화성 Fortăreața Hwaseong- primul oraș planificat al lumii

Primul oraș planificat al lumii

               Fortăreața Suwon Hwaseong a fost primul oraș planificat al lumii. Se consideră că această fortăreață are un design mult mai sistematic si mai detaliat decât alte orașe contemporane cu acesta, cum ar fi Saint Petersburg din Rusia sau Washington din SUA.

              Fortăreața Hwaseong,  aparținând palatului  Haenggung, a fost construită de regele Jeongjo în 1796. Haenggung  era o anexă unde regele stătea temporar când pleca din palatul principal. Fortăreața Hwaseong a fost construită de regele Jeongjo pentru a sta în ea când venea în vizită în regiunea Suwon pentru a comemora  moartea tatălui său, prințul încoronat Sado. Pe lângă funcția de reședință, fortăreața a fost construită și pentru a servi  în scopuri practice ca o a doua capitală a regatului Joseon. Regele Jeongjo a plănuit, de fapt, să mute capitala aici  însă moartea lui neașteptată din 1800 a făcut ca această fortăreață să fie uitată de coreeni.

              Fortăreața Hwaseong reprezintă dovada  progreselor în teoriile tehnice din timpul dinastiei Joseon. A fost folosită o sumă enormă și o mare forță de muncă în construirea acestei  fortărețe , pe o scară fără precedent în dinastia Joseon. A reprezentat  un proiect civil care nu ar fi putut fi inițiat și finalizat fără determinarea regelui Jeongjo.

Câteva secrete ale fortăreței Hwaseon

              Cuvântul ”Hwaseong” provine dintr-o scriere confucianistă, ”Jangja”. Scris cu litere chinezești, Hwaseong are înțelesul de ”locul condus de o înțelepciune morală perfectă ca cea a Împăratului Yao”. Yao a fost un împărat legendar al Chinei Antice a cărui bunăvoință și vrednicie au servit ca model pentru monarhii și împărații viitori ai Chinei. Domnia împăratului Yao a fost  consemnată ca fiind cea mai prosperă și mai plină de pace perioadă din istoria Chinei. Pe lângă alte reședințe Haenggung din perioada dinastiei Joseon, fortăreața Hwaseong este singura Haenggung a cărei nume are o semnificație importantă. Toate resursele financare și tehnologice din secolul al XVIII-lea au fost dirijate construirii acestei fortărețe. Jwaeuijeong,  al doilea om cu cel mai mare rang din acea perioadă , echivalentul vice-prim ministrului de astăzi, a fost responsabil cu proiectul acestei fortărețe. Design-ul științific și practic al fortăreței  s-a datorat contribuției învățaților din Shilhak, cum ar fi Jeong Yak-yeong care a inventat Geojunggi (macaraua din lemn) și alții.

              La construirea fortăreței au participat 700 000 de muncitori, iar construcția a durat din ianuarie 1794 până în septembrie 1796.  Localnicilor le-au fost date locuințe în alte părți. Un rezervor de apă a fost construit pentru a alimenta terenurile agricole din împrejurimile fortăreței.

              După ce fortăreața a fost construită, 5 000 de trupe aparținând gărzilor regale au fost trimise aici. Deși Hwaseong nu a putut deveni capitală, a rămas un simbol al ingeniozității și ale progreselor tehnologice ale acelei vremi.

Fortăreața Hwaseong, Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO

              Fortăreața Hwaseong a devenit patrimoniu UNESCO în 1997. În ciuda faptului că are o istorie mai mică de 200 de ani și a distrugerii structurii inițiale în timpul colonizării japoneze și al Războiului Coreean, fortăreața Hwaseong, reconstruită în 1979, a fost desemnată ca făcând parte din Patrimoniu Cultural Mondial.

              ”Hwaseongseongyeokuigwe” (”Înregistrările construcției fortăreței Hwaseong”) a consemnat  toate procedurile arhitecturale folosite în construirea fortăreței, incluzând desene cu design-ul structural, dimensiunea, resursele materiale și alte detalii ale proiectului. Această carte a făcut reconstruirea fortăreței din 1978 mult mai ușoară.

Ce poți vizita la Hwaseong

Haenggung

              Haenggung, așa cum am spus și mai sus, era o reședință regală a dinastiei Joseon, iar Hwaseong Haenggung a servit regelui Jeongjo ca loc unde ținea ceremoniile de comemorare ale tatălui său, prințul moștenitor Sado, care este înmormântat în apropiere. Hwaseong Haenggung a devenit o atracție turistică populară după ce drama coreeană DaeJanggeum  [Giuvaerul palatului- dramă difuzată și în România de TVR] a fost filmată aici.

              Hwaseong Haenggung are multe structuri periferice, inclusiv ”Noraedang” (”casa unde te întorci în vremurile vechi”), care reflectă aspirațiile regelui Jeongjo de a folosi Suwon Hwaseong pe post de capitală. Dimensiunile uriașe ale Hwaseong Haenggung, comparată cu alte Haenggung ale dinastiei Joseon, reliefează semnificația strategică a acestei fortărețe. Hwaseong Haenggung are 567 kan (un kan reprezintă distanța dintre doi piloni în arhitectura coreeană) față de alte Haenggung care aveau 150-180 kan.

Hwaryongjeong

              Hwaryongjeong se află lângă Haenggung. Este un altar regal în care se află ”Oejin”, un portret al regelui Jeongjo. Portretul original al regelui Jeongjo a fost luat de japonezi în timpul colonizării japoneze, în secolul al XX-lea. O copie a fost realizată în 1992 cu referire la portretul regelui Yeongjo, bunicul regelui Jeongjo.

Pereții fortăreței Hwaseong

              Pereții fortăreței Hwaseong reprezintă „vârful ’’ tehnologiei din perioada Joseon. Pereții fortăreței  au turele cu un design unic numite Chiseong (în număr de șase). Nu numai că reliefează frumusețea aparte a forăreței, dar acestea au fost construite cu scopul de a apăra fortăreața.

              Onseong (pereți semi-circulari pentru protecție) care înconjoară poarta Jangamun și Paldamun și sunt sub formă de oală, aveau, de asemenea, rol  defensiv.

Sursa: visitkorea.or.kr

Traducere: 강현재

 

Română
Votare: 
0
No votes yet