Aranjamentul de litere coreene acceptat ca un standard internațional pentru telefoane mobile

            Aranjamentul de litere, blocuri silabice, cifre şi simboluri coreene a fost recent adăugat ca un standard internaţional de către Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union - ITU).

            La reuniunea grupului de studiu ITU-T din luna iunie a acestui an (2014) , sistemul Cheonjin de a organiza literele coreene pe o tastatură digitală a fost adăugat la lista de standarde internaţional în raportul E161 aparţinând ITU. Ministerul Ştiinţei, ICT şi planificare viitoare a declarat că sistemul a devenit acum un standard internaţional pentru tastarea şi a altor litere decât cele latine. E161 reprezintă o lista de sfaturi ITU-T care va ajuta la definirea modului în care cele 26 de litere latine de baza ( De la A la Z ) sunt atribuite unui telefon care posedă 12 taste.

            Cu o tastatură fizică, utilizatorii pot introduce litere, caractere, numere şi alte simboluri şi semne pe un telefon obişnuit, prin intermediul wireless-ului sau a unui cablu. Pentru a utiliza tastatura software, totuşi, trebuie descărcată aplicaţia necesară pentru inteligentul dispozitiv utilizat pentru a intra în sistemul de scriere la alegere. Cine foloseşte un dispozitiv realizat într-o altă ţară decât Coreea îi este permis să descarce şi utilizeze orice tastatură software, dacă aceasta a fost adoptată ca standard internaţional.

            În prezent, sistemul CheonJin de organizare a literelor coreene ca un sistem de intrare al tastaturii este cel mai folosit în în Coreea. Acesta se bazează pe 3 litere, ㅣ, ㆍ şi ㅡ. În sistemul tradiţional de scriere Hangeul, acestea 3 simbolizează omul, cerul şi, respectiv, pământul. Aceste 3 litere au fost proiectate astfel încât să fie în măsură să reprezinte toate vocalele utilizate în limba coreeană. În 2011, acest sistem a devenit un standard naţional în Coreea pentru inserarea textelor în coreeană. În iunie 2013, iPhone de la Apple a adoptat acest sistem cu actualizatul iOS7.

            Ministerul Coreean al Ştiinţei a declarat că a solicitat ITU-T standardizarea unui sistem altfel decât cel latin. Ministerul a adresat propunerea sa Adunării Mondiale de Standardizare a Telecominicaţiilor (World Telecommunication Standardization Assembly) în decembrie 2012. Acest lucru a dus la adăugarea unei liste de tastaturi coreene E.161 la nivel internaţional. Imaginea de pe homepage-ul ITU prezintă includerea tastaturii coreene într-un amendament al listei E161.

Sursa: corea.it

Traducere din limba italiană în limba română: Helen Chal

Română
Votare: 
0
No votes yet