10 lucruri uimitoare despre Coreea

               În timp ce zgomotoasa sa vecină nordică primeşte toată atenţia, Coreea de Sud este un loc destul de uimitor. A supravieţuit colonizării japoneze, amestecului sovietic şi ameninţărilor Coreei de Nord de a deveni a 12-a cea mai mare naţiune comercială din lume. Coreea de Sud produce televizoarele LG, maşinile Hyundai şi telefoanele Samsung pe care le folosim zilnic. Starurile K-pop cuceresc lumea cu fiecare video de pe Youtube, iar filmele lor primesc aprecieri mondiale. Totuşi, Coreea de Sud înseamnă mai mult decât tehnologie şi Gangnam Style.

 

10. Reconstituirea crimei

 

               Un lucru pentru care Coreea de Sud nu este cu siguranţa cunoscută sunt drepturile penale liberale. Oricine a văzut "Sympathy for Lady Vengeance" sau "Mother" este familiarizat cu parctica coreeană a reconstituirii crimelor. Cetăţenii suspectaţi de comiterea infracţiunilor, precum violuri sau crime, sunt forţaţi să ia parte la aceste ritualuri publice umilitoare, care încep cu poliţia legând suspectul cu funii sau cătuşe. Ei sunt apoi conduşi la locul crimei şi le este ordonat să recreeze actul crimei. Pentru a face chinul şi mai umilitor, massmedia este invitată pentru a publica evenimentul. Datele pentru reconstituiri chiar sunt printate în ziare astfel încât publicul poate veni, privi şi striga insulte.

               În 1972, Jeong Won-seob a fost forţat să arate cum s-a întâmplat violarea și uciderea unei eleve, o crimă ce se spunea că ar fi comis-o. În timp ce el reconstituia crima, oamenii ţipau la el si strigau lucruri precum "Omorâţi-l pe omul acesta!". Pe cât de oribil pare, a devenit şi mai rău: Jeong s-a dovedit a fi inocent. În ciuda problemelor mai mult decât evidente ale acestei proceduri, practicarea acesteia continuă şi azi. Motivul este ceva numit "opinie naţională" care pe scurt înseamnă că sentimentele publice sunt mai importante decât libertăţile civile.

               În mod evident, nu toţi coreenii sunt de acord cu acest punct de vedere şi mulţi fac campanii împotriva acestei practici, dar se pare că majoritatea favorizează ritualul public în ciuda opoziţiei.

 

9. Livrările fast-food

               Dacă ai locui în Coreea de Sud nu ar trebui niciodată sa părăseşti casa pentru a mânca. Cele mai multe restaurante ți-ar livra mâncarea direct la apartamentul tău prin motociclişti - care sunt faimoşi pentru excesul de viteză în trafic sper a livra mâncarea la timp. După ce ai terminat de mâncat poţi pune pur şi simplu vasele murdare afară lânga uşă, deoarece tipul de la livrări va veni mai târziu sa le ia. Asta e destul de grozav.

Aproape toate restaurantele fac livrări, chiar si McDonald's, ceea ce dă noi înţelesuri termenului de "fast food". Şi în cazul în care cuiva i se face poftă de câţiva Big Macs la cinci dimineaţa nu e nicio problemă - McDonald's face livrări 24/7. Până la urmă hamburgerii sunt piatra de temelie a fiecărui mic dejun hrănitor. Şi dacă vei vizita vreodată Coreea de Sud şi vei dori să-l suni pe Mickey D's în mijlocul nopţii, poate vei vrea să încerci câteva din specialităţile coreene, precum Bulgogi Burger sau Shanghai Spicy Chicken Burger.

 

8. Machiajul bărbaţilor

 

               În ciuda unei reputaţii de a fi uber-macho, bărbaţii sud-coreeni sunt obsedaţi de cosmetice. S-a dovedit că bărbaţii sud-coreeni cheltuiesc aproape 900 milioane de dolari anual pe machiaj. Crema BB este produsul propriei decizii, dar soluţiile de curăţare facială, cremele anti-îmbătrânire şi cremele pentru ochi sunt extrem de populare. Există chiar şi eminsiuni TV dedicate subiectului de machiaj masculin. Mai mult de 20% din populaţia masculină, cunoscuţi ca şi tribul îngrijit, folosesc machiaj în mod regulat, dar nu e la fel de mult legat de modă cât e de afaceri. Piaţa muncii în Coreea de Sud este extrem de competitivă şi să porţi machiaj e parte din joc. Aceşti oameni vor să facă o impresie bună la interviurile pentru slujbe ascunzându-şi petele şi arătând precum celebrităţile. Se pare că în Coreea machiajul chiar îl face pe om.

 

7. Festivalul nămolului de la Boryeong

 

               Încă din 1998 milioane de oameni din toată lumea se adună pentru Festivalul Nămolului de la Boryeong, care este exact aşa cum sună. Timp de 10 zile glorioase petrecăreţii ignoră tot ce le-au spus mamele lor despre jucatul în nămol.

               Original conceput ca o formă de a promova cosmeticele cu nămol, popularitatea acestui festival coreean a crescut enorm, atrăgând trei milioane de oameni numai în 2012, incluzând 22 000 de străini. Lutul gri este adus din mlaştinile din Boryeong pe plaja Daecheon, unde oamenii iau parte la masaje în nămol, concursuri de fotografii cu nămol, maratoane în nămol şi, cele mai bune dintre toate, competiţii de wrestling în nămol. Adaugă concerte şi petreceri şi ai un festival care ar încuraja orice deprimat.

 

6. Roboţii sud coreeni

 

               Roboţii nu mai sunt doar obiecte din filmele sci-fi. De fapt, ei au invadat şcolile din Coreea de Sud. În 2010, guvernul sud-coreean a lansat programul "R-learning" pentru a umple şcolile cu profesori automaţi ca Engkey. Sunt doua variante diferite ale acestui robo-profesor. Una vine echipată cu un ecran de televizor care prezintă chipul unui profesor-vorbitor-de-engleză, care ar putea fi chiar şi din Australia. Celălalt model se foloseşte de tehnologia de recunoaştere a vocii pentru a-i ajuta pe studenţi cu aptitudinile în vorbire. Ca bonus pentru Engkey, educatorii de la gradiniţă îl folosesc pe Genibo, un câine robotizat care predă dansul şi gimnastica, cât si pe iRobi, care ţine evidenţa elevilor din clasă si îi întreabă cum se simt.

               Cu toate acestea, nu toţi roboţii coreeni sunt tutori prietenoşi care doresc să te ajute să obţii note mai bune. Unii pur şi simplu vor să te ţină în linie. În 2012, o închisoare din oraşul Pohang a devenit casa primilor paznici roboţi din lume. Aceştia vin împreună cu camere 3D şi sisteme de comunicaţie cu wireless care le permit ofiţerilor să vorbească cu deţinuţii.  Câteodată roboţii sunt controlaţi de gărzi prin iPad, dar uneori ei patrulează prin blocurile de celule de unii singuri, urmând indicatori de navigaţie. Mulţumită "tiparelor algoritmice de recunoaştere" roboţii pot identifica activităţi ilegale sau periculoase, cum ar fi luptele sau încercările de sinucidere, iar apoi pot chema ajutor uman. Din fericire roboţii nu pot atinge prizoierii şi nu sunt înarmaţi.

               Totuşi, acelaşi lucru nu poate fi spus despre SGR-1. Construit în 2010, acest robot patrulează graniţa dintre Coreea de Sud şi cea de Nord. Spre deosebire de gărzile pentru închisori, SGR-1 deţine nişte arme de foc serioase, incluzând o mitalieră de 5,5 milimetri şi un lansator de grenade de 40 de milimetri. SRG-1 nu poate trage fără permisiunea umană, dar e destul de evident că oamenii de ştiinţă care l-au inventat nu au văzut niciodată Robocop.

 

5. Sărbătorile romantice

               Ziua Îndrăgostiţilor e destul de populară în întreaga lume, dar în Coreea de Sud e puţin diferită. Spre deosebire de majoritatea ţărilor unde băieţii trebuie să-şi facă griji pentru flori, bomboane şi felicitări, Ziua Îndragostiţilor în Coreea este numai pentru bărbaţi. Aceasta este o zi în care femeile îşi arată iubirea dăruind ciocolată şi cadouri soţilor sau iubiţilor lor. Bineînţeles, totul se schimba pe 14 Martie. Cunoscută ca  Ziua Albă, aceasta este o sărbătoare când băieţii le cumpără fetelor cadouri, dar există şi un şiretlic: un băiat se presupune că ar trebui să cheltuiască de trei ori valoarea cadoului pe care l-a primit de Ziua Îndrăgostiţilor. Şi, aşa cum probabil aţi ghicit, cadourile au de multe ori culoarea albă.

               Totuşi, nu sunt numai zile lovey-dovey în Coreea de Sud. De fapt, ziua de 14 a fiecărei luni este o sărbătoare cu temă romantică, sau cel puţin o zi care să le amintească celor singuri cât de ghinionişti sunt. Unele dintre acestea, precum Ziua Sărutului (Iunie) şi Ziua Îmbrăţişarilor (Decembrie) sunt destul de uşor de descifrat. 14 ianuarie este Ziua Jurnalelor, când cuplurile şi prietenii îşi dăruiesc jurnale goale. Sentimentalismul Zilei Fotografiei (Septembrie), când îndrăgostiţii îşi fac poze unul altuia, este rivalizat doar de Ziua Galbenă / Ziua Trandafirilor (Mai), când cuplurile se îmbracă în galben şi îşi dăruiesc, yep, trandafiri. Cea mai tristă zi din toate este 14 Aprilie, numită în mod depresiv Ziua Neagră. În această zi cei singuri îsi plâng lipsa de noroc mâncând jajyangmyeon, care sunt tăiţei lipicioşi negri, sperând să întâlnească pe cineva special înainte de următoarea zi romantică.

 

4. Vârsta

 

               Călătorind în Coreea de Sud e puţin ca şi cum ai călători în viitor. În momentul în care ai trecut graniţa devii automat cu un an mai în vârstă. În Coreea, un bebeluş are un an la naştere, în loc de zero ca în majoritatea culturilor. Şi lucrurile devin şi mai ciudate din moment ce toată lumea are aceaşi zi de naştere... într-un fel. După ce trece Anul Nou toţi cei din Coreea îmbătrânesc automat cu un an, chiar dacă ziua lor adevărată de naştere nu a trecut încă. Devine şi mai complicat pentru oamenii născuţi cu câteva zile înainte de Anul Nou. Dacă un bebeluş se naşte pe 31 decembrie are un an. Cu toate acestea, după 1 ianuarie acelaşi copil va avea automat doi ani.

               Deci, dacă eşti confuz în privinţa vârstei tale în Coreea scade anul naşterii tale din cel actual şi adaugă unu. Sau, dacă cineva te întreabă câţi ani ai, probabil ai scăpa de multe complicaţii daca le-ai spune pur şi simplu anul în care ai fost născut.

 

3. Cea mai mare biserică din lume

 

               Poate Biserica Yoido Full Gospel nu are cea mai mare clădire din lume, dar cu siguranţă are cea mai mare comunitate. În februarie 2013 această biserică cu sediul în Seoul avea aproape un milion de membri. În fiecare duminică 200 000 de credincioşi iau parte la una din cele şapte slujbe şi asta fără a-i lua în calcul pe cei 200 000- 300 000 care privesc la tv în alte clădiri sau în biserici satelit.

               Pentru a-i "hrăni" spiritual pe credincioşi, fondatorul şi pastorul David Cho a angajat 3 orchestre, 12 coruri, sute de asistenţi, misionari în 67 de ţări şi oameni care să-i traducă mesajele în 16 limbi diferite. Dacă vrei să-i auzi una dintre cele două slujbe de duminică va trebui sa mergi cu o oră mai devreme sau nu vei mai găsi niciun loc liber.

