Despre fantomele coreene

            În Coreea există multe superstiții, mai ales cu fantome, una dintre cele mai cunoscute fiind cea conform căreia dacă nu lași mizerie în casa din care te muți, vei fi urmărit/ă de fantomele de aici și la noua ta locuință. Așadar, fantomele coreene au un loc aparte în cultura coreeană.

            Dar care mai exact e treaba cu fantomele coreene? Ei bine, sunt patru tipuri de fantome coreene, numite împreună „gwishin” (귀신)  despre care se crede, la fel ca mai peste tot în lume, că sunt spiritele decedaților care nu și-au îndeplinit scopul vieții, fiind blocate în viața aceasta, continuând să îi bântuie pe cei vii și așteptând ca sufletele lor să-și găsească liniștea. În Coreea,  aceste convingeri spirituale își au originea în șamanism, o religie care încă mai este practicată; deseori se recurge la ritualuri șamanistice pentru a liniști sufletele fantomelor.

            În consecință, există multe filme coreene horror care au în rolul principal o fantomă- o fată palidă ce poartă o robă albă. Buzele acesteia sunt de obicei de culoare sângerie și pare că plutește în aer. Denumirea pentru acest tip de fantomă e cheonyeo gwishin (처녀귀신), fiind cea mai comună dintre cele patru categorii de fantome. De obicei e o fantomă virgină, o fată care nu a putut să-și îndeplinească scopul. Era foarte greu să fii o femeie în Coreea de-a lungul istoriei, mai ales în timpul dinastiei Joseon; viața unei femei consta doar în servirea tatălui ei, apoi a soțului și a copiilor. Dacă aceasta ar fi eșuat în îndeplinirea acestui scop, viața sa ar fi fost fără sens, iar sufletul său ar fi rămas prins în această lume și după moarte. Această fantomă poartă un tip de haine tradiționale pentru „bocit” la înmormântări numite „sobok” (소복), având părul desfăcut pentru că nu are dreptul să și-l ridice, așa cum făceau femeile în mod tradițional după ce se căsătoreau.

            Echivalentul masculin al cheonyeo gwishin este „chonggak gwishin” (총각귀신).  Cunoscut și ca „mongdal gwishin” (몽달귀신), el reprezintă fantoma unui celibatar. Uneori se fac ritualuri șamanistice cu scopul de a „căsători” cele două tipuri de fantomă, cheonyeo și chonggak gwishin. Dacă ritualurile se finalizează cu succes, atunci viața lor e completă și satisfăcută (în sens spiritual). În cele din urmă, găsindu-și liniștea, acestora li se permite să meargă în ceruri. În cultura cinematografică, cheonyeo gwishin e mult mai comună decât versiunea sa masculină.

            Unii oameni spun că cel mai groaznic mod de a muri este prin înecare. Ei bine, există o categorie specială de fantome ale celor care au sfârșit astfel, ele fiind cunoscute drept „mul gwishin”(물귀신).  Aceste fantome sunt de obicei foarte singuratice, locul în care stau fiind apa în care s-au înecat, așa că ar putea să te tragă în adâncurile reci dacă nu ești atent.  Aceste spirite au determinat apariția termenului coreean 물귀신 작전 (mul gwishin jakjeon), care se traduce prin „tacticile fantomelor de apă” (물mul=apă).  Această expresie semnifică că cineva încearcă să te tragă în jos pentru a suferi împreună cu ea; un fel de sabotaj.

            Însă fantoma cunoscută ca “dalgyal gwishin” (달걀귀신) pare a fi cea mai ciudată dintre toate. Are o formă de ou, fără a avea ochi, nas, gură sau chiar mâini și picioare. Conform legendelor, dacă cineva vede o fantomă în formă de ou, va muri. Această fantomă nu are personalitate sau emoții perceptibile și nici o origine, însă e cea mai mortală și cea mai înspăimântătoare fantomă. Unii spun că aceste fantome stau în munți și îi bântuie pe cei care trec pe cărările din interiorul acestora.

            Un alt tip de fantome ce merită menționat aici e fantoma-vulpe  (구미호). Acum mult timp în urmă se credea că anumite animale puteau dobândi caracteristici umane. Această vulpe cu nouă cozi e un exemplu deoarece se putea preschimba într-o femeie frumoasă și putea să vrăjească un bărbat până la moarte (mâncându-i ficatul). Această fantomă este văzută de obicei ca un spirit rău, însă  recenta comedie coreeană intitulată Iubita mea e o Gumiho (My Girlfriend is a Gumiho, 내여자친구는구미호) schimbă în totalitate imaginea despre ea. În acest serial, avându-i în rol principal pe Lee Seung Gi și pe Shin Min A, fantoma-vulpe încearcă să aibă o relație cu un pământean pentru a deveni o ființă umană.

            La fel ca alte țări și culturi, Coreea își aduce aportul în ceea ce privește cultura fantomelor prin unicitatea credințelor vechi ce au fost transmise din generație în generație. Deși oamenii din ziua de azi nu mai cred și nu se mai tem cum o făceau oamenii din trecut, cultura fantomelor încă servește spectacolelor tradiționale, dar și ca o licărire a unui lucru care altădată constituia o credință.

Sursa: gwangjunewsgic.com

Articol realizat de 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
5
Average: 5 (1 vote)