ou a ieșit un băiat care avea să primească numele Jumong (”arcaș iscusit”).

            Acesta s-a dovedit a fi un maestru în trasul cu arcul și nu numai, atrăgând invidia fraților săi vitregi, Daeso și Yongpo, fiii regelui Geumwa. Astfel, Jumong a decis să părăsească Buyeo și să îndeplinească  dorința tatălui său, aceea de a uni teritoriile Gojoseonului și de a salva populația din Dongbuyeo. Conform legendei, cum mergea pe cal, Jumong s-a apropiat de un râu. Broaștele țestoase și alte creaturi din apă au ieșit l-a suprafață și au format un pod. Jumong a trecut de partea cealaltă a podului și a întemeiat regatul Goguryeo, unind toate cele 5 triburi ale Jolbonului. So Seo-no, fiica unui conducător din Jolbon, a devenit a doua soție a lui Jumong. Fiul acesteia din prima căsătorie, Onjo, a întemeiat Baekje.

            Domnia

            În 37 î.H., Jumong a creat regatul Goguryeo și a devenit primul rege al acestuia. Tot în timpul aceluiași an, regele Songyang (송양, 松讓) din Piryu a devenit vasal lui Jumong după ce a primit ajutor din partea Goguryeo în biruirea invaziei triburilor din Malgal. În 34 î.H., construcțiile palatului regal și ale primei capitale au fost terminate. Patru ani mai târziu, în 28 î.H., Jumong l-a trimis pe generalul Pu Wi Yeon (부위염, 扶尉厭) pentru a cuceri Okjeo de Nord. În timpul aceluiași an, mama lui Jumong, Yuhwa, a murit în palatul din Dongbuyeo. Regele Geumwa a ținut ceremonii de înmormântare ca pentru o regină, deși Yuhwa era doar o concubină și nu o soție regală.

            Jumong a trimis un mesager cu numeroase daruri pentru regele Geumwa ca semn de mulțumire pentru generozitatea sa. În 19 î.h, prima soție a lui Jumong, doamna Ye, împreună cu fiul său, Yuri, s-a refugiat din Dongbuyeo în Goguryeo. Aceasta a devenit regina regatului Goguryeo, făcându-o pe So Seo-no, a doua soție a lui Jumong, să plece din Goguryeo, temându-se pentru viața fiilor săi. So Seo-no împreună cu fiii săi și cu câțiva slujitori ajuns mai la sud de Goguryeo, pe teritoriul acutal al Coreei de Sud, unde au intemeiat Baekje. Jumong la numit pe primul său fiu, Yuri, ca prinț moștenitor.

            Moartea

            Jumong a murit în 19 î.H, la vârsta de 40 de ani. Prințul moștenitor Yuri l-a înmormântat într-un cavou sub formă de piramidă și i-a dat numele postum de Chumo Seongwang.

            Regatul lui Jumong, Goguryeo, a fost una dintre marile puteri ale Antichității din Asia de Est. Acesta a ținut 705 ani și a fost condus de 28 regi consecutivi din familia regală Go până ce a fost cucerit de alianța Silla-Tang în 668.  Regatele Balhae și Goryeo i-au urmat, iar descendenții moderni ai lui Jumong încă duc mai departe numele său de familie- Go.

            Familie

  • Tată: Hae Mo-su
  • Mamă: Yuhwa
  • Tată adoptiv: Geumwa, regele regatului Dongbuyeo
  • Soții :doamna Ye

                          So Seo-no

  • Copii: Yuri (regele Yuri, fiul lui Ye)

                          Biryu (adoptiv, fiul lui So Seo-no)

                          Onjo (adoptiv, fiul lui So Seo-no)

 

            Templul regelui Dongmyeong

            Acest templu de origine șamanică a fost dedicat regelui Jumong. A existat în cel puțin 2 locuri, unul dintre ele fiind în peninsula Liaodong, iar celălalt fiind în Peninsula Coreeană. Templul a ținut chiar până în perioada dinastiei Goryeo, însă astăzi nu se mai cunoaște locația sa.

            În Samguk Sagi, „Templul lui Jumong” apare în consemnarea din luna mai din calendarul lunar din 646. Conform acestei consemnări, fortăreața Yodong, care era apărată de granița vestică a regatului Goguryeo, a fost amenințată de o invazie din partea regatului Tang al Chinei. Consemnarea menționează că în această fortăreață se afla un templu dedicat lui Jumong. În interiorul templului se afla o armură și o suliță, oamenii din Yodong crezând că acestea au venit din ceruri în secolul al IV-lea. Mai mult, în societatea din Goguryeo se credea că regele Jumong se va reîncarna și va veni să ia armura și sulița ca să apere poporul, fiind slăvit ca o zeitate, dar și ca protectorul divin al regatului.

            De asemenea, un templu dedicat regelui Dongmyeong a fost menționat și în Goryeo Dogyeong, o carte despre dinastia Goryeo scrisă de învățații din China. Cum regatul Goryeo se afla pe teritoriul actual al Peninsulei Coreene, se poate înțelege că exista măcar un templu  dedicat regelui Dongmyeong aici.

            În cultura populară

            Regele Dongmyeong a fost portretizat în drama Jumong cu 81 de episoade ce a fost difuzată pe MBC în 2006-2007, regizorul preluând pentru facerea acesteia elemente din consemnările istorice și mitologie.

 

Sursa: wikipedia.ro, teachenglishinasia.net

Traducere: 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet