후발해 Balhae-ul Târziu

Date generale

Denumire: Balhae-ul târziu후발해 (後渤海)

Limbi: coreeana

Religii: budism coreean, confucianism coreean, taoism coreean, șamanism coreean

Formă de guvernământ: monarhie

Anul fondării: 927

            Balhae-ul Târziu (927-935?, 1003?, 1007?, 1114?) a fost fondat în 927 de familia regală Dae. A fost primul stat imediat succesor al Balhae după prăbușirea acestuia în 926, prăbușire cauzată de khitani. Balhae-ul târziu a fost condus de clanul Dae, însă ulterior a fost preluat de Yeol Manhwa.

Scurt istoric

            Balhae-ul Târziu a reprezentat inițial o încercare a aristocrației rămase din fostul regal Balhae de a pune un nou rege pe tron și de a reînvia națiunea. Populația balhaeeană ce fusese cucerită de khitani a început la scurt timp rebeliuni împotriva acestora, lucru ce a dus la clătinarea regatului Dongdan.

            Pornind din 927, khitanii au început să „vâneze” și să execute toți membrii familiei regale pentru a distruge orice șansă de ridicare a unui nou rege sau a unei noi regine pe tronul Balhae-ului. Totuși, câțiva membrii ai familiei regale balhaeene au supraviețuit. Printre aceștia se număra și ultimul prinț moștenitor al fostului regat Balhae, Dae Gwang-hyeon. Acesta a luat refugiații, dintre care mulți aveau rădăcini în Goguryeo, și a  fugit spre vecinul sudic, Goryeo, unde regele Taejo, care abia fondase dinastia Goryeo, i-a acceptat cu generozitate. Totuși, clanul Dae s-a reunit în vestul râului Amnok în grupuri de rezistență și au stabilit „Balhae-ul Târziu” la fortăreața Holhan în 927. Însă generalul Yeol Manhwa va prelua conducerea printr-o lovitură de stat și va stabili regatul Jeongan în 935.

Sursa: wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet