Elevii coreeni din viitor, fără cărți!

Română

Potrivit mai multor surse, Coreea de Sud vrea să devină prima țară din lume care va scăpa de hârtia din școli până la sfârșitul anului 2015. Motivul? Aceștia vor să introducă studiul pe tablete digitale, astfel încât fiecare elev va avea propria tabletă cu acces imediat la suportul de curs, cărți și alte materiale didactice necesare.

 Mai ales în ţările cu un nivel de trai peste medie, tabletele şi dispozitivele mobile în general, au devenit foarte populare în ultimii ani, ajungând să fie folosite nu doar pentru divertisment, ci şi pentru activităţi mult mai serioase, cum ar fi prezentări şi cursuri interactive. Accesul instant la un volum practic nelimitat de informaţie şi versatilitatea de necontestat a unei tablete în comparaţie cu banalele cărţi tipărite, transformă tabletele într-o unealtă puternică pentru educarea elevilor.

Programul de înlocuire a cărţilor tipărite cu tablete pleacă de la ideea de a oferi un acces mai rapid şi comod la informaţie, copii putând descărca în memoria tabletei versiuni în format electronic pentru orice carte de care au nevoie. Tot cu ajutorul tabletelor, elevii pot lua parte şi la cursuri online, participarea fiind punctată de sistemul coreean de învăţământ într-un mod asemănător cursurilor şcolare obişnuite.

Deoarece întreaga activitate este desfăşurată online, fiecare tabletă fiind conectată la serverul central al unităţii de învăţământ, progresul elevilor poate fi urmărit în orice moment de către profesori, iar prezenţa fizică a elevilor la cursuri nu mai este obligatorie. Astfel, în situaţii în care starea de sănătate a unui elev nu îi permite acestuia să participe la cursuri, acesta va avea totuşi acces la informaţiile predate de profesori şi va putea face temele de acasă, cu ajutorul tabletei conectată la internet.

Coreea plănuieşte să înlocuiască toate cărţile tipărite cu tablete până în anul 2015. În mod evident, costurile prea ridicate exclud din start folosirea unor modele comerciale, cum ar fi Apple iPad şi Samsung Galaxy Tab, pentru educarea elevilor. Fondurile de peste 2 miliarde de dolari alocate de ministerul educaţiei coreean vor fi în schimb folosite pentru crearea unui model special de tabletă, puţin costisitoare, durabilă şi perfect adaptată pentru scopul propus.

Guvernul asiatic a făcut o investiţie de 2 miliarde de dolari în e-book-uri, pe care şi-o va recupera pe termen lung, prin faptul că nu va mai investi în manuale tipărite anual.

Oficialii din Coreea de Sud sunt încântaţi de această idee şi sunt siguri că vor stimula interesul elevilor şi studenţilor. În plus, vor ţine pasul cu tehnologia şi lucrul cu tabletele va uşura atât munca elevilor cât şi pe cea a profesorilor.

 

Surse: zf.ro, go4it.ro, engadget

 

Votare: 
0
No votes yet