Giuvaerele palatului - Rețete regale din Coreea veche (carte)

            Rețetele a peste 70 feluri de mâncare de la curtea regală ce au fost prezentate în drama Giuvaerul palatului (Dae Janggeum/ Jewel in the palace) sunt acum disponibile într-o carte în limba  engleză.

            Cartea de bucate este intitulată  Giuvaerele palatului - Rețete regale din Coreea veche și conține indicații culinare  simple  explicate de Han Bok-ryeo, președinta Institutului Bucătăriei Regale Coreene. De asemenea, în această carte mai sunt listate și episoadele dramei Dae Janggeum și explicații detaliate  despre tradițiile bucătăriei regale din timpul dinastiei Joseon (1392-1910).

            Cartea este alcătuită din patru capitole. În primul capitol, „Cine pregătește masa regală”, autoarea vorbește despre doamnele de la palat și despre

  femeile medic și asistentele care lucrau la curtea regală, dat fiind faptul că protagonista serialului, Janggeum, a fost mai întâi doamnă la bucătăria regală, după care asistentă medicală, iar în cele din urmă (prima) femeie medic. De asemenea, în primul capitol sunt descrise biroul administrativ care

 supraveghea folosirea ingredientelor și gătitul în cadrul palatului și birourile care se ocupau de vasele mari de ceramică care conțineau sosuri și

 condimente. În ceea ce privește rețetele, în acest capitol sunt prezentate tarakjuk 타라죽 („terci de lapte”), hongsi juksunchae 홍시 죽순채 (muguri de

 bambus asezonați cu curmale japoneze fragede), maekjeok 맥적 (felii de carne de porc fripte), saenggangran 생강란 (dulciuri din ghimbir cu miere) și altele.

            Al doilea capitol, intitulat „Cum se servește mâncarea regală”, explică câteva noțiuni din  istoria și filosofia regatului Joseon ce se află în spatele tradițiilor legate de felurile de mâncare servite la curtea regală. De asemenea, sunt prezentate și rețete despre yeolgujatang 열구자탕 (tocănițele regale), 

samsaek-danja 삼색단자 (prăjituri din orez  lipicios în trei culori) și hwayangjeok 화양적 (frigărui cu legume și carne).

            Al treilea capitol, „Care este înțelesul bucătăriei regale”, aduce explicații cu privire la practica sikchi 식치. În timpul dinastiei Joseon se credea că mâncatul pe săturate era important pentru a preveni bolile și, mai mult, că mâncarea putea chiar să le vindece. Această credință era numită sikchi. Există un concept al celor cinci culori și al celor cinci gusturi (osaek-omi 오색 오미) despre care mulți oameni credeau că ehilibrează condiția fizică a unei persoane. În plus, capitolul prezintă mâncăruri din legume proaspete și ierburi, dar și alte feluri de mâncare. În drama Giuvaerul palatului, Janggeum pregătește mâncăruri pe bază de legume proaspete și ierburi pentru trimișii chinezi care suferă de diabet.

            În ultimul capitol, „Cum a fost transmisă bucătăria regală”, autoarea vorbește despre cum bucătarii care lucrau la bucătăria regală au sfârșit prin a lucra la restaurante obișnuite după ce Coreea a devenit o colonie japoneză (1910-1945). Acești bucătari serveau adeseori în restaurante gujeolpan, un platou cu nouă feluri de mâncare care anterior era servit doar familiei regale, acesta fiind modul prin care bucătăria regală a devenit populară în rândul oamenilor obișnuiți.

            Cartea de bucate prezintă și modul de preparare a aperitivelor în trei culori numite samsaekseon 삼색선, făcute din tofu, castraveți și fileuri de pește și decorate cu garnituri în cinci culori. Conform surselor istorice, regele  Gojong (domnie 1863-1907) adora tăițeii reci (naengmyon), și această rețetă fiind prezentată în această carte.

PDF-ul în engleză

 

Sursa: korea.net

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet