Funestul număr 4

            Crezi în numerele „ghinioniste“? În unele țări vestice, numărul 13 este considerat aducător de ghinion. Este adeseori  evitat și chiar și ziua de 13, dacă este într-o zi de vineri, este considerată o zi ghinionistă. Cei ce suferă de triskaidekafobie sunt speriați mereu de orice are legătură cu numărul 13.

            De asemenea, în Statele Unite bancnotele de doi dolari au fost scoase din circulație din cauză că oamenii credeau că folosirea lor aduce ghinion. Deși încă mai sunt tipărite, sunt disponibile doar la cerere. Pe de altă parte, numărul șapte este considerat a fi foarte norocos, evidențiat mai ales la cazinouri, unde 7 reprezintă o mână bună la masa de zaruri, sau un „777” la automatul cu fise reprezintă potul cel mare. Astăzi, 7 a fost adoptat ca un număr norocos și în Coreea, însă, în mod tradițional, numărul 3 era considerat norocos.

            În Coreea totuși, nu numărul 13 este un număr ghinionist, ci numărul 4, despre care se crede că simbolizează însăși moartea.  Spre deosebire de numărul nenorocos 13, care nu are chiar o explicație reală pentru aducerea ghinionului, temeiul din spatele superstiției cu numărul 4 este mai plauzibil. Caracterul chinezesc pentru cuvântul „moarte” se pronunță ca „sah”. Aceasta este aceeași pronunție și pentru cuvântul coreean pentru numărul patru. Din acest motiv, coreenii asociază numărul 4 cu moartea, astfel fiind aducător de ghinion.

Caracterul pentru moarte în limba chineză

            De exemplu, unele clădiri nu au al patrulea etaj, iar la lifturi etajul patru este notat cu litera „F”.  Seturile de ustensile pentru masă nu vin niciodată în număr de patru, așa că vei găsi doar seturi de două, trei sau cinci. De asemenea, este ceva obișnuit să oferi daruri ce consistă în bani, însă nu în valore de 4. De exemlu, 30 000 de woni sau 50 000 de woni este acceptabil, însă dacă veți oferi un dar de 40 000 woni, ar putea fi considerat un lucru nepoliticos.

            Totuși, lucrurile se schimbă rapid în Coreea, așa că întrebarea despre acet număr încă ne roade curiozitatea: Coreenii încă mai cred în această superstiție? În ceea ce privește generația bătrână, mulți încă îl mai văd pe 4 ca un număr ghinionist, așa că tind să-l evite. Cât despre generația tânără, există păreri împărțite. Tinerii nu sunt în general superstițioși la fel ca cei în vârstă, așadar îi acordă numărului 4 aceeași atenție ca celorlalte numere.

            Însă, încă mai există câțiva tineri cu gândiri conservative care nu apreciază orice are legătură cu acest număr.  Nu ar fi ciudat să vezi un tânăr la un magazin de telefonie mobilă care spune că dorește un număr de telefon care să nu conțină nici măcar un 4. De asemenea, nu te mira dacă observi că unul dintre prietenii tăi coreeni se întristează când văd 4:44 pe ceas. Însă, în timp ce doar un sigur 4 nu e văzut chiar așa de rău, 44 sau mai mulți de 4 consecutivi este cu siguranță un lucru deranjator pentru coreeni.

            Chiar dacă superstiția se bazează doar pe limbă, este important să o înțelegi și să te porți ca atare.

Sursa: gwangjunews.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet