황산벌 전투 Bătălia de la Hwangsanbeol, ultima bătălie a regatului Baekje

            Bătălia de la Hwangsanbeol   (황산벌 전투,  黃山─戰鬪) este numele unei lupte dintre  regatul Baekje și forțele unite dintre Silla și Tang ce a avut loc în Hwangsanbeol (astăzi orașul Nonsan din provincial Chungcheog de Sud din Coreea de Sud) în 660.

            În timp ce regele Muyeol al Sillei reușise să câștige sprijinul împăratului Gaozong al dinastiei Tang (China), regatul Baekje se afla în plin declin sub domnia regelui Euija, principala cauză fiind luptele interne dintre politicieni și neglijarea afacerilor de stat. În 660, generalul Kim Yushin al Sillei, strângând o armată de 50 000 oameni, și așteptând să sosească și armata trimisă de Tang (ce avea un număr de aproximativ 130 000 soldați), se pregătește să lanseze un atac împotriva Baekje. Însă pe lângă situația internă precară din Baekje, auzind de noua criză ce va regatul, regele Euija pierde tot sprijinul miniștrilor săi. Aflându-se într-o situație disperată, strânge în grabă o armată de 5 000 soldați și îl numește pe Gyebaek, un militar strălucit, conducătorul trupelor.

            Prima care ajunge în Hwangsanbeol este armata regatului Baekje. Deși știa că sunt într-un dezavantaj destul de mare față de trupele inamice în ceea ce privea numărul oștenilor, Gyebaek își adună soldații și încearcă să îi încurajeze, amintindu-le că și regele Goujian (496-465 î.H.) al regatului Yue reușise să înfrângă o armată de 700 000 de soldați cu doar 5000 de oameni. Discursul generalului baekjean i-a îmbărbătat  pe soldați, însă probabil că un alt lucru care a contribuit la asta a fost și faptul că Gyebaek își omorâse înainte de a pleca la luptă soția și copiii petru a nu șovăi pe câmpul de luptă.

            Imediat ce forțele unite ale Sillei și ale Tangului au ajuns în Hwangsanbeol (pe 20 august 660; în a noua zi a celei de a noua luni lunare conform calendarului coreean tradițional), Kim Yushin lansează un atac masiv asupra forțelor baekjeene. Surprinzător însă, luptând până la moarte, trupele generalului Gyebaek reușesc să respingă atacurile, și nu o dată, ci de patru ori la rând, provocând numeroase pagube. Treptat, soldații aflați sub comanda  lui Kim Yushin își pierd moralul. Ca soluție, generalul Kim Pumil din armata sillană își trimite fiul de 16 ani, pe Gwanchang, care era totodată și hwarang, să înfrunte de unul singur dușmanul și prin moartea sa să dea un exemplu care să-i îmbărbăteze pe oșteni. Inițial, după ce este capturat de forțele baekjeene, Gyebaek se hotărăște să-l elibereze pe Gwanchan și îl trimite înapoi.

            Deși tânărul hwarang se întoarce teafăr în tabăra sa, este trimis din nou în fața forțelor inamice. Gyebaek îl capturează din nou și, pentru că își respecta tânărul inamic, îi îndeplinește dorința și îl execută, trimițându-i apoi trupul neînsuflețit înapoi în tabara inamicilor. Datorită martiriului lui Gwanchang, trupele lui Kim Yushin își recapătă moralul. La scurt timp generalul sillan lansează un alt atac asupra soldaților din ce în ce mai puțini la număr din tabăra adversă. În cele din urmă, armata lui Kim Yushin iese victorioasă, iar Gyebaek moare pe câmpul de luptă, forțele baekjeene fiind anihilate aproape în totalitate. Totuși, Kim Yushin recunoaște măestria generalului baekjean, afirmând că a avut un adversar pe măsură.

            Cum această bătălie a reprezentat ultima rezistență a forțelor baekjeene în fața Sillei și Tangului, Baekje a căzut la scurt timp, odată regele Euija capitulează după asedierea capitalei.

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet