Deschidere Centru Cultural Coreean București

Română

Mai aproape de Coreea de Sud

Sâmbătă, 13 octombrie 2012, câțiva membri ai echipei KCC au avut onoarea de a fi invitați să participe la deschiderea Centrului Cultural Coreean din România. Această deschidere a avut loc de la ora 14:00, centrul având sediul în zona Lacul Tei, Strada Alexandru cel Bun nr. 37 E, sector 2, București. Am rămas plăcut impresionați să observăm participarea a unui număr destul de mare de români și ne-am bucurat cu toții de ospitalitatea cu care am fost primiți la acest eveniment. Programul care a durat aproximativ 2 ore a fost bine organizat și nu a lăsat loc plictiselii să se instaleze. Evenimentul a fost deschis de un scurt discurs din partea organizatorilor, după care cei prezenți au avut plăcerea de a asculta diferite cântări bisericești interpretate de membri comunității coreene, fiind ulterior invitați să li se alăture. Au existat atât cântări în limba coreeană, cât și în limba română, iar pe tot parcursul acestui moment din program au existat slide-uri cu versurile în ambele limbi care au facilitat înțelegerea.

Introducerea în cultura coreeană nu s-a oprit aici. Au existat și momente de dans tradițional cu evantaie care i-au încântat pe cei din public. Pe lângă dansuri și muzica tradițională coreeană s-a arătat a avea succes, persoane din public fiind invitate să se alăture și să cânte pe scenă la tobe. Au mai urmat și alte cântări, printre care cea în care a fost invitat un tenor și cele asistate de instrumente muzicale precum chitară, vioară și diverse tipuri de flaut tradițional coreean.

În cadrul evenimentului am mai putut urmări o prezentare video despre Coreea de Sud și cultura acestei țări și o prezentare despre arta numită hanji craft. Aceasta reprezintă de fapt hârtia tradițională coreeană și constă în arta împăturirii ei în vederea obținerii diverselor obiecte din această hârtie. Folosind hârtie rezistentă, dar totuși flexibilă, hanji craft este o bună ocazie de a învăța minunatele tehnici regăsite în artă.

Pe urmă, în timp ce am fost rugați să completăm niște formulare cu datele noastre de contact și să specificăm exact ce cursuri de cultură coreeană ne-ar interesa și la care am dori să participăm, pe scena din fața noastră au urcat mai mulți copilași adorabili, de vârste diferite, toți îmbrăcați în hanbok, haine tradiționale coreene. După ce fiecărei persoane din sală i-a fost atribuit câte un număr, prichindeii au ajutat la împărțirea premiilor de la tombolă, rostind rând pe rând câte un număr până la epuizarea premiilor de participare. Evenimentul s-a încheiat cu degustarea unor preparate specifice culturii coreene, printre care s-au numărat kimbap și kimchi, după care au urmat interviurile luate de echipa KCC celor invitați, dar și membrilor fondatori ai centrului cultural.

Ce impact a avut deschiderea acestui centru cultural asupra românilor prezenți la eveniment? Au pătruns pentru un moment în cultura și istoria coreeană, menționând că avem foarte multe de învățat de la aceștia și exprimându-și totodată dorința de reveni și a se implica în posibile proiecte ale centrului dacă li s-ar oferi ocazia. În ce măsură ne poate ajuta acest centru pe noi personal? Cei care ne-au acordat câteva minute ne-au putut confirma că acest centru reprezintă o oportunitate de a afla lucruri noi care le erau inaccesibile în altă parte. Ca iubitori ai culturii asiatice, am căzut de acord că este un proiect în care merită investit.

Îndreptându-ne către cei din organizare, primul lucru pe care am dorit să-l aflăm a fost de ce România? Pastorul, membru fondator al acestui centru, ne-a mărturisit că a auzit prima oară de țara noastră prin 1980, când un vapor de misiune mondială a sosit în Coreea, aducând la bord aproximativ 40 de naționalități. De noi a mai auzit și datorită Nadiei Comăneci, în urma olimpiadei de la Montreal când aceasta a obținut un scor perfect, zece. A devenit tot mai interesat și atras de țara noastră, de asemănările dintre România și Coreea din cadrul istoriei, așa că a citit multe cărți, atât despre poporul român, cât și despre Europa de Est. Soția acestuia l-a urmat după ce pastorul a observat credința românilor și a dorit să învețe mai mult de la ei, iar fiul celor doi, bineînțeles, și-a urmat părinții misionari, locuind în țara noastră de 15 ani. Toți și-au manifestat dorința de a colabora cu membri KCC în vederea unor proiecte viitoare și sperăm într-un parteneriat care să fie benefic pentru ambele părți implicate. Nu în cele din urmă, am dori să mulțumim pentru invitația lansată de a participa la deschiderea centrului cultural coreean.

 

Reportaj făcut de: Adeiu

Votare: 
0
No votes yet