천지왕 본풀이 - “Cheonjiwang Bonpuli”, crearea lumii conform coreenilor

Cheonjiwang Bonpuli, (천지왕 본풀이 – Cronica Cheonjiwang”), în ciuda faptului că posedă numele divinității Cheonji Wang (천지왕 "rege al cerului și al pământului” ), îi are ca protagoniști ai  poveștii pe fiii acestuia, Daebyeol si Sobyeol.

La început totul a fost gol, Cerul și Pământul fiind tot una. Într-o zi, s-a format o fisură în vid. Tot ceea ce era mai ușor s-a înălțat, formând Cerul. Tot ceea ce a fost mai greu a coborât, alcătuind Pământul. Din Cer a căzut o picătură de rouă albastră , iar din Pământ s-a înălțat o picătură de rouă neagră, iar atunci când s-au amestecat, s-au născut oamenii și zeiii.

Cel mai mare dintre zei, CheonjiWang, trezit de plânsul celor trei cocoși deoarece nu exista Soare, pentru a-i potoli creă doi sori și două lune, făcând ca în fiecare zi să răsară și să apună cei doi sori și în fiecare noapte să răsară și să apună cele două luni.

Conducătorul lumii ființelor umane a fost Sumyeong Jangja, primul om care a îmblânzit fiarele. Cu cei nouă cai ai săi, nouă tauri și nouă câini de vânătoare guverna peste întreaga omenire. Se simțea invincibil și într-o zi, privind Cercul, urlă : ”Cine îndrăznește să mă supună?” ; mândria sa ajunse până la Cheonjiwang, care se înfurie și decise să-i invadeze regatul cu o armată de 10 000 de soldați.

Când au ajuns la destinație, cel mai mare dintre zei îi urlă : ”Om nesăbuit, îngenunchează în fața mea! ” Sumyeong Jangja trimise cele 27 de bestii împotriva divinității, dar cu un semn al mâinii celui din urmă, bestiile se reîntoarseră toate asupra palatului regelui. Omul se luptă cu înverșunare împotriva soldaților lui Cheonjiwang , dar în cele din urmă a fost forțat să îngenuncheze în fața prezenței sale.

Zeul suprem nu s-a întors imediat în Ceruri, ci a petrecut noaptea în căsuța bunicii Baekju, unde o întâlni pe nepoata patroanei Chongmyeong Agi (총명아기 “fata înțeleaptă”). Această fată era mai frumoasă decât Seonnyeo, zâna cerurilor, așa că zeul a rugat-o să-și petreacă noaptea împreună. Chongmyeong Agi a devenit Chongmyeong Buin (총명부인, “soția înțeleaptă”),prin experimentarea iubirii.

Cheonjiwang a rămas timp de 40 de zile cu soția sa și înainte de a pleca, i-a dăruit soției sale două semințe de dovleac și a sfătuit-o să îi cheme fiii Daebyeol (대별, “Steaua Mare”) e Sobyeol (소별Steaua Mică”).

Chongmyeong Buin a dat naștere la o pereche de băieți gemeni, pe care i-a numit întocmai Daebyeol e Sobyeol.

Gemenii, ajunși la vârsta maturității, și-au întrebat mama cine era tatăl lor. Aceasta le răspunse că era Cheonjiwang, zeul suprem.

Când au crescut și mai mari, Daebyeol e Sobyeol, plantară cele două semințe de dovleac. Instantaneu, vițele dovlecilor au încolțit din semințe și au crescut până au ajuns la brațul tronului tatălui lor. Cei doi au urcat pe plantă și au ajuns până la Haneul Gungjeon, Palatul ceresc, precum și la casa lui Cheonjiwang.

Când zeul i-a văzut pe cei doi tineri, a știut imediat că erau copiii lui. Le-a spus amândurora că avea dificultatea de a guverna Cerul, Pământul și Lumea de Dincolo ; din cauza acestui motiv, ar putea exista o competiție între ei, pentru a stabili cine l-ar putea ajuta.

Prima cursă era  bazată pe ghicitori. Daeyeol avea să îi dea două ghicitori lui Sobyeol, care avea să răspundă. Dacă Sobyeol avea să răspundă correct, acesta va urma să devină suveranul lumii oamenilor, în timp ce geamănul acela al lumii morților. Dacă Sobyeol avea să răspundă greșit, Daebyeol avea să conducă lumea pământeană, în timp ce celălat pe cea de dincolo.

Daeyeol a câștigat întrecerea, însă dat fiind că fratele său nu dorea Lumea de Dincolo, îl imploră să îi ofere o altă șansă.

Învingătorul, având o inimă moale, acceptă și Cheonjiwang se gândi la o nouă probă, aceea de a crește flori timp de 100 de zile. Ca rezultat, persoana care va crește cea mai frumoasă floare va deveni  suveranul regatului oamenilor.

Odată cu trecerea timpului, floarea lui Daebyeol era plină de viață, pe când cea a lui Sobyeol era ofilită.

În cea de-a 99-a noapte, Sobyeol s-a prefăcut a fi adormit, apoi a schimbat florile, plantând propria floare în vasul fratelui său, iar a fratelui său în al său. În a doua zi el fu procmalat învingătorul, constrângându-l pe Daebyeol să guverneze în împărăția morților.

Primul lucru pe care noul rege al oamenilor îl înfăptui  fu uciderea lui Sumyeong Jangja și aruncarea rămășițelor sale în diverse părți ale lumii. Cadavrul se transformă în roiuri de muște, țânțari, gândaci, care au împânzit lumea.

După execuția lui Sumyeong Jangja și a familiei sale, noul suveran și-a îndreptat atenția spre lumea haotică a morților. Toate ființele vii deprinseră darul vorbirii, devenind foarte zgomotoase. Din cauză că existau doi sori și două lune, în fiecare zi o mulțime de oameni mureau arși și în fiecare noapte la fel de mulți mureau îngețați de frig.

Sobyeol își imploră fratele să îl ajute să scape de haosul care domnea în regatul său. Daebyeol distruse un soare, iar resturile sale deveniră pe cerul occidental. De asemenea, a pulverizat praful de pin în lume și ori de câte ori veneau în contact cu iarba, animalele, insectele… acestea și-au pierdut capacitatea de exprimare.

În cele din urmă, Daebyeol se întoarse în regatul său, dar fratele său uită să îi vorbească despre proastele obiceiuri ale oamenilor : aceștia au devenit agresivi, imorali, mincinoși și trișori, iar cu puterea sa nu ar fi fost în puterea de a preveni haosul.

Sursa: http://mitologiaorientale.wordpress.com/2013/02/21/cheonjiwang-bonpuli-la-creazione-del-mondo-secondo-i-coreani/

Traducere din limba italiană în limba română: Helen Chal

Română
Votare: 
0
No votes yet