개천절 Ziua fondării Coreei

              Gaecheonjeol (개천절) este o sărbătoare publică din Coreea de Sud celebrată pe 3 octombrie. Cunoscută și sub numele de Ziua Națională a Fondării, această sărbătoare celebrează crearea statului Gojoseon de către Dangun Wanggeom în 2333 î.H.  

              Gaecheonjeol este, de asemenea, cunoscută și în Coreea de Nord, dar nu ca o sărbătoare publică, ci doar ca  o ceremonie ținută anual la Mausoleul lui Tangun.

              Primele două silabe din gaecheonjeol, 개천, se referă la un eveniment numit "Deschiderea Cerurilor", marcând ziua în care Hwanung 환웅 la convins de tatăl său, Hwanin 환인-zeitatea supremă în tradiția coreeană, să-l lase să coboare pe pământ și să trăiască ca om. Tatăl a fost de acord cu dorința fiului său. Astfel, Hwanung a coborât pe muntele Baekdu 백두, care se află azi în Coreea de Nord. Hwanung a fost cel care a dat cunoștințele oamenilor, asta incluzând codul moral, noțiuni de agricultură și altele. Data pentru acest eveniment este pe 3 octombrie 2457 î.Hr.

              În 1909, Gaecheonjeol a fost decretată zi națională. La început, Gaecheonjeol a fost celebrată în ziua de trei a celei de a zeceaa luni după calendarul lunar, dar a început să fie sărbătorită pe 3 octombrie după calendarul solar din 1949.

Mitul lui Dangun

Sursa: wikipedia.org+ inbetweensoju.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet