O inscripție ridică noi semne de întrebare

            O nouă descoperire arheologică de la Geumgwanchong („mormântul coroanei de aur”)  situat în Gyeongju, provincia Gyeongsang de Nord, a pus sub semnul întrebării identitatea celui îngropat aici. Mormântul, datând din secolul al V-lea, a fost descoperit în 1921 și rămâne cel mai important sit istoric ce datează din perioada regatului Silla (57 î.H.- 935 d.H.). Acesta a primit această denumire după o faimoasă coroană de aur ornamentată cu jad ce a fost găsită în interiorul său, coroană ce reprezintă astăzi un exemplu iconic pentru cultura tradițională coreeană.

            Muzeul Național al Coreei a afirmat că o inscripție - „Yisaji wang”, a fost descoperită pe mânerul unei săbii găsite în interiorul mormântului, lucru ce i-a făcut pe arheologi să se întrebe dacă acesta este numele propietarului mormântului. În timp ce „wang” înseamnă rege”, nu există niciun monarh cunoscut cu numele de Yisaji care să fie menționat în Samguk Sagi sau în Samguk Yusa, cărțile istoriei coreene medievale în care a fost consemnată istoria regatelor Silla, Baekje (18 î.H. – 660 d.H.) și Goguryeo (37 î.H. – 668 d.H.). Conform istoricilor, există posibilitatea ca Yisaji să fi fost un alt nume fie al regelui Naemul, fie al regelui Jijeung ai Sillei. O altă teorie indică faptul că termenul „wang” nu era folosit doar pentru regi, ci și pentru nobilii puternici.

 

            Inițial, istoricii au presupus că Geumwangchong a aparținut unei femei, date fiind tipurile de artefacte descoperite în interiorul mormântului și locul unde au fost plasate.

Deși descoperirea inscripției „Yisaji wang” este semnificativă, asta nu înseamnă neapărat că mormântul ar fi al său. Ar putea la fel de bine să fie mormântul unuia dintre membrii familiei sale, ca de exemplu al soției sale”, afirmă Song Eui-jeong, un cercetător al muzeului.

Sursa: koreatimes.co.kr

Traducere: 강현재

Română
Votare: 
0
No votes yet