합기도 Hapkido

Hapkido (în silabe hap-ki-do sau hapki-do) este o artă marţială dinamică de orgine coreeană , o artă marţială eclectică. Caracteristica principală este cea de auto-apărare, dată de acţiuni articulare, imobilizări, proiectări, metode de presopunctură asupra centrilor nervoşi şi metode de atac şi apărare utilizând membrele inferioare şi superioare.
De asemenea, sunt utilizate şi arme tradiţionale, aici incluzând bastonul scurt, nuchack-ul, sabie sau/şi baston lung.
Hapkido presupune, de asemenea, metode şi modalităţi de a lupta în distanţă scurtă sau lungă, utilizând întregul "arsenal" de tehnici de braţ şi picior, imobilizări, acţiuni ariculare sau asupra punctelor nevralgice.
Hapkido pune accent pe mişcări circulare, mişcări ce implică acţiuni non-rezistente şi control al adversarului. Practicantul de Hapkido trebuie să caute a dobândi avantaj în ceea ce priveşte poziţionarea şi garda în raport cu oponentul pentru a putea acţiona cu lejeritate ci nu cu forţă împotriva forţei.
Hapkido se presupune a fi evoluat din Daito-Ryu Aiki-Jujutsu şi a formelor marţiale înrudite ju-jutsu. Cel care a sistematizat această formă marţială sub numele Hapkido a fost Maestrul CHOI YONG SUL întors după 30 de ani în Coreea la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Sistemului marţial Hapkido i-au fost aduse ulterior o serie de modificări prin introducerea procedeelor tehnice de atac utilizând membrele inferioare şi superioare, procedee tehnice caracteristice altor arte marţiale coreene- Taekwondo , Tang-Su Do etc.


Hapkido se scrie în alfabetul nativ coreean hangul astfel: "합기도"
Numele artei marţiale este răspândit, de asemenea, şi în scrierea chineză sub forma "合氣道" ceea ce în traducere japoneză semnifică arta marţială Aikido, pentru perioada de dinainte de 1945.
Caracterul "HAP" în traducere liberă înseamnă "ARMONIE", "COORDONARE", "KI" înseamnă "ENERGIA INTERNĂ",  "PUTEREA", "SPIRITUL" iar "DO" semnifică "METODA, "CALEA", astfel, în traducere libera, HAPKIDO înseamnă: "Calea Armoniei", "Calea Coordonării Energiilor" sau "Metoda Coordonării Forţelor Interne" .

 

articol realizat de Admin Sojung

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet