Cum este de fapt viața în Coreea de Nord

            Un fotograf a surpins realitatea din viața de zi cu zi din Coreea de Nord, dezvăluind un amestec de mândrie națională și militarism mereu prezent.

            Christian Petersen-Clausen, un german ce trăiește în China, a călătorit recent în misterioasa țară prin intemediul unei companii de turism, suprinzând cu aparatul său de fotografiat numeroase situații din viața de zi cu zi a nord-coreenilor, de la pasageri din tramvai la copii ce se jucau afară. Scopul călătoriei sale a fost crearea unui calendar cu fotografii din Coreea de Nord.

Nuntă nord-coreeană (mireasa în centru și mirele în stânga sa)

            Christian a fost fascinat de Coreea de Nord de când trăia în Germania, înainte ca zidul Berlinului să fie dărâmat, fiind intrigat de  asemănarea situației Germaniei cu cea a Coreei.

            Întrucât pe durata călătoriei au avut loc și ceremoniile pentru sărbătorirea zilei naționale a Coreei de Nord, Christian a reușit să surprindă cum oamenii sărbătoreau pe străzi, dansând, în timp ce toate magazinele, băncile și chiar organizațiile guvernamentale erau închise cu ocazia sărbătorii.

            Acum, Christian lucrează în domeniul publicității în China. El afirmă că Coreea de Nord e complet diferită față de alte zone din Asia, mai ales că nord-coreenii nu sunt obișnuiți să vadă străini, mărturisind că aceștia se uitau la el ca și cum ar fi fost Elvis care „abia a coborât din lună.” Fotograful german a mai mărturisit și că a fost foarte surprins de accesul la informația din lumea „din afară”, observând chiar multe stick-uri USB obținute prin contrabandă cu seriale chinezești sau cu alte producții străine.

            De asemenea, Christian relatează că a văzut și oameni care foloseau telefoane inteligente conectate la intranetul plin de propagandă al țării, afirmând pentru Vice News că „nu doar telefoanele sunt disponibile, ci și huse drăguțe pentru acestea, la fel ca oriunde în Asia. Însă există o singură diferență: În Coreea de Nord, acestea [din urmă] reprezintă un simbol al statutului, destul de scump de astfel, și sunt destul de nefolositoare fără internetul din afară. Ghidul nostru ne-a spus că unii oameni au telefoane la centură care nu au cartele SIM, pentru că doar atât și-au putut permite. Deci expresiea ’a părea mai bogat decât ești’ este valabil chiar și în acest loc în care s-ar presupune că toată lumea e egală.”

            Însă în afara orașului nu se poate vorbi de același lucru. Christian mărturisește că a văzut rezidenți trăind în cruntă sărăcie și că în afară de drumul prăfuit, se planta în orice spațiu în care ar fi putut crește ceva pentru mâncat.           

            Fotografiile arată nu numai că în Coreea de Nord lucrurile încep să se schimbe, în mare sub influențele Chinei, dar și că cetățenii aspiră să aibă aceleași posesiuni materiale asemeni personajelor din serialele străine ilegale. Totuși, fotografiile  arată și faptul că forța militară e încă omniprezentă.

            Fotografiile lui Christian Peterson-Clausen vor  apărea într-un calendar special pentru 2016 publicat de NK News, în doar 500 de exemplare.

Sursa: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3330557/What-living-North-Korea-REALLY-like-Tourist-s-photos-capture-life-brutal-regime.html?ito=social-facebook

Traducere și editare: 강현재

Photos author: Christian Petersen-Clausen

Română
Votare: 
0
No votes yet