20 de greșeli culturale pe care trebuie să le eviți în Coreea

                Este prima data când vizitezi Seoul? Începi o nouă slujbă aici? Pentru a-ți oferi o mână de ajutor, am adunat 20 de greșeli culturale pe care trebuie să le eviți în Coreea. Dacă știi asta dinainte, nu numai că vei obține puncte extra pentru respect, dar vei face și o primă impresie grozavă… oh, și asta te scutește de predicile infernale ale unor ahjumma nervoase.

 

1. Să stai în locurile pentru  oameni bătrâni în metrou

                Ești în metrou și vezi toate locurile ocupate, înafară de cele rezervate pentru bătrâni sau femei gravide. Chiar dacă nu sunt ocupate, le lași libere dacă nu vrei să fii certat de cei în vârstă. Îmi amintesc, odată, într-un metrou, o femeie tânără s-a așezat pe un loc pentru bătrâni deoarece nu mai erau locuri libere. Foarte curând, un bărbat în vârstă intră în metrou și chiar dacă erau destule locuri libere pentru bătrâni, acea fată a fost certată (foarte rău) și a fost forțată să stea în picioare. Credeți-mă, nu vreți să supărați o ahjumma sau un ahjussi în Coreea. Nu e o experiență tocmai plăcută, așa că fă tot posibilul să eviți acest lucru…

2. Să îți înfigi bețișoarele în orez

                În special atunci când mănânci împreună cu alți oameni, evită să îți înfigi bețișoarele în orez. În cultura tradițională asiatică (nu doar cea coreeană) , oamenii, de obicei, înfig bețișoare de tămâie în boluri de nisip la înmormântări și se spune că este bine pentru spirite. Înfigându-ți bețișoarele aduce aminte oamenilor de asta. Încerci să spui că prietenii tăi de la masă sunt morți? Desigur, acesta nu este un fapt real, ci este doar o superstiție. Dar evită să faci asta dacă nu vrei să fii certat sau să fii privit urât de către familia și prietenii tăi.

 

3. Să refuzi un shot de soju cu o ahjumma/un ahjussi

                Deci ești într-un restaurant cu cineva mult mai în vârstă decât tine și el sau ea îți oferă un shot de soju sau bere coreeana. În Coreea nu este un gest pentru a te îmbăta, ci este un fel de ritual de prietenie și respect. Dacă nu bei alcool, înlocuiește-l cu apă sau altă băutură mai slabă. Ignorând băutura, ritualul este văzut ca fiind cel mai important. Refuzând shotul poate fi ceva foarte urât pentru coreeni, părând că nu vrei să fii prietenul lor!

 

4. Să stai față în față cu un bătrân cât timp bei shotul

                O data ce accepți ritualul, ești nevoit să bei acel shot chiar dacă este cu soju , bere, apă etc. Când bei cu un senior sau cu un om mai în vârstă, aigură-te că îți întorci capul într-o parte sau te îndepărtezi de oricine cu un rang mai mare decât al tău în semn de respect. Acest ritual este foarte comun când ieși la cină cu cilegii tăi de lucru. Oricine mai bătrân decât tine sau cu un rang mai mare decât al tau ar trebui tratat diferit, și întoarcerea capului sau îndepărtarea de ei reprezintă un gest de respect.

Ai reușit! Acum, următorii 20 de colegi…

 

5. Să scrii numele cuiva cu cerneală roșie

                Tocmai ce scrii o felicitare și cel mai apropiat pix este unul cu cerneală roșie. Cel care primește felicitarea o deschide și în loc să vezi o reacție fericită, sărbătoritul probabil va fi șocat sau ofensat. De ce? Sunt multe superstiții aici în Coreea și una dintre ele este să scrii numele unei persoane cu cerneală roșie. Făcând asta, înseamnă că acea persoană va muri în curând sau tu vrei ca ea să moară. Asta se întâmplă deoarece cu mult timp în urmă numele celor decedați erau scrise în registre, pe morminte și placuțe cu cerneală roșie pentru a alunga spiritele rele. Poți încerca asta atunci când scrii o scrisoare fostului tău iubit.

 

6. Să îți sufli nasul în timpul cinei

                Să fim serioși. Să vezi pe cineva că își sulfa nasul în timpul cinei nu e foarte plăcut, nu-i așa? În special atunci când a prins o răceală foarte urâtă și face sunete ciudate, este îndeajuns să te facă să îți fie scarbă de propria mâncare. De asemenea, asta arată igiena deplorabilă, mai ales că mâinile îți vor fi pline de bacterii! Când mănânci cu oamenii, este cel mai bine să îți ceri scuze și să te duci la toaletă pentru a-ți rezolva treaba și să te speli pe mâini imediat după. Desigur, dacă faci asta în jurul prietenilor foarte apropiați, sunt sigur că nu se vor supăra.

 

7. Să primești cu o singură mână

                În Coreea, acest gest este foarte important în legătură cu primitul și dăruitul. Folosind o singură mână (în special dacă este mâna ta stângă) este considerat a fi un gest nepoliticos așa că obișnuiește-te să folosești ambele mâini când primești sau dăruiești ceva. A fost un incident cu Bill Gates când a dat mâna cu .reședintele Coreei. Acesta a apucat mâna președintelui Park Geun Hye cu mâna stângă (proastă idee) în timp ce mâna lui dreaptă era în buzunar (și mai proastă idee). În fine, acesta a fost criticat foarte grav de către oameni și de către media și acum este considerat nepoliticos și răutăcios. Tradiția cu „ două mâini ” este importantă doar în interacțiunea a doi oameni de exemplu pentru a dărui un cadou sau chiar și pentru a turna apă în pahar.

8. Să porți pantofi în casa cuiva

                Pentru motive evidente, să porți pantofi în casa cuiva este foarte neigienic. Coreenii petrec foarte mult timp pentru a curăța podelele caselor pentru că stilul de viață coreean este deseori centrat în jurul podelei. De obicei, mesele pentru cină sunt foarte joase, așa că mesele tradiționale sunt mâncate stând jos. Chiar și astăzi, majoritatea oamenilor dorm pe podea, și de aceea este important să fie curățenie și igienă. În casele coreene sau în apartamente, intrarea este mai joasă decât restul casei. Prin acest design se asigură lăsarea murdăriilor și a lucrurilor umede la intrare pentru ca restul casei să rămână curat.

9. Să mănânci primul la cină

                Ai simțit vreodată că îți este atât de foame astfel încât singurul lucru la care te poți gândi este să stai jos și să mănânci? În Coreea, dacă nu mănânci cu prietenii cei mai apropiați, nu trebuie să iei nici măcar bețișoarele de pe masă până ce cei mai bătrâni nu o fac. Cea mai bătrână persoană trebuie să mănânce prima, iar apoi ai voie să mănânci și tu. Să respecți oamenii în vârstă a fost dintotdeauna o foarte strictă și importantă tradiție în Coreea. Așa că, dacă ești foarte flămând, mi-e teamă că va trebui să aștepți puțin până persoana cea mai bătrână își ridică bețișoarele.

 

10. Să torni apă doar pentru tine cât timp mănânci cu familia sau prietenii

                Da, este corect. Să torni apă doar pentru tine va arăta ca și cum ți-ar păsa doar de propria persoană și că nu te gândești deloc la ceilalți. Înainte să torni apă pentru tine, verifică paharele celorlalți, iar dacă este nevoie să le reumplii, toarnă-le lor prima data. Amintește-ți să torni apă celor mai bătrâni înaintea tuturor. Dacă faci asta, coreenii vor fi foarte impresionați și vei face o impresie bună despre tine. Dacă vei obține destule puncte bonus de la coreeni, sunt sigur că vor vrea să te scoată la cină. Desigur, plătesc ei!

 

11. Să nu așezi ustensilele

                De la o vârstă foarte fragedă, părinții coreeni își învață copiii despre lucrurile elementare pentru așezarea mesei și bunele maniere. Asta include pregătirea lor în așezarea mesei înainte de cină, care înseamnă așezarea bețișoarelor, lingurilor, bolurilor, garniturilor, șervețelelor, să toarne apă în pahare etc. Ca strain, coreenii nu se așteaptă ca tu să faci toate aceste lucruri, dar este o șansă să faci o impresie bună și să devii mai familiarizat.

 

12. Să te ridici de la masă și să pleci înaintea bătrânilor.

                Dacă termini de mâncat mai repede, mă tem că vei fi nevoit să aștepți până când toți temină de mâncat pentru a pleca de la masă. Dacă termini de mâncat repede și vei aștepta, vei da celorlalți impresia că aștepți ca ei să termine de mâncat, așa că ei vor mânca mai repede. Ca să eviți această neînțelegere, încearcă să ții pasul cu ceilalți ca să nu termini de mâncat prea devreme. Chiar dacă termini de mâncat mai repede și ai ținut pasul cu ceilalți, așază-ți bețișoarele și lingura pe masă și așteaptă ca cel mai bătrân să îți dea permisiunea să pleci.

 

13. Să atingi o persoană bătrână sau pe cineva cu rang mai înalt decât tine pe cap sau pe umăr

                În special pe cap sau pe umăr! Când coreenii ating capul sau umărul altcuiva, este de obicei o persoană mai tânără decât ei sau un copil. Dacă atingi un senior pe cap sau pe umăr, acest lucru poate fi foarte urât și nepoliticos. E ca și cum i-ai trata ca pe niște copii!

