Festivalul Lampioanelor de la Seoul

Festivalul Lanternelor din Seoul celebrează nașterea lui Buddha, despre care se presupune că a fost acum 2 milenii și jumătate în urmă. În zilele în care are loc acest festival (în luna noiembrie, perioada variind*), peste 100 000 lampioane luminoase și colorate sunt înșirate de-a lungul mai multor străzi din Seoul, pe ambele părți ale râului Han (한강).


Yeon Deung Hoe (연등회), sau Ansamblul Lampioanelor-Lotuși, e un festival tradițional coreean care are origini încă din peroada Goryeoului, când budismul și-a atins apogeul ca religie într-un stat antic (coreean). Chiar și astăzi, Festivalul Lampioanelor de la Seoul continuă tradiția de a face și a lega lampioane ca ofrande simbolice de lumină, înțelepciune și compasiune într-o lume plină în mare parte cu suferințe.


Majoritatea coreenilor din ziua de azi sunt budiști, ordinul Jogye fiind cea mai mare sectă budistă din Coreea. Ca gazde ale festivalului, acesta, de obicei, ține celebrearea anuală la templul Bongeunsa din Seoul, aproape de Centru pentru Conferințe și Expoziții COEX, cu o mare expoziție de lampioane tradiționale făcute din hărtia coreeană tradițională (Hanji).


Dar cel mai mare eveniment al festivalului are loc pe partea cealaltă a râului Han, pe strada de lângă templul Jogyesa, în inima Seoulului. În weekenduri, mii de oameni se adună pentru a participa la ''evenimentele de experiență'' pe gratis și se pot bucura de spectacolele puse în scenă de călugări îmbrăcați în haine colorate.


La ''evenimentele de experiență'' sunt aproximativ 100 de cabine în care poți face roze budiste sau chiar propiul tău lampion- o sarcină destul de simplă despre care se spune că te va ajuta să atingi iluminarea în viața următoare. Alte astfel de separeuri oferă o privire în bogata cultură budistă din alte țări asiatice vecine cu Coreea ca Mongolia, Thailanda și India etc. Alte activități desfășurate aici includ oportunitatea de a purta un hanbok- costumul tradițional coreean, sau de a privi o ceremonie de căsătorie. Un lucru ce nu trebuie ratat din intinerariu este însuși templul Jogyesa, templul principal al celei mai mari secte budiste.


În plus, pe lângă activitățile de pe timpul zilei, atracția principală a fiecărui Festival al Lampioanelor de la Seoul este Parada Lampioanelor-Lotus.


La apus, petrecăreții de pe străzi se adună pentru ceea ce se zice că este cea mai mare procesiune anuală de stradă din Coreea. De la stația Universității Dongguk până la Dongdaemun și templul Jogyesa, cerul nopții din Seoul devine luminat de mii de felinare în forme de dragoni, pagode, phoenicși, și, bineînțeles, de lotuși. La ora 21:30 are loc  Daedong, ceea ce se traduce literal prin ''a fi împreună'',  un eveniment la care se cântă și se dansează la intersecția Jonggak care, de obicei, ajunge la final la ora 23, când petrecăreții sunt acoperiți de petale roz de lotus.

* în 2013, festivalul s-a ținut de pe 1 până pe 17 noiembrie

 în 2014, festivalul se va ține de pe 7 până pe 23 noiembrie


sursa: discoveringkorea.com
traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet