구미호 Vulpea cu nouă cozi

                          O gumiho (구미호 / 구 "gu" - nouă, lit. ''vulpe cu nouă cozi'') este o creatură care apare în povestirile orale și legendele coreene. Conform acestora, o vulpe care trăia o mie de ani se transforma într-o gumiho, la fel ca suratele ei kitsune (Japonia) și huli jing (China). Pe lângă alte lucruri, se putea transforma foarte ușor într-o femeie de o frumusețe extraordinară care adesea seducea bărbații, după care le mânca fie ficatul, fie inima (depinde de legendă). Sunt numeroare povești despre aparițiile acestor vulpi cu nouă cozi, majoritatea găsindu-se în Compendiul literaturii coreene orale.
 
 
Gumiho în mitologie
 
                          Apărut mai întâi în mitologia chineză, acet personaj prezintă asemănări aproximative în cultura celor trei țări învecinate- Coreea, China și Japonia. Toate miturile fac referire la o vulpe-spirit, formă datorată unei existențe de lungă durată și acumulării de multă energie. Totuși, spre deosebire de cultura coreeană, unde gumiho este considerată o entitate rea, adeseori transformându-se în femeie pentru a seduce bărbații și a le mânca ficații, în culturile niponă și chineză, kitsune și huli jing sunt descrise de cele mai multe ori cu caractere ambigue, uneori fiind bune, alteori rele.
                          Este încă neclar în ce perioadă coreenii au început să o vadă pe gumiho ca o ființă pur-malefică deoarece unele texte antice o menționează ca o creatură bună care ajuta oamenii. În literatura de mai târziu, gumiho era adesea descrisă ca o creatură pe jumătate vulpe, pe jumătate om, însetată de sânge, care hoinărea noaptea printre morminte și dezgropa oamenii ca să le mănânce ficații sau inimile. Basmul Sora vulpe descrie un spirit-vulpe care mănâncă ficații unei întregi familii.
 
 
                         Cele mai multe legende afirmă că deși gumiho era capabilă să ia diferite forme, exista ceva care să o dea de gol, ca fața asemănătoare unei vulpi, cele nouă cozi, urechi de vuple sau o putere uimitoare de seducție/ forțare. În legenda Transformarea lui Gumiho (구미호의 변신), o gumiho ia înfățișarea unei mirese la o nuntă și este descoperită abia după ce se dezbracă. În legenda Park Mun-su și Gumiho (박문수와 구미호) se vorbește depre Park Mun-su care a trăit în pădure cu o fată care semăna cu o vulpe. În Servitoarea care a descoperit o Gumiho cu ajutorul unui poem chinezesc (한시로 구미호를 알아낸 처녀), gumiho este descoperită abia când un câine de vânătoare îi simte mirosul și o atacă. Deși au abilitatea de a-și schimba înfățișarea, adevărata lor identitate se spune că era apărata cu zel chiar de ele.
                           Unele povești afirmă că dacă o gumiho se abținea din omorât și mâncat oameni pentru o mie de zile, puteau deveni oameni. Altele, la fel cum a fost ecranizat și în drama Gumiho: Povestea copilei vulpi, menționează că o gumiho poate deveni om dacă bărbatul care îi descoperă adevărata natură nu spune acest secret nimănui timp de 10 ani. În drama Cel de al o mielea bărbat este ecranizată o legendă care spune că dacă o gumiho mănâncă ficații a 1000 de bărbați, poate deveni om. 
                        La fel ca vârcolacii și vampirii din mitologia occidentală, există o multitudine de variații ale mitului. Una dintre cele mai credibile versiuni mitologice susține că cu destulă voință o gumiho poate evolua de la starea inițială de yokwe (monstru) la starea permanentă de om, pierzându-și caracterul malefic. Explicații la cum cea din urmă stare putea fi atinsă variază, însă de multe ori aceste variații includ înfrânarea de la ucidere și de la mâncatul de carne pentru o bucată îndelungată de timp sau obținerea unui cintamani (un giuvaer care îndeplinește dorințe) și privirea lunii pline în fiecare lună în timpul încercării de transformare în om. Totuși, spre deosebire de dragonii Yeoiju, se credea că gumiho nu aveau o voință atât de mare încât să sacrifice atâtea lucruri pentru a deveni ființe umane deoarece erau creaturi inferioare.
 
sursa: wikipedia.org
traducere: 강현재
Română
Votare: 
0
No votes yet