                Pentru moment, bănuiesc că ar trebui să îți ții mâinile acasă. Chiar și între prieteni, dacă atingi o persoană de sex diferit, poate fi considerat ca o acțiune intima. Ca să eviți vreo neînțelegere, evită atingerile în general dacă nu ești atras de cineva. ;-)

 

14. Să nu împarți

                Deci, într-o după-amiază la birou, te simți puțin flămând din moment ce te duci să îți cumperi niște chipsuri. După, ești ocupat să îți mănânci gustarea doar pentru tine, și, înainte să îți dai seama, toți colegii se uită urât la tine sau se holbează la punga cu chipsuri și speră să poată avea și ei ceva de mâncat. Asta deoarece în Coreea este o tradiție în legătură cu „împărțitul”. Este un concept special numit „ jeong ” și este un fel de iubire între oameni și societate. Dacă nu îți place să împarți vei fi văzut ca fiind zgârcit, sărac sau nu ești „jeong” .

15. Să vorbești tare în metrou sau autobuz

                Orice zgomot tare poate fi deranjant, și ce alt sunet mai deranjant poate fi înafară de oamenii care vorbesc tare în transporul public? Vei crede că probabil oamenii vor încerca să ignore, dar coreenii nu vor ezita în a spune „ fii tăcut ”, în special cei obosiți sau cei care încearcă să mai doarmă în drum spre locul de muncă. În anumite cazuri extreme, riști să fi certat chiar și în restaurant pentru că vorbești prea tare. Nu înseamnă că trebuie să vorbești în șoaptă cu prietenii tăi. Doar ai grijă la volumul vocii atunci când ești cu ei sau vei experimenta răutatea unui ahjussi obosit sau a unei ahjumma.

 

16. Să apari în casa cuiva cu mâna goală

                Coreenilor într-adevăr le place să aibă intimitatea lor, așa că nu este ceva obișnuit ca oamenii să invite pe cineva acasă la ei la fel de des ca oamenii din alte părți ale lumii. Deci, dacă o familie coreeană te invită acasă la ei pentru prima dată, este un lucru important și ar fi frumos din partea lor. Nu vrei să fii la fel de drăguț? Să dăruiești un cadou reprezintă respectul tău și spune, de asemenea, „mulțumesc că m-ați invitat” sau „ îmi pare rău că v-am invadat spațiul personal”.

17. Să nu plătești pentru runda 2

                De obicei, când mănânci cina cu o persoană mai în vârstă el sau ea va cumpăra în general toată masa. De ce? Pentru că e ceva obișnuit în Coreea. Prietenul tău mai bătrân poate lucrează și așa va avea bani să îți facă cinste. Ca să returnezi favoarea, poți plăti următoarea cină sau runda 2! Runda 2 poate varia de la deserturi până la ceva simplu ca mersul la cafenea pentru a bea niște cafea. Ceea ce e chiar urât este ca prietenul tău să plătească toată cina și tu încă să calculezi cum să împarți prețul pentru a doua rundă!

 

18. Haine care îți descoperă umărul ( doar pentru fete )

                Chiar dacă societate e într-o ușoară schimbare în Coreea, aceasta încă rămâne o țară conservatoare. Din moment ce ceea ce porți oferă o anumită impresie despre tine, fetele care poartă haine care nu le acoperă omoplații sunt considerate mult prea „ sexuale ” sau „ prea descoperite ” mai mult decât fetele care poartă fuste foarte scurte. Cum s-a menționat mai devreme, societatea se schimbă, și puteți vedea în ziua de azi femei care poartă haine ce descoperă puțin umărul, dar majoritatea dintre ele încă îl acoperă... dar fustele foarte scurte și pantalonii scurți sunt complet normali.

 

19. Să îți arăți talpa pantofului sau al piciorului

                Unii dintre voi poate deja vă gândiți „când și de ce i-aș arăta cuiva talpa piciorului meu?!” De obicei, bărbații îți încrucișează picioarele astfel încât un picior se află pe celălalt genunchi. Atunci arată talpa pantofului! În special într-un mediu de lucru sau când vorbești cu oamenii în vârstă, să îți arătți talpa pantofului este un semn de lipsă de respect! Asigură-te că ții amble picioare pe podea sau încurcișează-ți picioarele astfel încât talpa pantofului să nu se vadă. Să sperăm doar că nu doare prea tare când faceți asta ( dacă știți la ce mă refer, băieți ;-) )

 

20. Să lași bacșiș

                Unul dintre lucrurile mele preferate despre Coreea este că nu ești nevoit să oferi bacșiș pentru orice serviciu. Cu excepția câtorva hotele turistice, 10% din taxa de servicii ar putea fi deja adăugată la facrura ta. Nu ești nevoit să lași bacșiș la taxiuri de asemenea. Poți spune șoferului să păstreze restul ( de obicei orice este sub 1000 woni ). Ai grijă, deoarece de multe ori a lăsa bacșiș poate fi o insultă, deci e mai bine să nu lași bacșiș decât să insulți pe cineva, nu? ;-)

Sursa: seoulistic.com

Traducere: Helen Chal

Română
Votare: 
0
No votes yet