Să explorăm puțin cultura tradițională coreeană !

Română

Valorile familiei coreene tradiționale:În cultura coreeană, tehnicile confucianiste sunt parte integrală a vieții coreene. Filosofiile lui Confucius joacă un rol important aproape în orice aspect al vietii coreene și al valorilor practicate. Prin aceste tehnici se deosebesc pozițiile indivizilor în societate. Este un sistem de comportamente și bune maniere ce subliniază relațiile și obligațiile sociale, și accentuează datoria, loialitatea, sinceritatea, onoarea, pietatea filiala și respectul pentru oamenii în vârstă sau cu un statut social mai înalt. Cele cinci relații principale/importante sunt: 1) conducător – vasal ; 2) soț – soție; 3) părinți – copii; 4) frate- surori; 5) prieten – prieten. Cea mai importantă relație rămâne cea între părinte/senior și copil. Coreenii sunt crescuți să creadă că niciodată nu își pot răsplăti părinții pentru eforturile lor, și de aici și devotamentul și respectul pe termen lung față de părinți.

Conceptul de Kibun:Kibun este termenul folosit pentru a ne referi la mândria coreenilor. Coreenii cred că pentru a exista armonie între oameni, e necesară construirea relațiilor sociale. O modalitate/metodă de a crea această armonie este prin respectarea mândriei celorlalți, dar și pe a lor. Nu le răni mândria celorlalți, pentru că îi vei face să își piardă demnitatea. Este foarte important să știi a judeca kibun-ul cuiva și să știi cum să eviți să îi rănești.

Caracteristicile poporului coreean:

Coreenii se numesc pe ei înșiși “o singură ființă/un singur om” , un termen folosit si în alte culturi, dar nu interpretat în același mod ca și în Coreea. Coreenii consideră că arborele lor genealogic a fost “pur” timp de mii de ani si încearcă să se păstreze așa și pentru anii următori. Asta nu înseamnă că nu vor să asimileze si din alte culturi. Coreea este o mică peninsulă și este una dintre cele mai omogene culturi din intreaga lume și care are o populație minoritară foarte mică. Din aceasta cauză, străinii din Coreea, în special cei din sate mai mici, sunt deseori priviți insistent, nu din răutate, ci din curiozitate.
Ca rasă, coreenii pot fi niște oameni extrem de drăguți cu ceilalți atâta timp cât relațiile sunt construite/bazate pe respect reciproc. Celelalte popoare ar considera aceste acțiuni ca lipsite de respect, dar acest lucru este, în general, datorită diferențelor de cultură și nu trebuie luat personal. Coreenii sunt niște oameni extrem de muncitori și sunt foarte mândri de naționalitatea și identitatea lor ca grup. Aceștia au un respect profund pentru familie și prieteni, pentru relațiile personale și impersonale și, foarte important, pentru cultura națională. Deși coreenii sunt percepuți într-un mod pozitiv, sunt de asemenea cunoscuți ca fiind încăpățânați și independenți. Câteodată, mândria lor de coreeni depăsește cu mult judecata despre celelalte culturi, ceea ce li se pare străinilor ofensator.
 


Sursa: macaulay.cuny.edu

Tradus de: Kim So-Jung

Editor: Kang Hyeon-jae

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet