조선왕조실록 Analele Dinastiei Joseon

Joseon Wangjo Sillok cuprinde 472 ani (1392-1863) de istorie ale domniilor a 25 regi, de la fondatorul Joseonului, regele Taejo, până la regele Cheoljong. În ordine cronologică, treburile zilnice ale regelui, rapoartele funcționarilor ce erau date regelui, comenzile regale și alte probleme ale vieții de zi cu zi tratate în birourile publice au fost compilate în 1893 capitole în 888 de cărți.

Pentru a păstra și a completa compilațiile Analelor Dinastiei Joseon, mulți istorici, istoriografi și cenzori s-au implicat în menținerea lor. Ei erau responsabili cu scrierea zilnică a ceea ce se întâmpla, cu editarea și tipărirea lor în volume. Acești scriitori participau la fiecare eveniment național și scriau detaliile hotărârilor regelui, părerile curteniilor etc. Libertatea cronicarilor de a se exprima și de a menține secretele de stat erau garantate constituțional. Înregistrările zilnice erau plasate în custodia Biroului Chunchugwan. Cu excepția istoricilor, nimănui nu îi era permis să le citească, nici măcar regelui. Orice istoric care divulga conținutul lor era aspru pedepsit. Reglementările și ordonanțele privind istoriografia erau foarte stricte.

Când un rege murea, un birou temporar ce se ocupa cu compilările analelor era înființat, iar înregistrările despre regele respectiv erau publicate postum și păstrate în arhive sub conducere strictă. Pentru a fi protejate mai bine, câte un set de cronici erau depozitate în fiecare dintre cele patru arhive aflate în munții Jeongjoksan, Taebaeksan, Jeoksangsan și Odaesan. Unele au fost distruse în timpul invaziilor Imperiului Qing și ale japonezilor, dar au fost refăcute ulterior.

Sunt 2077 volume existente ce au fost găsite în arhive dintre care 1181 au fost găsite la Arhiva Jeongjoksan, 848 la Arhiva Taebaeksan, 27 la Arhiva Odaesan și 21 de volume răvășite numite Sanyeopbon. Toate au fost înregistrate în ’Memoria Lumii’ al UNESCO în octombrie 1997. 

Joseon Wangjo Sillok cuprinde aspectele istorice și culturale ale dinastiei Joseon, incluzând aspectele politice și diplomatice, chestiunile militare, legile, economia, industria, transporturile, căile de comunicație, sistemele sociale, obiceiurile, arta, meșteșugurile și religia specifice acestei dinastii. Aceste enorme resurse istorice și culturale, de o acuratețe nemaiîntâlnită, servesc ca o enciclopedie a societății din Joseon. Modul și fontul de scriere reliefează, de asemenea, metodele avansate de imprimare folosite încă din vechime. Astăzi, Analele Dinastiei Joseon sunt materiale indispensabile în studiul istoriei coreene, oferind, de asemenea resurse pentru studierea istoriei altor țări est-asiatice cum ar fi istoria Japoniei, Chinei, Mongoliei etc.

 

Sursa: visitkorea.or.kr

Traducere: 강현재

320
Română
Votare: 
0
No votes yet