Transformarea rămășițelor celor decedați în mărgele: Noul trend „bizar” din Coreea de Sud

            Căci țărână ești și... în mărgele te vei întoarce? Sud-coreenii încep să se ferească de obiceiurile tradiționale de înmormântare și optează în loc pentru o nouă metodă de a „onora” decedatul: transformarea rămășițelor acestora în pietricele fine asemănătoare mărgelelor sau perlelor. Această practică devine din ce în ce mai populară; Bae Jae-yul, fondatorul și CEO a companiei Bonhyang care se ocupă de „mărgelele moarte”, afirmă că a oferit aceste servicii la peste 1 000 clienți în ultimii zece ani, iar compania rivală, Mikwang, susține că a avut chiar și mai multe solicitări. Iată ce se întâmplă cu noua practică „ciudată”:

Mărgele?

            Dap. În loc de punerea rămășițelor incinerate ale unei rude într-o urnă „bizară”, sud-coreenii optează pentru transformarea rămățițelor celor dragi în mărgele strălucitoate „care seamănă cu caviarul beluga” spune Jung-yoon Choi în Los Angeles Times. Însă mărgelele nu sunt înșiruite pe un lănțișor. „În loc, rudele îndoliate le păstrează în vase și recipiente de sticlă, scopul fiind de a-l ține pe răposat aproape.” Mărgelele pot fi produse în mai multe culori, inclusiv albastru-verzui, roz sau negru, iar întreg procesul costă în jur de 900$.

De ce această practică devine din ce în ce mai populară?

            E simplu. „Mica, dens-populata țară” rămâne fără spațiu pentru îngropat morții. „O lege aprobată în 2000 solicită ca tuturor celor îngropați după 2000 să le fie distruse mormintele după 60 de ani de la înmormântare,” spune Hyung-jin Kim pentru Associated Press, rezultând de aici schimbarea culturală „dramatică”. Până acum 10 ani, șase din zece sud-coreeni erau înmormântați, „o practică conform instruirilor tradiționale confucianiste pentru respectarea strămoșilor.” Acum? Rata incinerării este atât de mare, încât doar trei din fiecare zece decedați au mai fost înmormântați anul trecut.

Această practică are loc și în alte țări?

            Practica este efectuată deja și în Statele Unite, Europa și Japonia, afirmă Weird News Asia, însă nu are amploarea pe care o  are în Coreea de Sud. Motivul succesului companiei lui Bae și a altor afaceriști ai „mărgelelor moarte” din țară? „Sunt foarte frumoase de privit,” afirmă Bae, care și-a dezgropat părinții pentru a le transforma rămășițele în mărgele. „Nu simți că aceste mărgele ar fi ciudate sau înspăimântătoare. De fapt, parcă ar emana căldură și beatitudine.”

Sursa: theweek.com

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet