Fehér József Zsolt - Interviu special cu Admin So-Jung

Română

 

Salutare tuturor! Pentru a vă face lectura mai interesantă, interviul va conține pasaje și gânduri personale pe alocuri, voi interveni unde este cazul și voi incerca să fac articolul mai amuzant.

Weekend-ul acesta am avut onoarea și deosebita plăcere de a trage o fugă până în Sovata, județul Mureș. Am stat în sânul familiei Feher și am colindat zona până ne-au ”durut” picioarele. Nu mica mea excapadă vreau să v-o povestesc, ci surpriza pe care am găsit-o acolo! Nu știam ce comoară ascunde familia Feher. kkk. Asta până ce nu am văzut pereții plini de medalii și diplome, iar mesele cu trofee așezate ordonat (poze mai jos):

 

  

Surprinzător, nu-i așa?? Pentru un tânăr adolescent de 16 anișori abia împliniți (iartă-mă Zsolt că te fac copil laugh), consider că este ”Wow!”. Eu personal, am fost plăcut surprinsă până ce am auzit ”Bună ziua” și ”Bună seara” de la copii hahaha. Drăguț din partea lor, dar oare chiar așa bătrână arăt?? T-T Am tot stat și m-am gândit la această problemă. Nici să dorm nu am mai reușit de această grijă! (glumesc, evident ^_^)

Bun, deci am ajuns, am descoperit ”comoara” ascunsă și ce mi-a trecut prin cap? Ia să îi iau un interviu! Nu prea se promovează persoanele ambițioase și cu talent în România, noi nu ne-am prea ocupat de această categorie până acum, așa că am avut ocazia de a face pe reporterița. Ceea ce a ieșit veți vedea mai jos în articol. Înainte de a trece la interviu, vreau să îi mulțumesc pentru timpul acordat și pentru toate acele medalii, trofee și diplome. Am încercat să fac pe ”stalker”-ița și am luat câteva poze de pe pagina lui de Facebook și profiul personal. hehehe

Înainte de a trece la interviu, aș vrea să vă explic puțin ce înseamnă Taekwondo WTF. Pentru cei ce nu știu ar semăna cu ”wtf” folosit pe rețelele sociale (știți voi la ce ma refer), dar nu este așa. Cu toții ați auzit măcar de sportul național coreean, Taekwondo (coreeană:  태권도), dar puțini știți că și acesta este de două feluri: Taekwondo WTF (  World Taekwondo Federation ) și Taekwondo ITF (  International Taekwon-Do Federation ). Diferența principală dintre cele două tipuri de Taekwondo este stilul abordat de cele două categorii de practicanți. Detalii despre ele, luate separat, vom avea într-un alt articol dedicat în întregime acestui sport! Acum, haideți să faceți cunoștință cu Zsolt, unul dintre copii români cu care ne mândrim!

     

 

So-Jung : Bună! Ne spui, te rog, câte ceva despre tine?

Zsolt Feher : Salut! Mă numesc Feher Zsolt (maghiară: Fehér József Zsolt), am 16 ani și practic Taekwondo WTF (arte marțiale coreene) de 11 ani. Momentan locuiesc în București și sunt elev al Liceului ”Benjamin Franklin”, în clasă specializată pe Taekwondo. 

S.J. : Cum ai început să practici Taekwondo WTF?

Z.F. : La Taekwondo WTF am ajuns datorită părinților mei, deoarce mă cățăram în toți pomii și băteam toți colegii de la grădiniță (chicotește). Asta se întâmpla când aveam 5 ani și făceam naveta 30 km dus-întors până la sala de antrenamente. Dar îmi plăcea foarte mult.

S.J. : La ce vârstă  ai mers la primul concurs național? Îți mai aduci aminte cum a fost?

Z.F. : Primul meu concurs a fost la vârsta de 5 ani unde am luat locul al doilea. Am avut emoții mari și îmi era frică de adversar. Nu aveam nici experiență deoarce făceam antrenamente doar de trei luni. Cred că atunci aveam impresia că este cel mai greu concurs. Totuși, primul concurs național a fost în 2006, la care am luat de asemenea locul al doilea. (vedeți poza mai jos kkk)

 

S.J. : Dar primul concurs internațional?

Z.F. : Primul concurs internațional la care am participat a fost în 2010, după 8 ani de antrenamente și concursuri naționale. Acest concurs s-a ținut în Belgrad, Serbia. A fost o experiență plăcută, mai ales că am luat locul întâi la acest concurs denumit ”Trofeul Belgradului”. Deși a fost dificil în semifinală și finală, din cauza adversarilor mult mai experimentați, am reușit să mă impun la punctaj. Tot aici am folosit pentru prima dată veste electronice. (la care a luat locul întâi)

 

S.J. : Care a fost ultimul tău concurs? Ai fost mulțumit de rezultat?

Z.F. : Păi, ultimul concurs a fost unul internațional, cel din Slovenia, la Maribor. Acolo, s-a desfășurat concursul ”Slovenia Open”, la care am locul locul III, după ce am pierdut meciul în ultimele secunde L. Deci, am de muncit și mai mult!

 

S.J.Unde practici Taekwondo WTF? La ce club sportiv?

Z.F. : Mă antrenez în București, cu Maestrul Internațional 6 DAN, Constantin Apostol, ca membru al ”Lotului Național” și sunt legitimat în cadrul Clubului Sportiv Steaua, alături de colegii și prietenii mei din lot. Am început în Sovata, jud. Mureș, apoi am fost la Miercurea Ciuc, în cadrul clubului sportiv ”Blackwidow”. 

