Academia coșciugelor

                "Învaţă a muri! Cine învaţă să moară, nu ştie să mai fie rob. El este deasupra sau cel puţin în afara oricărei împilări." – Seneca

               Viaţa este cunoscută pentru numeroasele sale suişuri şi coborâşuri, plină de munţi ce trebuie traversaţi pentru a-ţi putea atinge visurile. Mulţi dintre noi reuşesc să treacă peste orice problemă li se iveşte în cale, dar unii ajung într-un punct când privesc în jur şi nu mai găsesc nicio urmă de speranţă pentru a continua. Pentru ei viaţa devine o povară. În medie, 43 de persoane se sinucid zilnic în Coreea de Sud, statisticile conturând profilul unei ţări în care depresia şi lipsa dorinţei de a trăi sunt atât de răspândite, încât s-ar crede că sunt contagioase. Potrivit unui articol apărut în ediţia electronică a revistei „Time“, rata sinuciderilor este de trei ori mai mare în Coreea de Sud decât în Statele Unite şi a crescut cu 101,8% din 2000 până în 2010. 

               Acestea sunt motivele care l-au împins pe Jung Joon să creeze "Academia Coşciugelor". Seminarul a fost lansat în Februarie 2009 şi le permite participanţilor să fie martori la propria înmormântare pentru o sumă de aproximativ 25$. În timpul unui sesiuni ce durează patru ore, în jur de 60 de femei si bărbaţi îmbrăcaţi în robe tradiţionale de înmormântare învaţă despre scopul vieţii prin diferite exerciţii de "găsire a sufletului". 

               Seminarul începe atunci când cursanţilor li se fac fotografii pentru înmormântare. Participanţii sunt apoi încurajaţi să-şi compună propriile epitafii şi scrisori de rămas bun. Aceste acţiuni sunt deseori însoţite de lacrimi atunci când aceştia sunt nevoiţi să-şi adreseze ultimile gânduri celor iubiţi. Exerciţiul îi ajută să-şi realizeze regretele şi îi fac să se gândească la ce ar putea schimba, dar şi la persoanele pe care le-ar răni în urma unui gând disperat. Participanţii trebuie, de asemenea, să-şi citească compunerile în faţa celorlalţi cursanţi, lucru ce îi aduce la adevărata conştientizare a ceea ce înseamnă moarte. Simularea însă nu se încheie aici. Persoanele ce merg la acest seminar îşi pot încerca propriul sicriu, unde sunt nevoiţi să stea timp de 10 minute cu capacul închis pentru a se "odihni în pace" în timp ce ascultă un ciocan ce imită sunetul introducerii cuielor în capac. 

               Jung crede că acest seminar nu încurajează moartea, ci din contra, îi ajuta pe participanţi să realizeze cât de preţioasă este viaţa. El a recunoscut că a încercat de mai multe ori să se sinucidă atunci când viaţa i se părea fără rost, dar a ajuns să realizeze că viața este mult prea importantă. Acest lucru l-a motivat să înfiinţeze sinistrul program. Atunci când practic poţi vedea moartea cu ochii, viaţa este privită dintr-o altă perspectivă. Cei care au urmat cursul au recunoscut că se simt revigoraţi după o astfel de experienţă şi sunt gata să-şi ia viaţa de la capăt.

               Lee Myung Hee, o femeie de 42 de ani şi mamă a doi băieţi, a spus că experienţa de a fi închis in sicriu pentru 10 minute a făcut-o să se gândească la cât de mult îşi iubeşte familia. "Moartea nu ţine cont de vârstă, deci nu pot spune că nu este una din grijile mele. Dar cred că (semniarul) este o reamintire că ar trebui să-mi aştept sfârşitul calm." a spus aceasta.

             Lee Kwang Mun a spus ca a avut o revelaţie. "Obisnuiam să mă gândesc mult de ce o persoană este mai bună decât mine, ce este atât de bun la aceea persoană. Dar am realizat după acest program la ce sunt eu bun şi cum ar trebui să profit de asta."

               Multe companii chiar îşi îndeamnă angajaţii să ia parte la acest curs, sperând că astfel le va creşte motivaţia de trăi şi randamentul la locul de muncă. În timp ce participanţii la seminar descriu experienţa ca pe o renaştere, ceilalţi o văd ca pe o simplă întâlnire a unor oameni trişti ce se închid de bună voie în cutii.

               Chiar dacă metoda este una cât se poate de neortodoxă, autorităţile din Seoul se declară deschise oricăror iniţiative menite să reducă rata sinuciderilor.

 

 Surse: http://www.abc.net.au  http://www.pri.org   http://koreafilm.ro   http://whatsayyouvanilla.blogspot.de

Articol realizat de Irina Luca

 

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet