Legenda lui Arang

Română

            Legenda lui Arang este  o povestire din folclorul coreean ce a fost recent ecranizată în drama Arang și magistratul cu Shin Min Ah și  Lee Jun Ki în rolurile principale. Legenda a fost publicată prima oară în 1920 de Yamasaki Nichijo în orașul Miryang și ulterior de Tensetsu în Choseon Kidan. Totuși, legenda fantomei virgine datează încă de pe vremea regelui Myeongjong (1545-1567).  

            Conform legendei, numele de familie a lui Arang era Yun. Aceasta își pierduse mama la o vârstă fragedă, așa că fusese crescută de o doică angajată de tatăl său, singura figură feminină din viața ei. Tatăl lui Arang aparținea clasei yangban și cum era singurul său părinte, Arang era foarte apropiat de el.

            După ce tatăl ei este numit magistrat în Miryang, aceasta dorește să îl însoțească. În noul oraș, zvonul despre frumusețea și inteligența ei se răspândea cu rapiditate printre  locuitorii Miryangului, fie ei nobili sau simpli țărani. Nu numai că era nefiresc de frumoasă, însă excela și în învățăturile clasice. Curând, mulți pețitori au bătut la ușa magistratului însă acesta nu îl găsea pe niciunul satisfăcător pentru fiica sa.  Asta a continuat până ce Arang a împlinit 19 ani, când un bărbat de speță joasă , numit Beg Ga, dorește să se căsătorească cu ea.

            Acesta fusese vrăjit de frumusețea domniței încă de prima oară când a văzut-o, iar refuzul tatălui ei nu l-a descurajat. Hotărât să se căsătorească cu Arang, se împrietenește cu doica acesteia. Într-un final, după multe insistențe, acesta reusește să o convingă pe doică că este în beneficiul lui Arang să se întâlnească cu el.

            Într-o noapte cu lună plină doica îi sugerează lui Arang să facă o plimbare. Aceasta ascultă sugestia doicii și se decide să se plimbe pe lângă turnul Yongan Nu, după care se urcă în pavilion(ul turnului), neobservând că între timp doica a dispărut. Conform unui plan bine ticluit împreună cu doica, Beg Ga își face apariția. Dorind să o aibă, acesta se repede la ea, iar Arang începe să țipe și să îl lovească. Panicându-se, Beg Ga o înjunghie, reducând-o la tăcere în câteva minute. Temându-se să nu fie prins, îi aruncă trupul în pădurea de bambus de dedesubt. Tatăl lui Arang realizează că s-a întâmplat ceva rău cu fiica sa și, deși pornește în cercetări, nu găsește nicio urmă. După scurt timp este transferat în alt oraș.   

            După plecarea tatălui lui Arang, pentru orașul Miryang a urmat o perioadă tulbure. Niciun magistrat nu rezista mai mult de o zi deoarece toți erau găsiți morți în zori, zvonindu-se că pricina morții ar fi fost o fantomă. Oficialii din Seoul au ajuns să considere Miryangul un loc blestemat pentru oricine dorea să ocupe poziția de magistrat.

            Totuși, într-o zi, un tânăr cunoscut sub numele de Yi Sang Sa s-a oferit voluntar pentru a ocupa locul de magistrat, având în minte un plan de a scăpa Miryangul de fantoma sa. În prima sa noapte  a aprins în camera sa toate candele pe care le găsise. La mijlocul nopții, lumina acestora a început să pâlpâie și un vânt nefiresc a pătruns în cameră, însă Sang Sa s-a așezat fără teamă în mijlocul încăperii, așteptând ca fantoma să apară. La scurt timp, ușa s-a deschis violent, apărând o femeie fantomatică în cadrul ei, plină de sânge, mărturie a cum fusese înjunghiată. Tânărul magistrat o întreabă cu calm ce dorește, iar fantoma îi răspunde că ea e spiritul lui Arang, fiica fostului magistrat, și că dorește să se afle adevărul despre moartea ei.  Îi explică că acest lucru nu fusese posibil până atunci pentru că de fiecare dată când apărea în fața noilor magistrați, se speriau de înfățișarea ei și mureau. De asemenea, aceasta îi spune și cum a fost ucisă și că va putea fi capabil să-l recunoască pe ucigaș atunci când va vedea o molie în jurul lui.

            În următoarea zi, Beg Ga îl vizitează pe noul magistrat pentru a-l întâmpina, dar  și pentru a vedea dacă mai este în viață. Așa cum îi spusese fantoma cu o seară înainte, în jurul său zbura o molie. Văzând aceasta, Sang Sa ordonă prinderea criminalului și mai apoi, după ce Beg Ga se confensează, îl condamnă la moarte. După puțin timp, găsește și cadavrul lui Arang în pădurea de bambus și îl îngroapă conform tradițiilor. După funeralii, Arang nu a mai apărut niciodată în Miryang.

            În onoarea lui Arang, locuitorii orașului au construit un templu la baza turnului, un loc unde pe vremuri oamenii se puteau închina pentru a ține dezastrele și ghinionul departe de oraș.

Sursa: loreinstonecities.com

Traducere: 강현재

          

Categorie:

Votare: 
0
No votes yet