Cultura Gojoseonului

            În jurul anului  2000 î.e.n , o nouă cultură a ceramicii pictate și cu design cizelat a început să înflorească pe teritoriul vechiului Joseon (Gojoseon). Locuitorii practicau agricultura într-o societate comunală statornică, cel mai probabil organizată în clanuri. Magazii dreptunghiulare și un număr mare de dolmene au fost găsite în mai toată peninsula. Au fost, de asemenea, descoperite și pumnale din bronz și oglinzi care, alături de dolmenele găsite pe teritoriul Gojoseonului, sunt confecționate într-o manieră unică ce nu au fost găsite și pe teritoriul Chinei.

Ceramica Mumun

            În perioada ceramicii Mumun (1500-300 î.e.n), ceramica simplă și aspră înlocuiește articolele anterioare cu model crestat, acesta fiind un rezultat posibil al influenței noilor migratori proveniți din Manciuria și Siberia. Acest tip de ceramică este caracterizată de pereți mai subțiri și prezintă o mai mare varietate de forme, indicând îmbunătățirile aduse cuptoarelor. Această perioadă mai e întâlnită și sub denumirea de ” epoca coreeană a bronzului” în ciuda faptului că artefactele din bronz erau destul de rare și regionalizate până în secolul al VII-lea î.e.n.

Ceramică Mumun din secolul al VIII-lea î.e.n

Cultivarea orezului

            Undeva în jurul anilor 1200 până în 900 î.e.n, cultivarea orezului s-a răspândit din China și Manciuria. De asemenea, oamenii cultivau și grâne autohtone, spre exemplu mei și orz.

Uneltele din bronz

            De obicei se spune că  Epoca de Bronz a început în Peninsula Coreeană în jurul anului 1000 î.e.n, însă estimările variază începând cu secolul al XIII-lea pânăla secolul al VIII-lea î.e.n. Deși cultura artefactelor de bronz coreene provine din cultura bronzului din Liaoning și din Manciuria, aceasta prezintă tipologii și stiluri unice, mai ales în ceea ce privește obiectele ritualice.

Pumnale din bronz

            Până în secolul al VII-lea î.e.n., o cultură a articolelor din bronz cu influențe din nord-estul Chinei, precum și din Siberia și din stilul scitic înflorește în Peninsula Coreeană, însă, spre deosebire de articolele din bronz de la care s-au influențat, articolele coreene conțineau un procent mai mare de zinc. Cele mai frecvent întâlnite artefacte din bronz  descoperite în morminte sunt săbiile, sulițele, pumnalele, clopoței și oglinzi decorate cu modele geometrice.

            Evoluția Gojoseonului pare legată de adoptarea tehnologiei bronzului. Singularitatea sa își găsește cea mai notabilă expresie în tipul idiosincratic al săbiilor din bronz  și al  ”pumnalelor în formă de mandolină”  (비파형동검, 琵琶形銅劍), răspândite din Liaoning, Hebei și în Manciuria până în Peninsula Coreeană, ceea ce sugerează  dominația Gojoseonului asupra unui teritoriu vast. Remarcabil este faptul că ”pumnalele în formă de mandolină” din Gojoseon diferă semnificativ de săbiile găsite în China.

”Pumnale în formă de mandolină” 

Dolmenele (morminte antice)

            În jurul anului 900 î.e.n, ceremoniile funerale au devenit mai elaborate, reflectând astfel creșterea stratificării sociale. Goindol, dolmenele din Coreea și Manciuria, alcătuite dintr-o lespede orizontală sprijinită de alte două verticale, se află într-un număr mult mai mare în Peninsula Coreeană decât în alte părți ale Asiei de Est.  Alte forme de dolmene sunt  cistele din piatră (un fel de cavou din piatră aflat sub pământ) și sicriele din ceramică. Obiectele din bronz, ceramică și ornamentele din jad ce au fost descoperite în aceste morminte indică faptul că dolmenele erau doar pentru clasa elitistă.

           Începând cu secoul al VI-lea î.e.n în dolmene apar vase roșii confecționate dintr-un tip de lut fin, bogat în fier,  caracterizate de o suprafață mult mai netedă și lucioasă.

Cultura fierului

            În jurul acestei perioade, statul Jin se formează în partea de sud a Peninsulei Coreene.  Cu excepția faptului că acesta aparține confederației Samhan, se cunosc foarte puține despre acest stat.

            În jurul anului 300 î.e.n, tehnologia fierului a fost introdusă în Peninsula Coreeană din statul Yan. Până la sfârșitul secolului al II-lea î.e.n., fierul a început să fie  produs la nivel local în partea sudică a peninsulei. Conform relatărilor chinezești, fierul din valea râului Nakdong situat în sud-estul peninsulei era apreciat în tot Gojoseonul dar și în Japonia.

 

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet