Ochelarii în timpul dinastiei Joseon

            În apropiere de sfârșitul  dinastiei Joseon (1392-1910) ochelarii erau văzuți mai degrabă ca simbol al rangului și prestigiului decât ca o unealtă care să le permită bătrânilor să vadă mai bine. Însă nu așa erau priviți și la începuturi.

            Deși nu se cunoaște exact când au pătruns pentru prima dată ochelarii în Coreea, se crede că au început să fie  importați din China undeva în jurul secolului al XVI-lea, însă există și  câțiva specialiști care cred că Joseonul își manufactura proprii ochelari. Erau de departe ușor de obținut și destul de scumpi, însă foarte apreciați datorită faptului că permiteau vârstnicilor să recâștige o parte din acuitatea vizuală din tinerețe.

            Bineînțeles, existau reguli asupra etichetei adecvate în ceea ce privește purtarea ochelarilor. Similar fumatului de tobacco, era o lipsă de respect ca o persoană să poarte ochelari în fața vârstnicilor sau a celor cu un rang superior, iar lucrul acesta era chiar mai rău în fața regelui. Spre exemplu, pe 26 decembrie 1882, Paul Georg von Mollendorff, un german care a servit ca primul consilier occidental în guvernul coreean, ținând cont de eticheta coreenilor, și-a dat jos ochelarii când s-a prezentat în fața regelui Gojong. Regele, încântat de von Mollendorf și de manierele sale, i-a cerut să-și pună ochelarii înapoi. De asemenea, ziaristul american Frank Carpenter, care a avut o audiență la rege în decembrie 1888, a fost reamintit datorită faptului că a spus că dacă nu vrea să fie considerat un impertinent în fața regelui, atunci este nevoit să-și dea jos ochelarii.

            Dar și monarhii trebuiau să respecte eticheta. Regele Jeongjo (1776-1800), care pare a fi primul monarh al Joseonului care a purtat ochelari, a fost nevoit să se confrunte cu dilema de a alege dacă să-și poarte ochelarii în fața consiliului sau dacă să renunțe la ei și practic să fie în imposibilitatea de a citi documentele din fața sa. Se pare că în cele din urmă a ales să-i poarte. Dar ochelarii aveau și alte utilizări practice. Spre exemplu, membrii cavaleriei coreene aveau un fel de ochelari care să le protejeze ochii de praf.

            Însă nu toți ochelarii din Coreea erau confecționați din sticlă, ci doar cei ieftini. Cei mai buni, dar, evident, și cei mai scumpi erau confecționați dintr-un cristal din provincia Gyeongsang. Se spunea că femeile judecau cel mai bine cristalele și alegeau care să fie folosite pentru ochelari. În 1886, Horace Allen descria  acest tip de ochelari într-una din consemnările sale: „Coreenii excelează cu adevărat în manufacturarea ochelarilor de vedere. M-am simțit chiar rușinat când am încercat să potrivesc o lentilă de calitate superioară, de la o pereche bună de ochelari, în locul  lentilei din piatră transparentă pe care o foloseam. Nu am putut să o fac; lentilele coreene erau mai bune. Lentilele coreene sunt confecționate din piară transparentă bine șlefuită și sunt destul de scumpe,  costând în jur de 100$,” lucru ce reprezenta o sumă enormă, dat fiind faptul că un muncitor câștifga în medie de la zece la douăzeci de cenți pe zi. Totuși, Allen notează că unii negustori fără scrupule de origine fie niponă, fie chineză, făceau bani din schimbarea lentilelor de cristal cu sticlă mai ieftină luată din afara țării și din vânzarea lor ca articole veritabile.

            La sfârșitul anilor 1890, James Scarth Gale descria într-una din consemnările sale un învățat coreean: „Într-o mână avea o pipă de trei picioare lungime, iar în cealaltă un evantai; deasupra ochilor stau două discuri imense de cristal de culoare închisă, nu pentru a-l ajuta să vadă, ci pentru a se asigura că este văzut (făcându-se referire la statutul său)”. Totuși, ulterior, prețul ochelarilor a început să scadă. Gale afirmă că a încercat să ajute un învățat coreean care trecea prin dificultăți financiare, cumpărându-i perechea de ochelari la un preț care, se pare, era destul de „umflat”. Gale i-a oferit 6 dolari, ceea ce l-a ofensat foarte mult pe școlar, care cumpărase perechea de ochelari la prețul unui chilipir- de 15 dolari.

Sursa: koreatimes.co.kr

Traducere: 강현재

              

Română
Votare: 
0
No votes yet