한국의 역법 Calendarul coreean tradițional

            Calendarul coreean tradițional este unul de tip lunisolar, la fel ca în multe alte țări est-asiatice. Datele sunt calculate începând de la meridianul Coreei, majoritatea obiceiurilor și festivalurilor coreene bazându-se pe acest calendar.

            Calendarul gregorian a fost adoptat oficial în 1896, însă sărbătorile tradiționale și calcularea vârstei pentru generațiile mai bătrâne încă se bazează pe acest calendar. Cea mai mare sărbătoare din Coreea de astăzi este Seollal, aceasta reprezentând prima zi din Anul Nou tradițional. Alte sărbători și festivaluri importante care se bazează pe acest calendar sunt Daeboreum (prima lună plină din noul an), Dano (festival al primăverii), Chuseok (festival tomnatic), Samjinnal, Yudu, Chilseok etc.

Scurt istoric

            Calendarul coreean tradițional a derivat din cel chinezesc. Acesta desemna anii prin intermediul numelor epocilor coreene folosite din 270 până în 963, după care au fost utilizate numele erelor chinezești  intercalate uneori împreună cu cele coreene până în 1894. În anii 1894-1895, numerotarea anilor se făcea începând de la data fondării dinastiei Joseon (în 1392). Calendarul gregorian a fost adoptat pe 1 ianuarie 1896, cu numele de eră coreean Geonyang (건양 / 建陽, lit. „adoptând calendarul solar”).

            Din 1945 până în 1961, în Coreea de Sud anii din calendarul gregorian erau numerotați începând de la fondarea dinastiei Gojoseon în 2333 î.H. (care era privit ca anul 1), data fondării legendare a Coreei de către Dangun, prin urmare acești ani corespundeau anilor 4278-4294. Acest stil de numerotare a anilor a fost folosit informal alături de calendarul coreean lunar și înainte de 1945, însă astăzi este folosit ocazional și în cea mai mare parte în Coreea de Nord. Totuși, începând cu 1997, în Coreea de Nord a fost introdus calendarul Juche, care numerotează anii începând de la nașterea lui Kim Il-sung.

Elemente fundamentale

  • Zodiacul coreean bazat pe cele 12 animale-zeități – era utilizat pentru numărarea orelor și a anilor
  • Zece elemente cerești, care combinate cu cele 12 animale-zeități, formează ciclul de 60 ani
  • 24 perioade solare ale anului (jeolgi / 절기 / 節氣), fiecare perioadă ținând 15 zile
  • Lunile lunare, inclusiv lunile bisextile adăugate la fiecare doi sau trei ani.

Festivaluri și sărbători bazate pe acest calendar

            Așa cum am precizat și mai sus, calendarul tradițional este utilizat astăzi pentru datini și festivaluri sau sărbători importante precum Seollal, Chuseok, Ziua lui Buddha etc. Este folosit, de asemenea, și pentru slujbele comemorative jesa pentru strămoși.

Sărbători tradiționale

FestivalSemnificațieData (din calendarul lunar)Mâncare specifică
SeollalPrima zi a Anului Nou LunarPrima zi a primei luni

Supă cu prăjituri de orez (tteokguk) și prăjituri cu miere (yakgwa).

DaeboreumPrima lună plinăA 15-a zi a primei luniorez cu cinci tipuri de grâne (ogokbap), nuci sau fructe asemănătoare (bureom), vin (gwibalgisul)
MeoseumnalFestival pentru servitoriPrima zi a celei de a doua luniprăjituri de orez înmiresmate cu parfum de pin (songpyeon)
SamjinnalVremea când se întorc rânduneleleCea de a treia zi a celei de a treia luniVin din flori de azalee (dugyeonju), plăcintă (dugyeon hwajeon)
HansikÎnceputul sezonului agricolA 105-a zi după solstițiul de iarnămâncare rece: plăcintă de pelin (ssuktteok) , găluște cu pelin  (ssukdanja), supă de pelin (ssuktang)
ChopailZiua lui BuddhaA opta zi a celei de a patra luniprăjituri de orez (jjintteok), prăjituri cu flori (hwajeon)
DanoFestival de primăvarăA cincea zi a celei de a cincea luniprăjituri de orez cu ierburi (surichwitteok), supă de herring (junchiguk)
Yudu„Întâmpinarea apei”Ziua a 15-a a celei de a șasea lunităiței în cinci culori  (yudumyeon), găluște cu orez (sudan)
ChilseokÎntâlnirea cu Gyeonwoo și Jiknyeo, în basmele coreene Cea de a șaptea zi a celei de a șaptea luniplăcintă din grâu (miljeonbyeong), prăjituri de orez cu fasole roșie (sirutteok)
BaekjungVenerarea lui BuddhaA 15-a zi a celei de a șaptea luniprăjituri de orez mixte mixed (seoktanbyeong)
ChuseokFestivalul recolteiCea de a 15-a zi a celei de a opta luniprăjituri de orez umplute cu semințe de susan, castane sau fasole, înmiresmate cu parfum de pin (songpyeon) , supă (torantang)
JungyangjeolPlecarea vrăbiilor migratoareCea de a noua zi a celei de a noua luniclătite cu crizanteme (gukhwajeon), icre (eoran),  ceai cu lămâie și miere (yujacheong)
DongjiSolstițiul de iarnăÎn jurul datei de 22 decembrie în calendarul solarsupă de fasole roșii cu găluște (patjuk)
Seotdal GeumeumAjunul Anului NouUltima zi din cea de a 12-a lunporez cu legume (bibimbap), prăjituri de orez cu pudră de fasole (injeolmi), biscuiți tradiționali (hangwa)

          Există, de asemenea, și sărbători/festivaluri regionale celebrate după calendarul tradițional.

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet