Activitatea economică a Coreei de Sud

De la Războiul Coreean economia Coreei de Sud a fost relansată cu ajutorul S.U.A. de la mijlocul anilor ’60 primind şi ajutorul Japoniei. Rata de creştere anuală a fost între 7% şi 10% din anii ’60 până în anii ’70. În 1996, rata de creştere anuală a scăzut, dar, cu toate acestea, Coreea de Sud este printre statele bine dezvoltate din lume. La fel ca în Japonia, guvernul şi industria au avut un rol important în dezvoltarea ţării. Coreea de Sud este a III-a putere economică din Asia, după Japonia şi China.
Fabricaţii şi energie


Produsele fabricate au un rol important în exporturile ţării. Industria din perioada postbelică se concentra asupra fabricării încălţămintelor şi a produselor textile. Dar Coreea de Sud a ajuns astăzi o ţară bine dezvoltată concurând cu ţări ca Japonia în construcţia de vapoare, automobile, echipamente electronice, etc. Seul este principalul centru industrial, fiind urmat de Pusan, Ulsan( automobile, construcţii de vapoare, rafinării) şi Yochon (oţel, petrochimice). Multe materii prime naturale trebuie importate.
După Războiul Coreean, Republica Coreea a început să dezvolte şi reţelele electrice, incluzând construirea de centrale atomice, care produc 40% din consumul de electricitate.
 

Agricultura,pescuitul şi silvicultura
 

În jur de 21% este teren arabil, agricultura aducând 10% din venitul naţional. Orezul este principala plantă cultivată vara. Grâul, orzul, porumbul, cartofii şi cartofii dulci se plantează în sezonul uscat. Producţia de orez a Coreei de Sud, printre cele mai mari din lume, este obţinută datorită fertilizării intensive, a irigaţiilor, a mecanizării plus încă un sistem puternic de cooperative .Alimentele, incluzând carnea, sunt importate în cantităţi mari. Se mai cultivă: soia, bumbac, tutun, ginseng şi se cresc porcine, caprine şi viermi de mătase. Peştele, o parte tradiţională din dieta coreeană, se pescuieşte cel mai mult din Marea Japoniei. Din anii ’50 producţia de peşte a crescut semnificativ, Coreea de Sud fiind pe locul III (după Japonia şi China) în Asia la producţia de peşte. Pădurile ocupă în jur de 66% din suprafaţa totală ţării. Defrişări intensive au început de curând.

Comunicaţii şi transporturi


Principala cale ferată leagă oraşele Seul, Taejon, Taegu şi Pusan. O a doua linie principală începe din Seul şi continuă către sud şi apoi către vest, iar o a treia merge către coasta de est. O mare reţea de autostrăzi şi alte căi de transport au dus la un declin în ceea ce priveşte căile ferate. Drumuri, căi de metrou şi multe facilităţi sportive au fost construite în prepararea Jocurilor Olimpice din 1988, care s-au ţinut la Seul. Lungimea drumurilor este de 6.559 km, iar a căilor ferate este de 78.833 km. În total, sunt 11 mari porturi şi 4 mari aeroporturi.
Serviciile bune nu lipsesc nici în comunicaţii. Coreea de Sud are 3 staţii Intelsat. Publicaţiile zilnice din Coreea de Sud sunt în jur de 100. Există 84 staţii de radio AM şi 53 de staţii FM

Comerţul


Cheia succesului Coreei de Sud este comerţul exterior,care a crescut enorm începând din anii ’60. Creşterea exporturilor Republicii Coreea a dus la suferinţa statelor vecine, cauză a crizei economice de la sfârşitul anului 1997. În decembrie, acelaşi an, F.M.I. a fost de acord să ofere 57 miliarde Coreei de Sud pentru restructurarea economiei.
Coreea de Sud exportă: textile, utilaje, nave, produse electrotehnice, automobile, articole de cauciuc, conserve de peşte şi porţelan, iar principalele produse importate sunt: petrol, produse petrochimice, produse chimice, materii prime, maşini şi utilaje.


Articol realizat de Admin (CulturaCoreeana)

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet