길상사 Templul Gilsangsa

                          Templul Gilsangsa aparține ordinului Jogye și este situată în partea sudică a muntelui Samgaksan. Gilsangsa a fost la origine restaurantul Daewongak, unul dintre cele trei faimoase restaurante ale anilor  '70-'80, cu reputatia de ''casă a puterii politice după lăsarea întunericului''.
                          Propietara-Young Han Kim (1916-1999)- a început să lucreze ca kisaeng la vârsta de 16 ani, după ce familia ei a decăzut. A avut o relație cu poetul geniu Seok Baek, dar nu s-a putut căsători cu el din cauza împotrivirii familiei lui. Pentru a evita o viitoare nunta aranjată, Seok Baek a vrut să fugă cu ea în Manciuria, însă într-un final, el a plecat singur în timp ce Young Han Kim a rămas, iar din cauza istoriei tumultoase a Coreei din secolul XX, nu au reușit să se mai vadă vreodată.
                         Ea și-a schimbat profesia și a devenit o ''femeie de afaceri'', devenind foarte bogată cu ajutorul restaurantului Daewongak, însă a donat propietatea restaurantului în valoare de 100 milioane dolari călugarului budist Beopjeong seunim după ce a citit cartea sa Non-posesia(무소유 - mu so yu) . În schimb, a primit numele budist Gilsanghwa (길상화) și mătănii budiste. Călugărul Beopjeong, unul dintre cei mai iubiți călugări budiști din Coreea, a construit pe acea propietate un templu budist, respectând dorința lui Young Han Kim, care a fost deschis publicului în 1997. Acesta a efectuat multe din slujbele sale aici și tot aici și-a petrecut și ultimele zile înainte de a muri în 2010.
                        Deși restaurantul a fost demolat, multe din clădirile sale s-au păstrat în forma originală.  Clădirile și monumentele principale ale templului sunt reprezentate de Geungnakjeon ( Sala lui Amitabha), Jijangjeon (Sala lui Ksitigarbha), Seolbeopjeo (sala unde se țin predicile), Gilsangseonwon, Yumaseonbang, Casa liniștii, Beomjonggak ( Pavilionul clopotului), Iljumun, biroul templului, o statuie a lui Amitabha Budda înconjurat de Bodhisattva Avalokitesvara și Ksitigarbha.
 
                        Ca templu principal pentru organizația de voluntari Malgo Hyanggiropgae, Gilsangsa  administrează și un colegiu budist, un centru de meditație zen (seon), iar in fiecare an, în luna mai, sunt ținute concerte pentru adunarea de fonduri pentru copii înfometați, săraci sau cu dizabilități, refugiați nord-coreeni etc.
 
 
 
sursa: gilsangsa.or.kr+shinsine.com
traducere: 강현재
 
Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet