Porţelanul şi ceramica coreeană

Istorie

 

  • Porţelanul şi ceramica în timpul Celor Trei Regate

Cele Trei Regate ale Coreei (57 î.Hr.- 668 d.Hr), cunoscute sub denumirile de Goguryeo, Baekje şi Silla, au „ furnizat” începutul istoriei ceramicii coreene.  Articole din materiale dure pentru  viaţa de zi cu zi erau produse în numeroasele cuptoare. De asemenea, o mare varietate de statui ale figurilor regale, ale gardienilor şi ale cailor, echivalentul  figurilor Dinastiei Han a Chinei, folosite în altare, dar şi în morminte nobililor şi a familiei regale, au fost confecţionate fie de olari fie prin metoda ciocanului din lut tradiţional şi metoda bobinei.

Ceramică din confederaţia Gaya

În timpul dinastiei Shillei Unificate (668- 935), ceramica era simplă din punct de vedere al coloraţiei, formei şi a designului. Ceramica Celadon a fost, ulterior produsă în cea mai mare cantitate, alături de porţelanul alb sau Baekja ce s-a dezvoltat încet în secolul al XIV-lea, când au aparut noi smalţuri, mai bune decât luturile folosite până atunci, şi variaţii ale ale albului a diferite luturi.

Simultan, tradiţia budistă necesita materiale din celadon vitraliat şi piese cheongja din porţelan cu motive cu animale şi păsări.

Porţelanul Baekja provine din lut rafinat alb, smălţuit cu feldspat şi prelucrat în cuptoare mari şi curate. În ciuda procesului de rafinare, era inevitabil ca smalţul alb să nu fie avariat din cauza propietăţilor lutului; metodele de prelucrare şi de încălzire erau neuniforme, temperaturile variau şi smalţurile  se deosebeau de la alb pur, aproximativ ca albul zăpezii, până la galben spălăcit. După ce a avut un succes răsunător în Goryeo, porţelanul alb fin a fost produs şi în dinastia Joseon, dar de la jumătatea dinastiei, porţelanul  fin a fost înlocuit cu porţelanul alb dur.

Porţelan Baekja a fost găsit în zona vârfului  Wolchil şi în Munţii de Diamant. Vasele albe tradiţionale erau  „expresii”  ale celebrării victoriei în  dinastia Joseon. În mod tradiţional, aceste vase albe erau folosite atât de şcolarii confucianişti, cât şi de nobilime şi de familia regală la diferite ocazii formale.

  • Porţelanul din dinastia Goryeo

Dinastia Goryeo (918- 1392) a realizat unficarea Celor Trei Regate Târzii sub regele Taejo. Ceramica din această perioadă a fost considerată de unii ca fiind cea mai fină lucrare din ceramică la scară mică din istoria Coreei. Multe forme şi motive, cum ar fi formele eliptice, peşti şi insecte stilizate, precum şi modele incizate,  au apărut abia în această dinastie .  Ceramica era, de obicei,  asemănătoare tipului Celadon, cu variaţiuni de culoare de la maro până la negru, fiind folosit pentru articole din ceramică şi depozitare.  Budiştii produceau, de asemenea, vase ce se asemănau cu pepenii, ceşti cu motive de crizanteme, lotuşi etc.

 

  • Porţelanul din dinastia Joseon

În timpul dinastiei Joseon (1392-1897), vasele de ceramică erau considerate de cea mai înaltă calitate. Aceasta a fost epoca de aur a ceramicii coreene.

Vasele din ceramică au evoluat de la  cele chinezeşti  în culori, forme şi tehnică. Celadonul, porţelanul alb şi oalele din  ceramică erau similare, dar cu multe variaţiuni ale argilei, ale inciziei motivelor, ale designului floral şi ale greutăţii. A existat o influenţă Ming cu albastru şi alb, dar fără gama de  albastru phthalo şi fără luciul tridimensional .

La începutul primilor ani din era Joseon vasele aveau modele simpliste. Designurile budiste încă predominau în porţelanurile Celadon. Cea mai des întâlnită formă era cea de pară. Au ieşit în evidenţă luturile fine şi luturile colorate pentru buncheong. Porţelanul alb simplu şi auster se potrivea perfect cu gustul adepţilor neo-confucianistilor.

Coloraţia Qing, mult mai luminoasă, a fost respinsă în favoarea stilului simplu, mai puţin decorat.

În general, perioada fabricării ceramicii în dinastia Joseon  este divizată în perioada timpurie, de mijloc şi târzie, trecând de la o perioadă  la alta la aproximativ 200 de ani : 1300- 1500- perioada timpurie, 1500-1700- perioada medie şi 1700-1910-perioada târzie.

În 1592, în timpul invazei japoneze, multe sate unde se producea ceramică au fost în mod forţat realocate Japoniei, deteriorând industria de ceramică şi porţelan din cauza faptului că meşterii au fost luaţi de către japonezi.

Exportul porţelanului

Majoritatea exporturilor se făceau către Japonia, materialele provenind din jurul zonei costale, în special din zona oraşului Busan.

Cuptoarele

Succesul porţelanului din Coreea este datorat  cuptoarelor cu camere multiple ce au fost folosite de-alungul dinastiei Joseon şi exporturilor ce erau în mare parte direcționate către Japonia. Cuptoarele confecționate de coreeni au fost numite de către japonezi noborigama în secoulul al 17-lea.

Cuptoarele moderne sunt fie electrice, fie funcţionează pe bază de gaz.

Celadon în formă de oaie, secolele III-IV, Baekje

 

Vas pentru vin, secolul XIII, dinastia Goryeo

Celadon, dinastia Goryeo

Dinastia Joseon, secolul XIV

Dinastia Joseon

Sursa: wikippedia.org

Traducere: 강현재

 

 

 

Română
Votare: 
0
No votes yet