Cum se joacă 윷노리 (Yut Nori)

            În articolul despre Seollal (Anul Nou coreean) vă vorbeam despre un joc numit Yut Nori  웇노리 ce  se joacă cu ocazia acestei sărbători. Cu o vechime de mai bine de 100 de ani, Yut Nori poate părea un joc simplu,și totuși este, la fel ca șahul, un joc de strategie.

            Primul lucru de care ai nevoie este un set Yut Nori ce poate fi găsit în majoritatea magazinelor din Coreea de Sud (prețurile începând de la 2000₩ ~6 lei), dar și în magazine din afară sau pe internet. Setul conține 4 bețe de lemn turtite pe o parte și rotunde pe cealaltă parte, tabla de joc numită Malphan 말판  și 8 pioni (asemănători cu cei de la jocul de table) pentru cele două echipe.

            Cum se joacă

            Principalul scop al acestui joc e să ajungeți cu toți  pionii de unde ați început. Dacă aveți puțin noroc și ajungeți cu toți pionii într-unul din colțurile dreptunghiului, puteți merge la start cu ajutorul ”scurtăturei” (diagonala).

            Vă întrebați (probabil) cum mișcați pionii și care e scopul bețelor. Ei bine, bețele funcționează ca un zar. Trebuie doar să le aruncați (ușor).

Dacă doar unul dintre bețe este cu fața scrisă în jos, iar celelalte trei cu fața scrisă în sus, atunci trebuie să vă mutați pionul  doar un spațiu. Această mutare se numește Do 도.

Dacă două dintre bețe sunt cu fața scrisă în jos, atunci trebuie să vă mutați pionul cu 2 spații mai încolo. Această mutare se numește Gae 개.

Dacă unul dintre bețe este cu fața scrisă în sus/ trei bețe sunt cu fața scrisă în jos, atunci trebuie să vă mutați pionul cu 3 spații mai încolo. Această mutare se numește Geol 걸.

Dacă niciun băț nu e cu fața scrisă în sus, atunci trebuie să vă mutați pionul cu 4 spații. Această mișcare se numește Yut 윷și se primește ca bonus încă o aruncare (însă acest bonus este opțional, unii preferând să nu includă regula în joc).

Dacă toate bețele sunt cu fața scrisă în sus, puteți să mutați pionul cu 5 spații mai încolo. Această mutare se numește Mo 모 și, la fel ca la Yut, se poate primi drept bonus o nouă aruncare.

Alte reguli

Dacă pionul dumneavoastră cade pe un spațiu ocupat de altcineva, atunci persoana respectivă trebuie să o ia de la capăt cu acel pion.

Pot exista câți pioni doriți, nu neapărat 4, însă jucătorii trebuie să aibă un număr egal.

Seamănă puțin cu ”Nu te supăra, frate!”, nu-i așa?

 

Sursa: modernseoul.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet