Cardul inteligent T-Money

                       T-Money este un card inteligent care poate fi reîncărcat. Cardul T-Money a fost implementat în 2004 pentru a micșora aglomerația de la ghișeele de cumpărat tichete din Seoul și din alte orașe. Acest card poate  fi folosit pentru a plăti taxa de transport dar  și cumpărăturile la magazin.
 
Beneficiile cardului T-money
 
                          Sistemul T-money oferă un discout de 100 won pentru tarifele  tranportului cu metroul și cu autobuzul. Diminețile și serile pot fi foarte pline de agitație în Seoul când folosești metroul sau autobuzul, însă cu T-Money totul devine mai ușor. Nu trebuie să stai la cozi pentru a cumpăra biletele, ci doar să treci cardul în fața unui aparat de taxat. T-money poate fi folosit și în magazine și chiar și în librării. De asemenea, cardul T-money poate fi folosit și pentru cabinele telefonice publice și automate (de cafea, dulciuri etc.)
 
Tipuri de T-money
 
 
                  La început avea forma și mărimea unui card. Această opțiune încă este disponibilă, dar acum sunt o grămadă de alternative cum ar fi accesorii pentru telefon în diferite forme, ceasuri, inele, mp3 playere etc.
 
 
Prețul unui astfel de card
 
                   Cardul simplu T-money poate fi cumpărat în stațiile de tren, magazine și în chioșcuri cu 3 000 won ( aproximativ 9 lei, 3 dolari), în acest preț fiind inclus și un depozit de 500 won pe care îl vei primi dacă vrei să returnezi cardul. Totuși,  prețul unui card T-money de diferite forme pornește de la 5000 won (aproximativ 15 lei, 5 dolari).
 
Cum se folosește
 
                     T-money este un sistem cu cip. Trebuie doar să îl treci prin fața unui aparat cu senzor T-money, cardul putând fi perceput chiar dacă e în geantă sau în portofel. Aparatul cu senzor este o cutie pătrată cu logo-ul T-Money pe el și cu un ecran digital pentru afișarea informațiilor de pe card (de exemplu câți bani mai ai).
 
Cum se reîncarcă acest card 
 
                     Există câteva modalități de reîncărcare. Cea mai simplă metode este să reîncarci cardul într-o stație de metrou/tramvai. Poți merge la o mașină de reîncărcat T-Money, situată de obicei în apropierea caselor de cumpărat bilete. Se apasă pe butonul de reîncărcare, se introduce cardul și suma pe care vrei să o pui pe card.  Minimul pentru reîncărcare trebuie să fie de 1 000 won (aproximativ 3 lei, 1 dolar) și maximul este de 90 000 won ( aproximativ 280 lei, 90 dolari), însă mașinăriile din stațiile de metrou/tramvai nu acceptă monezi.
 
 
sursa: exploringkorea.com
traducere: 강현재
Română
Votare: 
0
No votes yet