 

S.J.: Ce îți place cel mai mult la Taekwondo WTF? Ce ai învățat în tot acest timp?

Z.F. : Ce îmi place cel mai mult la Taekwondo WTF? Nu știu să zic exact. Când am început, acum 11 ani, îmi plăcea că puteam să alerg și să ”mă bat” în voie. Pe parcurs, noile provocări ce au apărut l-au făcut mai interesant. Apoi, au urmat concursurile. Iar faptul că tot câștigam, pentru mine era ”Wow!”. Deci, mereu mi-a plăcut din motive diferite. Dar acum face parte din viața mea și nu vă pot spune exact de ce îmi place. Totuși, cred că nu mi-a plăcut niciodată mai mult ca atunci când am câștigat medalia de bronz la ”Campionatul Mondial de Juniori 2012”, în Egipt! Chiar dacă am pierdut în semifinală, faptul că am luptat împotriva unui sportiv coreean Taekwondo WTF, a fost minunat. Deși toți adversarii se respectă între ei, m-au impresionat antrenorii coreeni ai adversarului care au venit și m-au felicitat în ciuda faptului că am pierdut. Și au fost foarte drăguți cu mine. Alt  motiv pentru care îmi place Taekwondo WTF este faptul că, practicând acest sport – de fapt această artă marțială minunată, mi-am făcut o mulțime de prieteni. 

 

S.J. : Ce așteptări ai de la următorul concurs?

Z.F. : Sincer? Să câștig locul întâi! hahaha. Încep concursurile naționale unde am câțiva adversari din țară cu care voi avea meciuri strânse, deci trebuie să mă pregătesc bine. Vor fi și câteva concursuri internaționale la care sper să avem buget pentru a putea participa. Chiar dacă nu câștigi fiecare concurs, experiența pe care o capeți pe parcursul competițiilor este importantă.

 

S.J. : Ce faci în timpul liber?

Z.F. :  În timpul liber – pe care nu îl prea avem – încerc să învăț. Ziua noastră obișnuită este compusă din 1. antrenament (de dimineață), 2. școală (prânz), 3. studiu și 4. iar antrenament. Și deja se face seara, orele 21:00 sau 22:00. Până la somn, internetul este prioritatea. În weekend, mai fac câte o plimbare cu ceilalți membri ai lotului (cinci la număr) sau ne pierdem prin mall. 

 

S.J. : Crezi că vei continua cu acest sport și după liceu?

Z.F. : Sigur voi continua și după liceu! Cu toate că voi deveni instructor după absolvirea liceului, doresc să fac și școala de antrenori. Dar acestea le voi folosi după ce îmi termin cariera de sportiv. Un sportiv Taekwondo WTF poate participa la competiții, în calitate de sportiv activ, până la vârsta de 33 de ani. După această vârstă, sportivii participă doar la competițiile dintre maeștri. Sper să fac față cât mai mult! (mai jos aveți diploma primită pentru centura neagră - sper că nu am greșit laugh)

 

S.J. : Ce planuri ai de viitor și cum vei incerca să le duci la bun sfărșit?

Z.F. : În viitor? Cea mai mare dorință a mea este să mă calific la olimpiadă! Acum am șansa de a participa la ”Olimpiada pentru Tineret” care va avea loc anul viitor (2014) în China. Dar asta depinde foarte mult de experiența pe care o voi putea acumula, dacă nu vom avea bani pentru concursurile internaționale. Țin să precizez că Maestrul Constantin Apostol face eforturi financiare deosebite pentru a ne finanța deplasările internaționale, de multe ori din surse proprii. Personal, nu pot decât să mă antrenez din greu și să câștig cât mai multe meciuri. Sper să nu îi dezamăgesc pe toți cei ce și-au pus speranțele în mine, în calitate de sportiv care va reprezenta România peste hotare. Să ne auzim cu bine! 

Aici se termină interviul propriu-zis. Multumesc pentru amabilatea de a-mi răspunde la întrebări, și răbdarea de care ai dat dovadă pe tot parcursul serii de sâmbătă. Sper ca data viitoare când îți voi lua interviu, să îmi spui cu mândrie: ”Am câștigat locul întâi la Campionatul Mondial!”. Că tot veni vorba de Campionat Mondial, Zsolt a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de Juniori de anul trecut, din Egipt. A avut adversar coreean, așa cum a scris și în interviu. Data viitoare să fii mai bun decât el. Noi te susținem!

Ca să ma apropii de încheiere, voi mai pune câteva poze ”luate cu împrumut” de pe Facebook-ul lui Zsolt. Vă mulțumesc tuturor pentru loialitatea de care dați dovadă și de toată susținerea, mai mulțumesc încă o dată lui Zsolt pentru interviu (și sper sa nu mă mai iei cu ”Bună ziua” căci a trecut ora aceea de introducere și prezentare hehehe), iar noi ne auzim zilele următoare cu un nou articol.

Toate cele bune!

Așa frate, așa soră (sper eu)! Să ne fii și tu campioană curând.

Pagina de Facebook a lui Zsolt: http://www.facebook.com/pages/Feh%C3%A9r-J%C3%B3zsef-Zsolt/214170452009043

 

Articol scris de: Admin So-Jung.

Votare: 
5
Average: 5 (2 votes)