20 de lucruri neobişnuite din Coreea de Nord

1.         Calendarul Nord Coreean – În Coreea de Nord, în prezent, este anul 102, deoarece nord-coreenii notează anii ţinând cont de data naşterii primului şef al ţării, Kim Ir Sen. Sistemul se bazează în totalitate pe cel Gregorian, singura diferenţa fiind numerotarea anilor. Noul calendar nord-coreean a fost adoptat în 1997.

2.         Al 2-lea cel mai fericit stat? -  Anumite cercetări efectuate în anul 2011 au dezvăluit faptul că statul Coreea de Nord este al doilea cel mai fericit stat din lume, după China. De ce? Ferirea cetăţenilor de a viziona anumite emisiuni televizate care le-ar putea provoca depresia , ca în cazul multor americani în secret suferind de aceasta datorită programelor care rulează la TV, ar fi un posibil motiv.

3.         Rangurile – Cetăţenii Coreei de Nord se diferenţiază prin “ranguri”, dovezi care reflectă încrederea autorităţilor în fiecare persoană în parte. Rangurile sunt în număr de 51 şi exprimă diferite aspecte ale fiecărui nord-coreean, cum ar fi originea socială, pregătirea politică, participarea la muncă sau implicarea în activitatea partidului. De asemenea, acesta este un criteriu puternic prin care se atribuie salariile, stimulentele sociale şi dreptul de a cumpără produse diverse.

4.         Cumpărăturile – În Coreea de Nord, magazinele îşi servesc clienţii doar dacă aceştia prezintă documentul privind rangul personal.

5.         Idolatrizarea – În Coreea de Nord, idolatrizarea este ca o a două natură pentru oamenii obişnuiţi. În cazul în care se produce vreun incendiu, portretele cu Kim Ir Sen  trebuie salvate înainte de toate.

6.         Buncăre – Există buncăre speciale pentru statuile lui Kim Ir Sen în caz de război, unde coreenii le pot adăposti în cazul unui dezastru.

7.         Drogurile – Deţinerea, cât şi consumul de oricare alt drog înafara de canabis este strict interzis în Coreea de Nord, iar pentru încălcarea acestei reglementări, se aplică intantaneu pedeapsa cu moartea.

8.         Canabisul – În Coreea de Nord, posesia, distribuţia sau consumul canabisului este considerat legal şi chiar recomandat ca o metodă sănătoasă în combaterea tobacco.

9.         Munca – În Coreea de Nord, un muncitor prestează 6 zile pe săptămâna muncă şi îşi dedică o altă zi voluntariatului, ceea ce ar însemna că un cetăţean obişnuit nu are practic niciun pic de timp liber.

10.       Hoeryong – Lagărul de concentrare Hoeryong din Coreea de Nord este actualmente ocupat de către 50.000 de bărbaţi, femei şi copii , care suferă crunt de pe urma sclaviei, torturii şi experimentelor , comparabile cu cele trăite de victimele Holocaustului.

11.       Radioul – Fiecare locuinţa şi centru de orice fel este dotat cu un radio controlat de guvern , care nu poate fi niciodată oprit sau închis.

12.       Alegerile electorale – Coreea de Nord ţine alegeri electorale o dată la 5 ani, unde listele cu buletinele de vot conţin numele unui singur candidat.

13.       “Pedeapsa a 3 generaţii” – În Coreea de Nord există sentinţa cu “pedeapsa a trei generaţii”, ceea ce înseamnă că o persoană este trimisă în lagăr atât timp cât întreaga sa familie sau două generaţii anterioare de membri ai familiei au fost născuţi în închisoare sau şi-au petrecut întreaga viaţă acolo.

14.       Profesorii – Tuturor profesorilor din Coreea de Nord, în anul 1990, le-a fost cerut să stie  să cânte la acordeon pentru că înaintea obţinerii postului de profesor , aceştia erau nevoiţi să absolve examenul de acordeon.

15.       Cel mai mare stadion din lume – Coreea de Nord deţine cel mai mare stadion existent în lume , construit în 1989, care cuprinde 150.000 de locuri, având ca destinaţie principală organizarea marilor evenimente importante naţionale. De asemenea, pe stadion au loc principalele meciuri de footbal, mult iubite şi apreciate de către nord-coreeni , pe lângă alte evenimente sportive.

16.       Nava trofeu – Coreea de Nord este singura ţară din lume care a capturat o navă aparţinând SUA, pe care o păstrează ca pe un important trofeu. Confiscarea a avut loc în anul 1968, când grănicerii au depistat-o ilegal şi au adus-o la ţărm pentru a o cerceta.

17.       Diaspora Americană – În anul 1962, 6 soldaţi de origine Americană au intrat pe teritoriul Coreei de Nord, solicitând a fi primiţi ca rezidenţi. Ei şi-au abandonat familiile, iar în prezent sunt înrolaţi în viaţă şi disciplina nord-coreeană. Deşi în 1966, 4 dintre aceştia au dorit să părăsească ţară, cerând ajutorul ambasadei sovietice, refuzul acestei situaţii delicate i-a determinat să rămână în Coreea , ulterior căsătorindu-se, întemeindu-şi familii şi pretinzând a fi fericiţi.

18.       Preşedintele etern – La moartea primului preşedinte, Kim Ir Sen, postul vacant a fost occupant de o serie de urmaşi, consideraţi doar preşedinţi executivi. Kim Ir Sen a primit post-mortem titlul de Preşedinte Etern, dictatorului ridicându-i-se mii de statui pentru a fi slăvit.

19.       Statuile – Coreea de Nord reprezintă la nivel mondial ţara cu cele mai multe statui pe cap de locuitor reprezentând una şi aceeaşi persoană, şi anume preşedintele etern Kim Ir Sen.

20.       Învăţământul – Învăţarea în Coreea de Nord este definită ca o abilitate de a-l slăvi pe Kim Ir Sen. Coreea de Nord are unul dintre cele mai mari procente ale ratei alfabetizării din lumea întreagă.

Surse :  www.ziare.com, www.en.roketnews24.com

Articol realizat de Helen Chal

 

Română
Votare: 
0
No votes yet