               Din nefericire, Pastorul Cho s-ar putea să nu mai predice pentru mult timp deoarece este investigat pentru trădarea încrederii şi evaziune de taxe. Probabil a sărit peste toată partea cu "Daţi-i Cezarului" din Biblie.

 

2. Baseball-ul a fost stabilit ca mişcare politică

 

               Introdus devreme în secolul al XX-lea de către misionarii creştini, baseball-ul a devenit una din cele mai populare moduri de petrecere a timpului liber în Coreea de Sud şi există câteva diferenţe interesante între "yagu" şi versiunea americană. De exemplu, echipele nu sunt numite după oraşe, ci după corporaţii, deci există Leii Samsung, Tigrii Kia şi Unicornii Hyundai. Meciurile coreene de baseball sunt însoţite de majorete şi fani care se bucură de kimbap, care sunt inele de alge umplute cu crab, homar sau cârnaţi.

               Cu toate acestea, cel mai interesant lucru la baseball-ul coreean este trecutul său întunecat ca unealtă a opresiunii unui dictator militar. După stabilirea unui cupe în anii 70, generalul Chun Doo Hwan a declarat legea marţială în Coreea de Sud. Chun nu era un tip prea popular în lume şi trebuia în mod constant să înăbuşe revolte şi să ucidă protestatari. Chiar a închis toate colegiile din Coreea de Sud pentru a preveni protestele. Când niciuna dintre aceste metode nu a funcţionat, Chun a venit cu un plan mult mai nedrept.

Organizaţia Coreeană de Baseball a fost fondată în 1981 ca o modalitate prin care oamenii, în special tinerii, să-şi descarce furia. Încurajând oamenii să pună jos pancardele şi să ia câte o pereche de thundersticks, Chun spera sa distragă atenţia de la regimul său. Un fost ministru al apărării a fost numit ca membru al comisiei, şase echipe au fost create de afaceri prietene guvernului şi Chun a început să-şi îmbunătăţească imaginea aruncând prima minge la fiecare meci. Până la urmă oamenii s-au saturat de el oricum, iar el şi acoliţii lui au fost aruncaţi în închisoare. 

 

1. Grupa de sânge

               În Coreea de Sud sângele este foarte important. Nu numai că îţi livrează oxigen în tot corpul - îţi determină şi personalitatea. Oamenii din Coreea de Sud pun stereotipuri automat în funcţie de grupa de sânge. În timp ce această credinţă îşi are originile în Japonia, a căpătat un cu totul alt avânt în cultura sud-coreeană și ar putea chiar determina cine se căsătoreşte cu cine.

               Există trăsături pozitive şi negative atribuite fiecărei grupe. Oamenii din grupa A se cred a fi conservativi şi punctuali, dar pot deveni obsesivi, încrezuţi şi puţin introvertiţi. Totuşi, ei cred ca a-ţi înşela iubitul/a este greşit şi de aceea vor fi foarte loiali. Persoanele din grupa B sunt o cu totul altă poveste. În timp ce au nişte trăsături pozitive precum creativitatea şi pasiunea, ei de asemenea sunt înclinaţi să-şi înşele partenerii, sunt leneşi şi nerăbdători. Există chiar şi un film sud coreean  numit "My Boyfriend is Tybe B", o comedie romantică despre o fată cu grupa A care se îndrăgosteşte de un băiat cu grupa B şi trebuie să facă faţă naturii lui impulsive.

Cât pentru grupa AB, ei ar trebui să fie persoane calme şi sub control, dar pot fi elitişti şi răutăcioşi. Grupa 0 înseamnă că o persoană este ambiţioasă şi atletică. Ei îşi doresc lucruri mari de la viaţă şi nimic nu le poate sta în cale. Pe de altă parte, sunt plini de sine şi egoişti, dar odată ce încep o relaţie de obicei sunt destul de loiali. Deci dacă vei vizita Coreea de Sud s-ar putea să vrei să-ţi aflii grupa de sânge înainte - cineva te va întreba până la urmă.

 

Sursa: http://listverse.com/2013/09/06/10-awesome-facts-about-south-korea/

Traducere: Irina Luca

 

Română
Votare: 
0
No votes yet