Arcul Reunificării

                Arcul Reunificării (nume oficial:조국통일3대헌장기념탑 Monumentul celor trei carte pentru reunificarea națională) este o sculptură aflată în Pyongyang, capitala Coreei de Nord. A fost construită în 2001 pentru a comemora propunerile de reunificare a Coreei formulate de către Kim Il-Sung. Aceasta se află deasupra Autostrăzii Reunificării dintre Pyongyang și DMZ.

            Monumentul înfățișează două femei îmbrăcate în costumul tradițional coreean (numit Joseon-ot în Coreea de Nord) care țin mâinile ridicate, ca o arcadă. Acestea țin împreună un fel de medalion pe care se află harta Coreei întregite și pe care scrie ”Trăiască Coreea Reunificată”. Fiecare femeie reprezintă faptul că Sudul și Nordul sunt una și aceeași națiune care trăiește pe același teritoriu și gândește la fel, dar este, din păcate, divizată.  

            Pedestalurile monumentului înfățișează 4 sculpturi sub-tematice ce reprezintă cele trei principii ale reunificării naționale, propunerea formării Republicii Federale Koryo, cele 10  puncte program ale marii uniri și o sculptură ce înfățișează bucuria oamenilor pentru Coreea Reunificată.

            Monumentul din granit are 30 m înălțime, reprezentând simbolic cele 3 carte, și 61,5 m lărgime, reprezentând simbolic ziua de 15 iunie (luna a 6-a, ziua a 15-a), ziua Acordului Comun dintre Sud și Nord.

            Ideea de a fonda Republica Federală Koryo oferă detalii practice cu privire la natura viitorului stat reunificat și explică cum va putea fi realizată reunificarea, propunând ca cele două țări să se reîntregească pașnic, fiecare acceptând drepturile, ideile și sistemele celeilalte.

Sursa: marcnorthkorea.blogspot.ro, wikipedia.org, cartea A Journey through Norh Korea de Ronny Mintjens

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet