Misterul cerceilor de aur

            Arheologii de la situl Geumgwanchong („mormântul coroanei de aur”) din Gyeongju (provincia Gyeongsang de Nord) au descoperit o pereche de cercei din aur extrem de rari ce datează din timpul dinastiei Silla (57 î.e.n.-935 e.n.). Kim Dae-hwan, unul dintre custozii Muzeului Național al Coreei de la departamentul de Arheologie, afirmă că  „deși s-au descoperit sute de cercei din perioada dinastiei Silla în morminte ale nobilimii, structura, forma și modelul acestei perechi de cercei  sunt total diferite față de ce am găsit până acum.” Mormântul Geumgwanchong a fost edificat între secolele V-VI și este situl unde a fost descoperită prima coroană de aur din Silla cu ocazia primelor săpături realizate aici în 1921.

            Ceea ce îi mai intrigă pe arheologi e faptul că acești cercei par să fi aparținut unui bărbat (în Silla, bărbații purtau adeseori cercei „subțiri”, iar femeile purtau cerceii „groși”) care ar fi fost victima unui sacrificiu uman, un obicei destul de des întâlnit în Coreea antică.

            Însă nu doar neobișnuiții cercei sunt un mister pentru arheologii și istoricii coreeni, ci și identitatea proprietarului mormântului Geumgwanchong, care e una dintre cele mai îndelungate enigme nedescifrate din domeniul arheologiei coreene. Ceretătorii au descoperit numeroase obiecte cu multe semne de întrebare în acest mormânt, printre care și o sabie pe mânerul căreia este gravată sintagma „regele Yisaji,” ceea ce e foarte interesant pentru că nu există nicio mențiune cu privire la acest individ în consemnările istorice despre Silla.

Sursa: archaeology.org

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet