Hangul (Partea I)

         Bun venit tuturor celor ce vor să facă “primul pas” în lumea limbii coreene. Dacă v-aţi decis să învăţaţi limba coreeană, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este, bineînţeles, să învăţaţi alfabetul, care este...surprinzător de uşor de deprins.   

       Alfabetul limbii coreene poartă numele de Hangul (denumirea sud-coreeană sau Chosongul în denumirea nord-coreeană) şi este compus din 19 consoane (14 simple şi 5 duble) şi 21 de vocale (11 simple şi 10 compuse, adică diftongi). Hangul este un sistem de scriere fonematic şi în general literele alfabetul sunt denumite caractere, şi nu litere.

Consoanele

Consoane simple:

Consoane complexe:

 

Vocalele

       Toate vocalele de bază sunt create pe baza a  trei simboluri . Prima trăsătură simbolizează cerul  şi este reprezentată de • (care ulterior s-a transformat în - ) . A doua trăsătură simbolizează pământul şi este reprezentată de o linie orizontală ㅡ. Trăsătura  finală simbolizează omul şi este reprezentată de o linie verticală ㅣ. Aceste simboluri sunt combinate pentru a forma o vocală, de exemplu | plus • (sau - ) formează ㅏ[a] .

Vocale simple:

 

Vocale complexe / diftongi:

        După cum puteţi observa, în alfabetul coreean nu se regăsesc caractere pentru  fv şi c. Pentru a reda cuvintele împrumutate din alte limbi, în majoritatea cazurilor se foloseşte consoana ㅍ pentru f, ㅂ pentru v şi ㅋ pentru c.

        Învăţatul neo-confucianist Jeong In-Ji, a denumit în trecut alfabetul coreean  아침글 (achim-geul) adică “ scrisul ce se poate învăţa în decursul unei dimineţi”. Conform celor spuse de el, deşi în mod peiorativ, însă bazat pe realitate, caracterele alfabetului coreean “pot fi învăţate de un om înţelept în decursul unei dimineţi; un om prost le poate învăţa pe parcurul a zece zile”. Eu am învăţat alfabetul coreean în două zile, deci presupun ca nu sunt prea inteligentă.frown

      În fine, să trecem mai departe pentru cei ce doresc o privire mai aprofundată asupra alfabetului coreean. În continuarea acestui articol puteţi afla numele propriu-zis al caracterelor. Reţinerea denumirilor nu este atât de importantă , pe cât este învăţarea lor, aşadar, nu vă chinuiţi să le memoraţi acum deoarece le veţi reţine de-a lungul timpului. 

       Numele consoanelor sunt compuse din două silabe, începând şi terminându-se cu consoana ce se vrea a se exprima, după cum urmează:

 

Consoană

Nume

giyeok (기역), sau gieuk (기윽) în Coreea de Nord

nieun  (니은)

digeut (디귿), sau tieut (디읃) în Coreea de Nord

rieul (리을)

mieum (미음)

bieup (비읍)

siot (시옷), sau sieut (시읏) în Coreea de Nord

ieung (이응)

jieut (지읒)

chieut (치읓)

kieuk키읔)

tieut (티읕)

pieup (피읖)

hieut (히읗)

 

        Consoanelor compuse li se adaugă 쌍 (care înseamnă „dublu”) în faţa omoloagelor unice.

Consoană 

Nume

ssang-giyeok (쌍기역)

ssang-digeut  (쌍디귿)

ssang- bieup (쌍비읍)

ssang-siot  (쌍시옷)

ssang-jieut (쌍지읒)

       Numele vocalelelor sunt reprezentate de însăşi pronunţia lor , singura diferenţă fiind în scriere, unde se scriu alături de consoana nulă ㅇ ieung : 아 a, 어 eo, 와 wa etc.

 

Tips: Eu am învăţat alfabetul scriind  mai multe propoziţii în hangeul şi apoi, dedesubtul lor, echivalentul romanizat (ca în exemplul de mai jos). Puteţi încerca astfel până când vă familiarizaţi cu caracterele, dar nu vă faceţi un obicei să scrieţi romanizat pentru că foarte multe persoane nu vă vor înţelege.

한국어는 내게 많은 것을 생각하도록 해. = Limba coreeană îmi dă multe de gândit.

Han-guk-eo-neun nae-ge manh-eun geos-eul saeng-gag-ha-do-rok hae.

 

Voi cum aţi învăţat 한글?

 

Articol scris de: 이사벨

 

Legături:  Hangul (Partea II) - Reguli de pronunţieHangul (Partea III) - Sistemul de scriere ,Facts despre Hangul Originile alfabetului coreean 한글

Română
Votare: 
0
No votes yet