O carte medicală veche va fi desemnată în curând drept Comoară Națională

            Donguibogam (lit. „Oglindă a Medicinei Estice”), o carte medicală enciclopedică scrisă în secolul al XVII-lea în timpul dinastiei Joseon (1392-1910), va fi desemnată Comoară Națională, conform spuselor Administrației Patrimoniului Cultural (APC). Aceasta a fost inclusă deja în 2009 în Memory of the World Register al UNESCO.

            Urmând ordinul regelui Seonjo, medicul regal Heo Jun a compilat și publicat în 1613 una dintre cele mai cuprinzătoare cărți medicale, Donguibogam având nu mai puțin de 25 volume. Trei ediții ale cărții au fost listate drept Comoara Nr. 1085 a țării în anul 2008 – ediția originală, care este păstrată la Librăria Națională a Coreei, a fost desemnată drept Comoara Nr. 1085-1, ediția păstrată de Academia pentru Studii Coreene a fost listată drept Comoara Nr. 1085-2 și cea de la Institutul Kyujanggak pentru Studii Coreene drept Comoara nr. 1085-3.

            Administrația Patrimoniului Cultural a menționat că statutul celor trei ediții va fi ridicat la cel de Comoară Națională, cel mai înalt nivel al sistemului administrativ pentru bunurile culturale ale țării.

„Ne-am decis să desemnăm cartea drept Comoară Națională luând în considerare nu numai valoarea acesteia în istoria medicală a Coreei, dar și datorită statutului cărții în Memory of the World Register al UNESCO”, a afirmat APC, adăugând și faptul că Donguibogam va fi desemnată formal drept Comoară Națională după ce va trece printr-o revizuire cu o durată de 30 de zile.

Sursa: koreatimes.co.kr

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet