De ce Crăciunul este o sărbătoare romantică în Coreea? Originea acestei sărbători în „țara dimineților liniștite”

            Mulți străini sunt confuzi în ceea ce privește asocierea Crăciunului cu o sărbătoare romantică. Mai jos vom încerca să expunem o scurtă lecție de istorie care ar putea explica latura romantică a sărbătorii în această țară.

            Crăciunul a fost declarat sărbătoare națională în Coreea de Sud de președintele Seungman Lee în 1949. Deși există înregistrări anterioare ale celebrării acestei 

sărbători ce datează din 1884 (consemnate în jurnalul misionarului Horace N. Allen), Crăciunul nu a fost sărbătorit decât în cadrul unei comunități creștine restrânse. Și

 nici măcar în anul în care Lee, el însuși creștin, a declarat Crăciunul ca sărbătoare națională numărul creștinilor nu era prea mare, procentajul acestora nedepășind 3,7 % din populație.

            În timpul conducerii sale autoritare, Lee a impus o interdicție de a ieși din casă noaptea, singura excepție fiind ajunul Crăciunului. Conform cărții Big Brother Little Brother a lui Sangdawn Lee, președintele Lee chiar s-ar fi îngrozit la cât de mulți non-creștini au tras avantajele din acest lucru și nu e de mirare, având în vedere faptul că mai toate hotelurile, discotecile și cluburile de noapte erau pline. Așa cum spunea și faimosul romancier Choi Inhun, Crăciunul în această țară nu era nimic altceva decât un pretext pentru generația mai tânără de a-și da întâlniri și de a se distra.

Cum arată azi Crăciunul în Coreea de Sud

Prăjiturile de Crăciun

            Coreenii adoră să cumpere prăjituri elaborat decorate de la liniile de cofetării faimoase, precum Paris Baguette și Tous Les Jours.  Cele mai cumpărate sunt pandișpanurile și se pare că devine un fel de tradiție specifică sud-coreenilor.

Filme cu tematică de Crăciun populare

            Aceste trei filme sunt printre cele mai populare printre sud-coreeni  în timpul acestei sărbători:

§  Home Alone

§  Music and Lyrics

§  Love Actually

Cântece de Crăciun populare

§  „All I Want For Christmas Is You” de Mariah Carey

§  „Last Christmas” de Wham!

§  „Santa Claus Is Coming To Town”

Alte activități specifice

·         Schimbul de felicitări de Crăciun: Felicitările de Crăciun coreene sunt adeseori mai ieftine decât cele din State; totuși, pe majoritatea va apărea fraza „Sărbători fericite!” în loc de „Crăciun fericit!”, întrucât există un segment destul de mare de populație care are o altă religie.

·         Schimbul de cadouri

·         Participarea la slujbe religioase la biserici

·         Cina în familie: Reprezintă o activitate destul de populară în seara de ajun, însă masa, spre deosebire de occidentali, include preparate coreene precum tăiței din cartofi dulci, supă din prăjituri de orez, carne la grătar și kimchi.

·         Decorarea cu ornamente de Crăciun și împodobirea bradului: Cum Crăciunul este o sărbătoare publică în Coreea de Sud, majoritatea magazinelor și comercinaților își decorează magazinele destul de pompos pentru a atrage cât mai mulți cumpărători. În ceea ce privește bradul, nu toate familiile urmează acest obicei, asemeni occidentalilor, tot din motive religioase.

·         Colindele: Deși nu au o la fel de mare amploare ca în Occident, există grupuri de tineri, mai ales de la biserici, care organizează mici concerte de colinde, vizitând alți membri ai comunității de la biserica din care fac parte. Deja a devenit o tradiție de a-i chema pe colindători în casă și de ai servi cu băuturi calde și gustări.

            Ceea ce diferă probabil cel mai mult față de Crăciunul din Occident e faptul că aici nu are o asemenea amploare. Mai degrabă, pentru multe familii, ziua Anului Nou e cea mai important sărbătoare, în acest caz strângându-se mai toți membrii familiei, spre deosebire de Crăciun care este mai popular printre tineri și care a căpătat și acea conotație de sărbătoare romantică.

Sursehttp://www.gwangjunewsgic.com/online/why-is-christmas-romantic-in-korea-an-origin-story/

http://christmas.lovetoknow.com/Korean_Christmas_Traditions

Traducere: 강현재

 

Română
Votare: 
0
No votes yet