장기 Şahul coreean

Română
Prezentare
 
Janggi, cunoscut şi ca Changgi, Jangki sau Tjyang Keui, este şahul coreean.
Prezintă multe asemănări cu jocul chinezesc Xiangqi, neexistând nicio îndoială că cele două sunt înrudite. Prima asociaţie de Janggi a fost fondată în 1956.
 
Scurtă descriere
 
Janggi este jucat la intersecţia a 9*10 a planşetei de joc. Fiecare câmp are un "palat" care e constituit din intersecţia 3*3 din centrul părţii de sud şi părţii de nord.
Armatele sunt formate din 16 oameni fiecare. Piesele roşii au inscripţionate numele lor scrise cu ideograme chinezeşti în timp ce cele negre au litere cursive.
Numele pieselor şi traducerea în engleză sunt afişate în imaginea de mai jos.
 
Scurtă istorie
 
Prima menţionare a Janggiului datează din timpul lui Jang Yu (1587-1638). Jocul desoperit atunci este identic cu cel de azi.
Primul care a făcut cunoscut acest tip de şah a fost Stewart Culin în 1895.
 
 
Cele mai vechi piese de janggi au fost găsite într-o epavă (cunoscută cu numele de epava Mado Nr. 3), care a naufragiat la sfârşitul erei Goryeo, între anii 1265- 1268, în apele Mado (districtul Taean, Coreea de Sud), în ruta spre Kanghwado, capitala temporară a regatului.  Aceste piese erau, de fapt, nişte pietricele cu margini rotunjite şi caractere chinezeşti pictate pe o faţă. Ele sunt păstrate la National Research Institute of Maritime Cultural Heritage situat în Jeonnam, Republica Coreea.
 
sursa: history.chess.free.fr
traducere: 강현재
 
 
 
 
Fisiere: 
Votare: 
0
No votes yet