한글날 Hangeul Day- Ziua Alfabetului Coreean Hangeul

              Hangul a fost creat de regele Sejong Daewang 세종대왕 în timpul dinastiei Joseon (1393-1910). În 1446 a fost proclamat primul alfabet coreean cu denumirea Hunmin Cheongeum 훈민정음,  care literalmente se traduce prin " Sunetele adecvate pentru educaţia poporului". Nobilii ( 양반 Yangban) au refuzat să accepte noul sistem de scriere, deoarece credeau că limba chineză și China reprezintă centrul lumii și aceasta i-ar fi separat de restul popoarelor asiatice care foloseau tot caracterele chinezești. Clasa conducătoare folosea caracterele chinezești ca semn al puterii, dar și pentru a-și menține statutul.

 
Obținerea aprobării
 
             În primele zile ale secolului XX, Japonia a ocupat Coreea, ocupație ce a ținut 36 de ani. Japonezii le-au interzis coreenilor scrierea și cititul în alfabetul coreean, precum și vorbitul în coreeană, dar Asociația Lingvistică Chosun și Mișcarea de Independență au făcut tot ce au putut pentru a menține Hangeul "în viață". Tot în timpul ocupației japoneze, specialistul Ju Shi-gyeong 주시경 a dat numele alfabetului coreean- Hangeul. Han 한 înseamnă "măreț'' în  coreeana arhaică și Geul 글 este cuvântul coreean nativ pentru "litere".  Numele de Hangeul a fost treptat răspândit, iar după Mișcarea de Independență, Hangeul a  fost recunoscut oficial.
 
Literele
 
               Hangeul este format din 24 de litere dintre care 10 sunt vocale și 14 sunt consoane. Este considerat unul dintre cele ușoare și bine alcătuite alfabete din lume de către lingviști, așa că nu e de mirare că majoritatea copiilor coreeni de 3 ani știu deja să citească.
              Încă din 1989, UNESCO oferă premiul King Sejong Literacy Prize celor care contribuie la realizarea unor metode efective pentru combaterea analfabetismului. Astăzi, analfabetismul este aproape inexistent în Coreea de Sud. Dacă în anii '30, rata analfabetismului era de peste 70%, acum este sub 2%.
              În anii '50- '60, guvernul coreean lansat o campanie de alfabetizare la nivel național, care s-a dovedit a fi de succes. Însă, de atunci, guvernul a acordat mai puțin interes ratei analfabetismului, așa că nu există o rată exactă a analfabetismului în Coreea, guvernul fiind mai mult interesat de tehologia calculatoarelor și de alfabetizarea funcțională decât de cea tradițională.
 
Hangul Day (한글날)- Ziua alfabetului Hangeul
             9 octombrie este ziua oficială în care se comemorează crearea de către regele Sejong a alfabetului coreean. Este sărbătorită pe 15 ianuarie și e cunocută sub denumirea de Chosun-gul Day în Coreea de Nord.
             În 1945, Ziua Alfabetului Coreean a fost proclamată ca zi națională legală, deci o zi liberă. Statutul de zi națională legală a fost îndepărtat îm 1991 din cauza presiunii marilor firme făcută pentru a crește numărul de zile lucrătoare. Ziua Hangeul încă rămâne o zi de sărbătoare cu statut legal de zi comemorativă, iar Societatea Hangeul a încercat să restaureze statutul acestei sărbători ca zi națională legală, însă campania a avut doar un impact mic.
 
sursa: fromkoreawithlove.org
traducere: 강현재
Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet