Personalități istorice: 허균 Heo Gyun, scriitorul primei opere în Hangeul

            Heo Gyun (허균, 許筠, 1569–1618) a fost un politician, poet, romancier, cercetător și scriitor emblematic al dinastiei Joseon, însă a rămas în conștiința generală mai cu seamă pentru scrierea primei nuvele în Hangeul din istoria Coreei. Ca scriitor este cunoscut sub pseudonimele Gyosan (교산, 蛟山) și Seongso (성소, 惺所).

Familie

            Tatăl său a fost Heo Yeop, guvernator (Busa) al Samcheok, iar mama sa a fost fiica lui Kim Gwang-cheol, ce avusese funcția de Yejopanseo (ministru al Riturilor, Protocolului, Culturii și Educației) și provenea din clanul Gangneung Kim. A avut doi frați vitregi de mamă, Heo Seong și Heo Bong, alături de care a călătorit în Japonia în calitate de sol chiar înainte ca Războiul Imjin să înceapă, și o soră, Heo Nanseolheon, una dintre puținele scriitoare faimoase din istoria Coreei.

Casa în care s-a născut (în Gangneung)

Despre viața sa pe scurt

            Trece cu brio Jeongsimungwa (examenele pentru serviciul civil) în 1594, iar mai apoi Mungwajungsi (examene speciale pentru serviciul civil) în 1597. Sub puternica influență a lui Yi Dal, Heo Gyun devine un gânditor progresist și liberal, având visul de a  întemeia o societate progresivă prin îndepărtarea a toate elementele habotnice și conservative din domeniul social, literal și politic.

            Ulterior, ocupă funcții în numeroase birouri guvernamentale, ca de exemplu Dosa (oficial provincial) al provinciei Hwanghae, Hyeongjo-jeongrang (oficial ce se ocupă de afaceri juridice), Moksa (oficial local) al Gongju, Yejo și Hojo Chami (asistent adjunct la ministerelor responsabile de economie, terenuri, construcții, educație etc.). În 1606, acesta ocupă funcția de Jonsagwan (oficial), având în responsabilitate șederea și bunăstarea trimișilor din Ming (Jujibeon), prin intermediul acestui lucru devenind cunoscut pentru talentul său în scris și pentru cunoștiințele scolastice. De asemenea, acesta le oferă trimișilor Jujibeon câteva poeme ale surorii sale mai mari, Nanseolheon, pentru ca acestea să fie publicate în China.

            În 1617, Heo Gyun devine Jwachamchan (oficial al biroului prim-ministrului), însă în august 1618, după ce pune pe poarta Namdaemuno petiție, lucru ce a fost văzut ca un act de rebeliune, este condamnat la moarte prin spânzurare.

            Nuvela Povestea lui Hong Gil Dong, cea mai faimoasă operă a lui Heo Gyun, este una dintre lucrările reprezentative ale dinastiei Joseon, mai ales pentru faptul că a fost scrisă în Hangeul într-o perioadă în care acesta încă nu era folosit decât de plebe, dar și pentru faptul că prin ea Heo Gyun a criticat absurditățile sistemului social. Deși a făcut parte din clasa yangban (nobili), acesta a prezentat un interes deosebit pentru cei marginalizați din cauza statutului, interes insuflat de viața mentorului său, Yi Dal, care era fiu de concubină, lucru pentru care și-a petrecut viața în beție și pribegie.

„Povestea lui Hong Gil Dong”

Lucrări

·         Honggildongjeon (홍길동전)

·         Dongguk myeongsandong cheonjuhaegi (동국명산동천주해기, 東國名山洞天註解記)

·         Domundaejak (도문대작, 屠門大嚼)

·         Namgungdujeon (남궁두전, 南宮斗傳)

·         Yujaeron (유재론, 遺才論)

·         Seongsobu bugo (성소부부고, 惺所覆?藁)

·         Haksan chodam (학산초담, 鶴山樵談)

·         Gukjo sisan (국조시산, 國朝詩刪)

·         Hanjeongnok (한정록, 閑情錄)

·         Gyosansihwa (교산시화, 蛟山詩話)

·         Gosiseon (고시선, 古詩選)

·         Sachesungdang (사체성당, 四體盛唐)

·         Dangsiseon (당시선, 唐詩選)

·         Songohghasicho (송오가시초 ,宋五家詩抄)

·         Myungsagashiseon (명사가시선, 明四家詩選)

·         Eomcheosajeon (엄처사전)

·         Songoksaninjeon (손곡산인전)

·         Jangsaninjeon (장산인전)

·         Jangsaengjeon (장생전)

·         Namgung seonsaengjeon (남궁선생전)

 

Sursa: http://eng.gwd.go.kr, wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet