Înainte de Babilon a existat... Pyongyang

            Două treimi din dolmenele (monumente din piatră, în general fiind alcătuite din două pietre pentru suport și o piatră așezată deasupra, toate trei fiind de mărimi colosale, despre care unii afirmă că ar fi fost morminte) de pe mapamond se găsesc pe teritoriul Peninsulei Coreene. În cea mai mare parte, piatra de deasupra are o formă de broască țestoasă, aceasta fiind considerată un simbol al longevității atât în viața pământeană, cât și în cea de după.

            Deși nu există consemnări istorice care să descrie scopul acestor dolmene , putem afirma că datează din perioada Vechiului Joseon (secolele XXIII-II î.H.) și putem observa dimensiunile colosale ale pietrelor utilizate. Spre exemplu, piatra de deasupra ajunge adeseori până la o greutate de 102 tone. Interesant este faptul că pe unele pietre ale unor dolmene din Pyongyang/Phenian apar niște marcaje decorative, semnificația lor rămânând pentru multă vreme un mister. Cum era evident că erau făcute intenționat și nu accidental, până nu demult erau considerate simboluri funerare.

            Coincidență sau nu, Pyongyang reprezintă o locație ideală pentru observarea stelelor, ajungându-se astfel la concluzia că marcajele de pe dolmene erau, de fapt, schițe astronomice, lucru ce a zguduit convingerea că cele mai timpurii schițe astronomice sunt cele de pe pietrele de hotar babiloniene din Mesopotamia (~1200 î.H.), cunoscută ca una dintre cele patru leagăne ale civilizației umane. Dolmene din apropierea râului Taedong(~3000 î.H.) precedă pietrele babiloniene cu o marjă considerabilă.

            De asemenea, s-a ajuns la concluzia că mărimile găurilor depindeau de cât de luminoasă era o stea și că astronomii Vechiului Joseon și-au îmbunătățit acuratețea tehnicilor lor de la o generație la alta. Există o diferență clară în precizia schițelor de pe pietrele descoperite în regiunea Pyongan de Sud (2800 î.H.) și cele de pe dolmenele din Hamgyong de Sud  (1500 î.H.). Coreenii din timpurile antice credeau că viața de apoi era legată de venerarea cerurilor, așa că nu poate fi considerat drept o coincidență faptul că aceste schițe au apărut pe morminte.

            Precum majoritatea realizărilor coreene, aceste performanțe de pionierat în astronomie, realizate cu mult înaintea inventării telescoapelor, au fost greu de descoperit și, odată descoperite, greu de crezut.

Sursa: londonkoreanlinks.net

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet