De la costum tradițional la ținută casual

            Cu ale sale culori vibrante și cu design-ul său unic, hanbok-ul sau  costumul tradițional coreean a fost adeseori privit ca unul dintre cele mai iconice aspecte ale culturii coreene. Până acum un secol, coreenii  purtau hanbok-ul în fiecare zi, atât acasă, cât și la muncă sau la școală. Însă la fel ca în majoritatea țărilor, tradiția de a purta costume tradiționake elaborate, cu mai multe straturi, așa cum e și hanbokul,  a apus odată cu modernizarea Coreei.

            Totuși, designerul coreean Hwang Yi-Seul, cunoscută și ca Dew Hwang, încearcă să reînvie hanbok-ul, readucându-l în viața de zi cu zi a coreenilor prin noua linie de îmbrăcăminte Leesle, al cărei scop este introducerea hanbok-urilor casual care să fie purtate cu ușurință la muncă, la școală sau acasă.

            Modelele de hanbok ale lui Hwang integrează tiparul imperial și linia-A ale hanbok-ului tradițional, însă, spre deosebire de hainele tradiționale, materialele acestora sunt în principal bumbacul, denimul și inul și vin într-o varietate de culori și tipare care oferă un aspect modern.  Nasturii, fermoarele, elasticele și buzunarele sunt doar câteva dintre elementelede noutate ale hanbok-urilor lui Dew Hwang.

            În 2007, Hwang a proiectat un hanbok inspirat de benzile desenate Goong, pe care ulterior l-a și purtat la o paradă de costume de la Universitatea Națională Chonbuk. După ce mulți au lăudat-o pentru creația ei, Hwang a decis să vândă hanbok-ul online. Astfel, și-a vândut prima creație la cinci zile după ce postase o imagine cu aceasta pe internet, iar pe a doua după o săptămână.

            Trei luni mai târziu, Hwang și-a deschis propiul magazine online, Sonjjang Design Hanbok, investind doar 45 000 woni (aproximativ 43$) pentru a-și înregistra afacerea. Conform Chosun Ilbo, ea și-a creat primele hanbok-uri din resturile de material ale magazinului de lenjerii de pat al părinților săi.

            De când și-a deschis propiul său magazin, Hwang a realizat mai multe fuziuni între hanbok și rochiile cocktail, hanbok și rochiile de mirează, hanbok și hainele obișnuite și hanbok și hainele pentru copii. Vânzările lunare ajung astăzi în jur de 25 milioane won (aproximativ 21 400$).

            Dacă creațiile lui Hwang vă tentează, atunci aruncați o privire pe site-ul magazinului ei online.

Sursa: iamkoream.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet