주체 Jukche

주체 (Juche /Chuch'e) este ideologia națională a Republicii Populare Democratice Coreene (Coreea de Nord). A fost creată de Kim Il Sung și se bazează pe folosirea puterilor propii.

Această filozofie a fost adusă în discuție pentru prima dată în 1955, iar în 1965, Kim Il Sung,  în discursul din Indonezia, a prezentat această ideologie comunității internaționale și a direcționat-o spre națiunile dezvoltatoare. Juche este, de fapt, mai presus de ideea de auto-dependență , Kim Il Sung definind-o ca’’independență în politică, încredere în economia realizată cu puterile propii, și auto-apărare militară’’.

El a afirmat mai departe că ’’revoluția și construcția sunt activitățile conștiente ale omului pentru stabilirea Juche ca ideologie, fiind conștient că doar unul este stăpânul revoluției și a construcției, care gândește și face tot, centrându-se pe revoluția din propia sa țară și ’’adună’’ toate părerile și atitudinile pentru rezolvarea problemelor doar prin inițiativa și îndemânarea propie’’.

La o primă etapă după înființarea Juche, marxism-leninismul a fost preluat de RPD Coreeană. Totuși, Kim Il Sung nu a vrut să aibă vreo dependență de state comuniste din jurul ei: URSS și China. Juche a fost prima aplicație creativă a marxism-leninismului și a ajuns o ideologie importantă după că a devenit pricipala linie de gândire a țării. Această filozofie are la bază un sentiment naționalist puternic, astfel devenind prima ideologie domnitoare în Coreea de Nord.

Turnul Juche, Phenian

Juche a devenit într-atât de importantă încât există chiar un calendar Juche, primul an din era Juche fiind anul în care s-a născut fondatorul, Kim Il Sung (supranumit Soarele Jucheului), adică 1912. Deci anul 2013, după calendarul Juche, este anul 101.

Mulți cred că politicile din Coreea de Nord, atât cele interne cât și cele externe, au fost modelate de această ideologie. Politica actuală Sogun (ceea ce înseamnă forța militară mai întâi) poate fi luată ca exemplu deoarece acordă prioritate nevoilor armatei țării.

Sursa: north-korea-travel.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet