제헌절 Ziua Constituției Coreei de Sud

            Ziua Constituției (제헌절, Jeheonjeol) este sărbătorită în Coreea de Sud în fiecare an pe 17 iulie și reprezintă ziua în care a fost proclamată Constituția Coreei în 1948. Această dată a fost deliberat aleasă pentru a se potrivi cu cea a fondării dinastiei Joseon de către Taejo, pe 17 iulie 1392.

            Deși Coreea nu mai era sub dominație japoneză încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, peninsula a fost prinsă în războiul rece dintre Rusia și SUA și abia în 1948 a putut fi pentru prima dată ținută o reuninune a membrilor din Adunarea Națională în Coreea de Sud. Membrii acesteia au decis crearea unei noi constituții, al unui parlament unicameral și al unui sistem prezidențial. Constituția a fost adoptată și promulgată oficial de președintele Seung-Man Lee pe 17 iulie 1948.

            Curând, după anunțarea noii constituții, mai exact pe 18 august, denumirea de Republica Coreea a fost pentru prima oară anunțată. Legile cu privire la sărbătorile publice din Coreea de Sud  au fost acceptate și au intrat în vigoare în luna octombrie a aceluiași an, astfel 17 iulie devenind sărbătoarea publică a Constituței.

            Totuși, din 2008, Ziua Constituției a fost oficial destituită din sectorul public al zilelor non-lucrătoare, așa că cetățenii sunt nevoiți să lucreze. Acest lucru a fost cauzat de decizia guvernului privind reducerea numărului de zile de sărbătoare non-lucrătoare. Și Ziua Arborelui a fost destituită din domeniul sărbătorilor non-lucrătoare tot în decursul aceluiași an.

            Principala atracție a acestei sărbători nu include nicio festivitate specială, însă majoritatea cetățenilor participă la maratoane lungi în semn de solidaritate și respect pentru această zi. De asemenea este ținută o ceremonie comemorativă de către președinte statului, președintele Adunării Naționale și șeful  Curții Supreme de Justiție, iar cetățenii agață sau flutură steaguri ale Coreei.

            Totuși, Ziua Constituției marchează și ziua în care cele două Corei au devenit oficial divizate, prin urmare, nu toți vor sărbători această zi, dat fiind faptul că paralela 38 îi desparte de familiile lor aflate fie în Sud, fie în Nord.

Sursa: koreanclass101.com, wikipedia.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet