10 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a vizita Coreea

              Fie că te gândești să vii în Coreea pentru job, fie că plănuiești să îți petreci vacanța aici, următorii pași sunt esențiali pentru a înțelege cultura lor unică.
              Cultura coreeană a supraviețuit pentru aproximativ 5000 de ani, în ciuda vecinilor ostili. Dacă iubești într-adevăr cultura coreeană, vei trece mai ușor peste impedimentele puse de aceasta.
 
1. Kimchi reprezintă o cultură
 
              Kimchi reprezintă un fel de mâncare făcut din varză fermentată cu sos de chili și pastă de hamsii (desigur, există foarte multe varietăți). Are gust picant și acru. Coreenii o mănâncă cu orice alt fel de mâncare și o folosesc și ca ingredient. Cu alte cuvinte, kimchi este un simbol pentru cultura coreeană:  are o aromă puternică, distinctivă și provocatoare. 
 
2. Nu se intră cu încălțămintea de afară în încăperi
 
 
              Când se intră într-o casă coreeană, trebuie să îți dai jos papucii. Dacă nu faci asta, va fi luat ca o lipsă de respect.
Coreenii au o relație specială cu podeaua, unde, de obicei, stau și chiar dorm. O podea murdară nu este tolerată într-o casă coreeană. Ei văd vesticii ca pe niște necivilizați pentru că-și aduc papucii de afară în camerele lor.
 
3. Soju
 
              Coreea are o cultură a băuturii, băutura lor națională fiind soju, asemănătoare cu vodka.
          Soju este băut, de obicei, din pahare mici, și, ca mai toate băuturile coreene, este servit alături de mâncare. Coreenii beau, de obicei, în grupuri, ciocnind de multe ori paharele și strigând geonbae! sau one shot! Foarte populare al aceste "întâlniri" sunt și jocurile cu băutură.
            Noaptea poți vedea mulți oameni ieșind din noraebang-uri (camere cu karaoke) legănându-se spre casă fie râzând, fie cântând sau certându-se. Fii foarte atent/ă să eviți voma lăsată des pe drum de către prietenii paharului, cunoscută și sub numele de kimchi flower.
            Coreenii au formalități stricte în ceea ce privește băutura:  nu trebuie să îți torni singur/ă în pahar,  iar când torni cuiva mai mare decât tine, ar fi frumos să pui o mână în dreptul inimii ca semn de respect.
 
4. Orezul
 
            La fel ca japonezii, coreenii mănâncă orez cu aproape toate felurile de mâncare. Este atât de îngrădit în cultura lor încât formula Bap meogeosseoyo? 밥 먹었어요?, care se traduce prin Ai mâncat?,  a devenit o formulă de salut.
             Spre deosebire de japonezi, coreenii mănâncă, de obicei,  orezul cu lingura și nu ridică niciodată bolul cu orez spre gură. De asemenea, bețișoarele nu trebuie niciodată lăsate înfipte în bolul cu orez, pentru că în acest mod orezul le este oferit celor morți. 
 
5. Nu zâmbi prea des
 
 
             Coreenii sunt oameni calzi și generoși, dar pe stradă sunt rar excepții de oameni care zâmbesc. Bineînțeles, copiii reprezintă în cea mai mare parte excepțiile, aceștia zâmbind automat în timp ce salută.
 
6. Fii atent/ă la coate
 
             Coreea este o țară aglomerată. Relieful e format în mare parte din munți cu câteva văi. Rezultatul acestui lucru este mulți oameni în spații mici, iar înghiontirile vor fi destul de frecvente, mai ales în stațiile de autobuz, metrou, lift,  supermarketuri etc.
             Nici nu trebuie să te mai deranjezi să spui "scuzați-mă", dar trebuie să fii foarte atent la femeile în vârstă, cnoscute ca ajumma. Sunt "mortale".
 
7. Protestele
             Coreenii de sud au luptat mult pentru societatea democratică pe care o au acum și sunt în topul mondial când vine vorba de drepturile lor.
Există mereu păreri diferite. Coreenii protestează frecvent și cu fervoare. Protestatarii au o gamă de metode, de la cele mai violente (studenții furioși, de obicei, atacă stațiile de poliție cu bare din metal), până la cele mai absurde (tăiatul propiilor degete, aruncatul cu gunoi, acoperitul propiului lor corp cu albine etc.)
 
8. Drumețiile
 
             Cum Coreea este o țară cu relief predominant montan, nu ar trebui să fie o surpiză faptul că drumețiile sunt o distracție națională. Chiar și cele mai aglomerate orașe au munți care reprezintă un mic colț de rai față de aglomerația infernală din centru. 
             Coreenii sunt în elementul lor când sunt la munte.  Zâmbind, te salută și , deseori, insistă să împartă cu tine mâncarea lor.
 
9. Coreenii mănâncă carne de câine
 
             Da, coreenii încă consumă acest tip de carne, în ciuda încercărilor sporadice ale guvernului de a interzice boshingtang (supă din carne de câine), pentru a îmbunătăți imaginea internațională a Coreei.
Carnea de câine este consumată în timpul verii de obicei de bărbați.
 
10. Naționalismul
 
             Coreenii sunt oameni extrem de mândrii, uneori, această mândrie transformându-se într-un naționalism vulcanic.
Vei vedea naționalismul prezentat în special în evenimentele sportive, unde mii de fani coreeni își aclamă echipele naționale la unison, bătând la tobe și fluturând steaguri uriașe.
             Naționalismul apare în special atunci când este menționată Japonia, pentru ca aceasta a invadat Coreea de câteva ori și a transformat-o într-o colonie japoneză pentru aproximatix o jumătate de secol, decimând resursele tării și recrutând o grămadă de femei coreene ca sclave.
 
             În final, nu uita următoarele sfaturi:
  • Pentru un coreean, nu există expresia Marea Japoniei. Bucata de apă ce separă Coreea de Japonia este cunoscută doar sub denumirea de Marea de Est. Deci nu pomeni de Marea Japoniei.
  • De asemenea, coreenii cred cu tărie că Dokdo- insulele dintre Coreea și Japonia (cunoscute în Japonia ca Takeshima)- aparține doar Coreei.

Nu va părea o idee prea bună să te contrazici cu coreenii pe aceste teme, pentru că ei nu le consideră subiecte de dezbătut.

 
sursa: matadornetwork.com
traducere: 강현재
Română
Votare: 
0
No votes yet