Există deșerturi în Peninsula Coreeană?

            Dune gigantice de nisip pot fi văzute în jurul lumii, de la deșertul Sahara din nordul Africii până la deșertul Arabiei în sud-vestul Asiei  și Deșertul Australiei de Vest. Și în Peninsula Coreeană, de asemenea, este posibil să vezi dune de nisip de-a lungul coastei. Conform Ministerului Mediului, sunt 133 dune costale pe plajele din partea de est, vest și sud ale peninsulei coreene, inculsiv în Jeju-do.

            Pe țărmurile Okjudong, de-a lungul părții nordice a insulei Daecehon aflată în nordul Coreei de Sud, există plaje enorme de nisip ce duc cu gândul la un fost deșert. Plajele acoperă 660 000 m2- cu aproximație 1,6 km în lungime și 600 m în adâncime- echivalentul a aproximativ 70 terenuri de fotbal. Dunele de nisip de pe aceste plaje ating 40 de m înălțime deasupra nivelului mării. Sunt dune ”active” deoarece își schimbă formele din cauza vânturilor puternice. Rezidenții insulei numesc aceste plaje cu dune ”Deșertul insulei Daecheong”.

            Dar cum s-a format un ”deșert” pe țărmurile vestice ale Coreei? Ei bine,  totul s-a datorat vântului. Iarna, musonul de nord-vest duce nisipul de-a lungul întregii peninsule. Dunele de nisip s-au format treptat încă din ultima perioadă glacială ce s-a terminat acum 15 000 de ani în urmă. Când nivelul oceanului era mic, Marea Galbenă era o vastă câmpie ce făcea legătura între Peninsula Coreeană și China. Totuși, nivelul oceanului a început să crească la sfârșitul Epocii de Gheață. Apa de mare furniza țărmurilor sedimente, inclusiv nisip și sol, astfel încât s-au format grămezi de mâl de-a lungul coastelor sudice și vestice ale Peninsulei Coreene. Nisipul cărat de vânt s-a acumulat încet de-a lungul timpului, formându-se astfel dunele de nisip. Dunele naturale funcționează ca niște baraje, ocrotind astfel terenurile agricole de brizele marine și de apa sărată. De asemenea, ele ajută la formarea apelor subterane și funcționează ca depozite ecologice pentru animale și plante rare.

            Conform Institutului Național de Cercetare a Mediului, sunt 174 de specii care trăiesc temporal în dunele de nisip din Okjungdong, dintre care 90 sunt specii de păsări, 6 de mamifere și 74 sunt specii de insecte. De asemenea, și plante erbacee indigene de dune de nisip au format mari colonii în această zonă. Dunele sunt folosite ca loc de popas și de către păsărire migratoare rare ca pond heronul chinezesc,   vulturul șorecar cu cap gri și șoimul-broască gri (Accipiter soloensis), specii ce zboară între China și Coreea. Multe alte păsări și insecte pe cale de dispariție, cum ar fi egreta chineză și specii de gândaci scarabei, și-au găsit aici un habitat ecologic.


Sursa: korea.net

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet